Jiří Bráza: PHP4 Učebnice základů jazyka

Následující recenze patří učebnici základů jazyka PHP4. Proč základů? Protože v ní nenaleznete popisy rozličných funkcí, kterými PHP disponuje (a díky kterým se stalo tak oblíbené), nenajdete zde ani spousty velkých a komplexních příkladů, ale rozhodně vás naučí programovat v tomto jazyce.

Úvod knihy začíná poměrně nudně – instalace webových serverů (popsán není pouze Apache, ale i další), PHP a databázového stroje MySQL. Další děj ale získává větší spád – seznámíte se se základní syntaxí a jednotlivými datovými typy, mezi jinými i s objekty. Jiné publikace se o nich jen okrajově zmiňují, tato je však poctivě probírá na téměř desítce stran. Co bude následovat dále je již víceméně zřejmé – řídící příkazy, formuláře a jejich zpracování, práce se soubory a databází. Závěr tvoří pokročilejší témata (cookies, sessions, e-mail, XML) a ladění aplikací.

Text je velmi čtivý a je doplněn o mnoho inspirujících tipů a důležitých varování. Občas výklad zachází do nečekané hloubky, což rozhodně není na škodu. Uváděné příklady jsou jednoduché, výstižné a dobře okomentované.

Jedná se o výbornou učebnici PHP, která by se dala srovnávat s legendární knihou od Jiřího Koska. Na rozdíl od ní, ale neobsahuje tolik velkých a kompletních příkladů (ty by se měly objevit v další publikaci, kterou nakladatelství Grada hodlá vydat). Chcete-li se naučit PHP, rozhodně neváhejte. Recenzovaný titul vám můžu vřele doporučit.

Hodnocení: 10/10, Titul měsíce

Grada 2002, ISBN 80–247–0442–0, 224 stran

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky