Ingo Dellwig-HTML 4 příručka tvůrce webu

Dle dávné tradice první vámi vytvořený program v novém programovacím jazyce by měl slušně pozdravit svět. Nejinak je tomu i v této publikaci a tak hned na začátku narazíte na ukázkovou stránku zobrazující „Hello World“. Po dalších několika desítkách stránek, které popisují základy HTML, se dostáváme k jádru celé knihy, kterou je nepochybně referenční příručka jazyka HTML. U všech značek je seznam jejich atributů a také (a to je velmi pěkná vlastnost) přehled, která verze jazyku a které verze dvou hlavních internetových prohlížečů tuto značku (případně atribut) podporují. Popis jednotlivých tagů je kvalitně vypracován, nechybí ani názorné ukázky. Jediná drobnost, která to trochu kazí, je absence alespoň částečných ukázek vzhledu uváděných příkladů.

Závěrečná kapitola nazvaná „Tipy a triky“, která obsahuje velmi letmý pohled do zákulisí CSS, několik ukázek JavaScriptů a DHTML mi v této knize připadá nadbytečná. Vůbec sem nezapadá a navíc je opravdu příliš povrchní, takže je pro čtenáře téměř nepřínosná, stejně jako poslední kapitola se seznamem internetových stránek souvisejících s tématikou HTML a samotnou knihou.

Sečteno a podtrženo, jedná se o průměrnou knížka o HTML a výbornou referenční příručka v jednom balení. Takže pokud dáváte přednost referenční příručce v papírovém vydání, neváhejte a pořiďte si ji. Pokud se chcete naučit HTML, možná by stálo za to, podívat se na jiné publikace.

Hodnocení: 8/10

Grada, 2002, 272 stran, 260 Kč, 367 Sk, ISBN: 80–247–0297–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky