Miroslav Kučera: HTML kouzla na webu

Někdo vytváří stránky pro zábavu, jiný ze zvědavosti a další za peníze. Jedni k tomu využívají nejmodernější WYSIWYG editory a obdobné výkonné nástroje, druzí to mastí v Notepadu či editoru Vi. Pokud to ale myslí s webovou tvorbou vážně, musí všichni umět jazyk HTML a zejména pak znát základní fígle.

Recenzovaná kniha se nezabývá seznamováním čtenáře s jazykem HTML, ale počítá s tím, že jej již plně ovládá a ukazuje mu triky, kterak z HTML a kaskádových stylů vyždímat maximum. Jak donutit tyto dva jazyky, aby výsledný vzhled stránky byl přesně dle představ tvůrce. Tipy jsou tématicky rozděleny do několika kategorií. A tam, kde je to možné, snaží se autor ukázat řešení zvlášť za použití čistého HTML a zvlášť s využitím CSS. To se návrháři hodí zejména pokud vytváří stránky pro starší prohlížeče (mám na mysli hlavně Netscape 4). Na konci každého tipu je uvedeno, které browsery (MSIE, NN a Opera) uvedený kód stráví bez vážnějších zažívacích problémů.

Nápad a námět knihy je skvělý, uvedené tipy také, ale zpracování za obsahem pokulhává. Vynechám-li překlepy (ty se dostanou do každé knihy, i když ne v takové míře) a pravopisné chyby, vadil mi nejvíce způsob zápisu uváděných tipů. Ten byl rozepsán do několika kroků, z čehož první čtyři a poslední tři kroky (představující hlavičku a patičku HTML souboru) se periodicky opakují v každém tipu. A to včetně komentářů autora! Smysl tohoto plýtvání místem (cca 2/3 stránky na každý tip) mi uniká. Kniha mohla být o dobrou třetinu kratší, levnější a hlavně přehlednější.

Až na uvedené výtky, je to skvělá publikace, kterou by si neměli nechat ujít weboví tvůrci, kteří sice mají jazyk HTML v malíku, ale ještě je plně neposlouchá. Ušetří jim spoustu času, který by jinak strávili studováním cizích zdrojových kódů.

Hodnocení: 8/10

Mobil Media, 2002, 264 stran, ISBN: 80–86593–17–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky