Ivan Gilfillan: Myslíme v jazyku MySQL 4

<txp:image id=„39“ />

Publikací, které alespoň částečně popisují práci s databázovým serverem MySQL, je hojně, ale bohužel jejich hlavním obsahem bývá jazyk PHP. A tak nešťastný programátor databází musí hledat důležité informace na Internetu a nebo v manuálech. Ale tomu již je konec díky objemné, 750 stránkové knize, jež se věnuje jen a pouze MySQL a to jak z hlediska programátora, tak administrátora.

Autor začíná polehoučku (úvod je určen začátečníkům), ale vzápětí přiostřuje a popisuje jednotlivé typy tabulek, indexy, optimalizace dotazů, rozšíření MySQL. Následuje část věnovaná programátorům – návrh databází (relační databázový model, normalizace, životní cyklus) za níž je část pro administrátory (správa serveru, zálohování, replikace, zabezpečení, instalace a konfigurace). Přílohy tvoří obsáhlý přehled syntaxe MySQL (škoda jen, že není propojen odkazy se zbytkem knihy) a vyčerpávající přehledy funkcí různých programovacích jazyků a platforem pro práci s MySQL: PHP, Perl, Python, JAVA, C, .NET.

Díky své objemnosti má kniha nejen široký záběr, ale jde do nejmenších detailů. Přestože zde naleznete popisy jednotlivých nástrojů včetně jejich parametrů, je text stále čtivý a přehledný. Jediným vážnějším prohřeškem vydavatelů je chudý rejstřík.

Protože se jedná se o nejkomplexnější knihu o MySQL na českém knižním trhu, tak ji můžu vřele doporučit každému, kdo s tímto databázovým serverem pracuje nebo chce pracovat a má alespoň ty nejzákladnější znalosti v oblasti databází (ti kdož nemají by si měli pořídit nějakou lehčí literaturu a tuto si koupit vzápětí).

Hodnocení: 10/10, Titul měsíce

Grada 2003; 750 stran, 690 Kč, ISBN: 80–247–0661-X

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. tark
    25. 3. 2005

    Tak zrovinka tuhle knihu mám 🙂 Jediný, co mě na ní štve je to, že je psaná pro MySQL 4.0… A já už mám na localhostu MySQL 4.1. Takže jsem si musel napsat DB layer… 🙁 Ale ten se naštěstí využije i na serveru.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky