Čtvrtý rok na volné noze

Dubánci 2015Nedávno skončil můj čtvrtý rok na volné noze a je potřeba jej trochu zrekapitulovat, zavzpomínat a zamyslet se nad tím, co se za ten rok seběhlo. Vzhledem k tomu, že jsem na volné noze pouze jednou nohou a druhou jsem na rodičovské dovolené, nemám na práci až tolik času, kolik bych si přál (nestěžuji si, jen konstatuji :)) Ale v průběhu tohoto roku už možná nastoupí nejmladší do školky, případně dopadne nějaké hlídání, tak času snad bude více.

Články

Jak již jsem zmínil v úvodu, do práce (kanceláře) docházím jen 2–3 dny v týdnu, takže jsem musel některé nevýdělečné činnosti omezit. Nejvíce to asi odnesly mé weby (fotobanky.cz, ilustrator.cz a tento osobní blog), kde jsem hlavním dodavatelem obsahu. Snažil jsem se jim věnovat, ale na prvním místě je u mě tvorba pro fotobanky, a teprve poté, co mám nakreslenou svou týdení dávku vektorových ilustrací (limit mám nastavený na 10 kousků týdně), můžu zasednout a psát články. Ale i přes nedostatek času se mi pár článků podařilo napsat. Neustále zkouším hledat nové autory pro své weby, ale nějak o to není zájem – pokud si myslíte, že by vás bavilo psát o fotobankách nebo tvorbě vektorové grafiky, ozvěte se mi.

Fotobanky

Jak jsem psal výše, tvorba pro fotobanky je mou hlavní výdělečnou činností, takže se jí snažím věnovat alespoň jeden-dva dny v týdnu a vytvořit pár originálních grafik na prodej (celkem jsem jich v uplynulém roce vytvořil 630).

Fotobanky 2015

Poslední dobou si několik zahraničních fotobankových veteránů na diskuzním fóru microstockgroup povzdechlo, že minuli svůj vrchol a jejich výdělky jsou již na sestupu, ač nahrávají mnohem více co do objemu i kvality (zajímavá diskuze se na toto téma rozjela i na českém fotobankovém fóru). Osobně se mezi ně zatím ještě nepočítám, ale již třetím rokem lehce stagnuji. Nicméně pořád si myslím, že mám docela slušné rezervy (co se týče kvality, kvantity i množství fotobank, na které nahrávám). Ale nějaké detailnější shrnutí vývoje výdělků na fotobankách si nechám na samostatný článek pro můj web fotobanky.cz.

V nejbližší době se chystám spustit pravidelný fotobankový průzkum, tak se nezapomeňte zúčastnit.

Dubánci – můj největší loňský projekt

Na začátku října jsem jako předchozí roky posbíral s dětmi pár žaludů, větviček a vytvořil několik dubánků. Následně jsem jejich fotky nasdílel na twitteru (podle rad Austina Kleona a jeho knihy Ukaž co děláš). Posílen velkým ohlasem jsem vyráběl a sdílel další potvůrky. Později, aby fotky nezapadly, jsem jim vytvořil vlastní webgalerií a facebookovou stránku.

Dubánci

To co začalo jako neškodná zábava pro děti se změnilo v něco mnohem většího – v můj největší a nejúspěšnější projekt loňského roku. Nejen že jsem se s těmito potvůrkami dostal na obálku Lidových novin, ale hlavně jsem inspiroval spoustu ostatních lidí k jejich tvorbě. No a nakonec jsem také vytvořil papírový kalendář, který se docela dobře prodával. Tedy prodává se stále – objednávejte zde. Ale co je hlavní, jejich tvorbu si pořád užívám, jen mi poslední dobou žerou hodně času, takže je mimo sezónu trochu utlumím (pokud to tedy dokážu).

Letos bych rád kromě kalendáře vytvořil i nějaké další produkty (hlavně pro děti), možná dokonce dojde na tu slibovanou knížku. Pokud chcete, aby vám nic neuteklo, zaregistrujte se do Dubánčího zpravodaje, nebo sledujte dubánky na jejich facebooku, kam průběžně nahrávám jejich nové fotky.

ilutrika

ilutrika.czProjekt ilutrika na prodej triček s mými vlastními grafickými potisky i nadále strádal. Několik desítek prodejů tam sice bylo, ač jsem se o web a jeho obsah vůbec nestaral. Do budoucna (letos) mám s tričkami velké plány – opustím platformu t-shock.eu a přejdu na vlastní e-shop, tím se dostanu s cenou trochu někam jinam a budu mít větší motivaci se věnovat dalším návrhům.

Knihy

Nejlepší knihy roku 2015Na knihy nedám dopustit a čas si na ně vždycky najdu, takže i v uplynulém roce jsem jich dokázal pár desítek přečíst. O těch nejlepších jsem se rozepsal v tomto článku: Nejlepší knihy za rok 2015 . Valnou většinu jsem četl v elektronické podobě. Během roku jsem opustil svou oblíbenou elektronickou čtečku Kindle a místo toho čtu vše na svém mobilu. Tento přechod začal asi tím, že jsem jezdil do práce na kole (každý gram na zádech se při vyjížďce počítá) a také jsem nechtěl světlem rušit manželku v posteli. Posledním neméně důležitým důvodem bylo, že jsem chtěl číst kdekoliv (každá minuta se počítá). Pomohlo tomu také to, že jsem přešel na novější telefon s větším displejem. Docela úsměvné je, že ještě před rokem jsem se strašně smál nějakým statistikám z Velké Británie, kde lidé přesídlili ze čteček na mobily a tablety. Hodláte-li také používat mobil na čtení před spaním, doporučuji ve čtecí aplikaci zvolit nějaké šedé, nebo ještě lépe sépiové pozadí a automatické nastavování jasu podle okolí (což umí například aplikace Amazon Kindle).

Sport

Loni jsem tomu moc nedal. Na squashi jsem nebyl snad ani jednou, na kole jsem jezdil jen z práce (pravda, často to bylo hodně velkou – třeba 70 kilometrovou – oklikou), ale aspoň se mi podařila jedna napůl noční stovka.

Noční stovka na kole

Celkem jsem ujel jen 1358 km. Snažil jsem se více věnovat běhání, protože nevyžaduje tolik času (les mám hned u baráku), ale tam jsem taky žádný velký rekord netrhnul – 226 km.

Předsevzetí do nového roku?

Žádná si nedávám, proč si kazit náladu 🙂 Když chci něco změnit, něčeho nového dosáhnout, tak s tím nečekám na 1. leden, ale začnu s tím hned (nebo zítra, příští týden a nebo raději až bude Terezka větší :)) A vůbec proč si přidělávat výčitky a starosti 🙂

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. palič
    20. 1. 2016

    Perfektní shrnutí roku 2015, Dubánci jsou naprostá jednička 🙂

    S tím sportem by jsi se měl polepšit, neboť jsem toho (jako neběhavec) naběhal za rok 2015 více než ty 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky