František Kotleta: Fakt hustej nářez

František Kotleta: Fakt hustej nářezFakt hustej nářez je pokračování knihy Hustej nářez ze série Bratrstvo krve od autora Františka kotlety. První díl vyšel před dvěmi lety a byla to jedna z mála Kulhánkovinek, která se mohla srovnávat s legendárním Nočním Klubem (více o tomto žánru viz Jiří Kulhánek, jeho krvavé akční knihy a následovníci). Kromě akčního děje a spousty skvělých hlášek obsahovala také nové myšlenky a nápady ohledně rasy upírů (asi nejgeniálnější bylo vysvětlení jejich původu).

Když jsem se dozvěděl, že vyšel druhý díl, neváhal jsem a zažádal jsem si o recenzentskou kopii. Než se ke mě dostala, tak jsem si raději pro osvěžení paměti znovu přečetl první díl – díky tomu můžu velmi dobře porovnat kvalitu obou knížek.

Ale zpátky na začátek. První díl popisuje soužití lidí a Kartanů (návštěvníků z vesmíru, kteří přilítli na zemi a bez boje ji ovládly – udělaly si z ní kolonii na výrobu zbraní a zdroj lidských sil) – upíří rasa je jako vždy pečlivě schovaná, ale ne nadlouho – brzy je ufouny zrádně vybita a hlavní upíří hrdina se pouští do odboje, při kterých odkrývá historii své rasy. Kniha končí zničením jedné z ufounských základen.

A jak si stojí druhý díl? Oproti jedničce neobsahuje příliš mnoho dějových zvratů, překvapení a zajímavých nápadů, je to spíše taková rozvláčná vycpávka. Děj je mnohem klidnější, ubylo akčních scén, zato ale obsahuje odbočky, které zatím nedávají moc smysl. Osobně doufám, že si autor připravoval půdu k závěrečnému třetímu dílu – alespoň závěr knihy tomu nasvědčuje – děj je přerušen v tom nejlepším – no dobře většina děje knihy se uzavře, ale ještě se rozjede další příběh a ten je ukončen v tom nejlepším. Na to jak to vše dopadne si budeme muset počkat až do vánoc a nebo taky ještě déle – dle informací v knize.

Co se nezměnilo jsou povedené hlášky (někdo říká, že jich je až moc, ale myslím, že u tohoto druhu četby větší množství rozhodně neškodí). Zato mnohem méně se mi líbil dějový vývoj a pohnutky hlavních hrdinů – čtenář pořádně ani netuší proč se pouští hrdinové do dalšího odboje, když proti ufounům nemají moc velkou šanci. Autor vytváří a rozvíjí další postavy, ale už se o nich později moc nedočtete (nejspíše se objeví až v pokračování).

Ač knihu v závěru recenze trochu shazuji, pořád je to dobré oddechové čtivo, ideální na prázdniny (ovšem nejprve si přečtěte první díl). A pokud máte rádi Kulhánka, tak je pro vás Fakt hustej nářez fakt hustá a povinná četba.

Hodnocení: 7/10

František Kotleta: Fakt hustej nářez; Freetim(e)publishing 2012, 159 Kč (dostupné pouze v elektronickém formátu pdf, mobi, epub na palmknihách a iTunes)

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky