Ernest Cline: Ready Player One

Ernest Cline:  Ready Player OnePo dlouhé době jsem zase držel v ruce knihu, kterou jsem nemohl jen tak odložit a dočítal ji pozdě v noci. Asi je vám jasné, že to nebyla žádná krásná klasická literatura, ale dějem nabitý román plný akce a zvratů. Tentokráte to nebyl ani žádný krvák (no dobře pár miliónů avatarů tam zařvalo, ale to se přece nepočítá), byla to kniha o počítačových hrách, popkultuře 80 let minulého století a jedné honbě za pokladem.

Děj se odehrává v polovině 21. století, kdy se svět pozvolna hroutí v ekonomické a ekologické krizi, lidé strádají a před krutou realitou utíkají do reality virtuální – do herního systému OASIS, kde si mohou vytvořit identitu podle svých představ a žít své sny. Není to jen herní systém, funguje v něm klasická ekonomie, spousta lidí má virtuální práci, děti tam chodí do škol, atd. Kromě svých snů tam většina populace hledá poklad – dědictví autora tohoto systému Jamese Hallidaye. Cestu by jim měly ukázat tři klíče, které autor v tomto rozsáhlém světě schoval. Milióny uživatelů začaly studovat jeho život, hrát starodávné hry, sledovat seriály a poslouchat hudbu z doby jeho mládí, protože tam někde se skrývá nápověda.

Aby to bylo napínavější, tak se na jeho stránkách zobrazuje žebříček nejlepších hledačů. Uplynulo pět let, žbříček je stále prázdný, honička za pokladem pomalu utichá a tu najednou se na výsledkové tabuli objeví první záznam…

V knize je spousta odkazů nejen na počítače a první počítačové hry, ale také na hudbu a filmovou tvrobu z let osumdesátých. To je promícháno se skvěle vymyšleným světem budoucnosti a velmi rychlým dějem. Možná vás trochu odrazuje věk hlavní postavy (je to středeoškolák), ale toho se rozhodně nemusíte bát – občas mi tento román připomínal Enderovu hru od Orsona Scotta Carda.

Máte-li rádi hudbu, filmy a seriály 80 let, vyrůstali jste na Dračím doupěti, herních (nikoliv výherních!) automatech, osmibitových počítačích a hrách na Amize a PC, tak si knihu určitě přečtěte! Možná vás to na chvíli vrátí do dob vašeho mládí, ale spíše na to nebudete mít čas, protože budete se zatajeným dechem hltat osudy hlavní postavy a děsit se hlášky, která by se mohla objevit: GAME OVER.

Hodnocení: 10/10

Ernest Cline: Ready Player One; Jota 2012, 512 stran, 348 Kč, ISBN: 978–80–7462–074–4

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky