Sharon Steuer: Mistrovství v Adobe Illustrator Tipy, efekty, kouzla

Sharon Steuer: Mistrovství v Adobe Illustrator  Tipy, efekty, kouzlaJelikož poměrně často kreslím v programu Adobe Illustrator a zároveň jsem se jej naučil ovládat jen díky pracnému a dlouhodobému samostudiu a článků na internetu, velmi mě vydání této knihy potěšilo – vždyť kromě ní vychází v češtině pouze „Oficiální výukový kurz“. Ne že by tento oficiální kurz byl špatný, ale jedna kniha pro pochopení a plné zvládnutí všech funkcí, které tento mocný program nabízí, je vskutku žalostně málo.

Jelikož kniha nepožaduje po čtenáři žádnou (ani základní) znalost Illustratoru, věnuje se na začátku těm nejjednodušším a nejzákladnějším tématům – seznámení s pracovní plochou, nástroji, paletkami, práce s objekty, jejich vybírání, seskupování, transformace, barvy, kreslení křivky atd.

Ve druhé kapitole nazvané „Zen Illustratoru“ je názorně ukázáno kolika různými způsoby jde nakreslit jednu a tu samou věc (například pro jednoduchý domeček je uvedeno více jak 10 postupů). Toto je velmi působivá část, neboť dokazuje, jak je Illustrator mocný nástroj – je jen na vás, které základní postupy si oblíbíte a budete v budoucnu používat.

Další kapitola se věnuje kreslení a vybarvování – činnostem, které budete v programu používat nejčastěji. A zde se poprvé objevuje nový prvek knihy – galerie, která vás bude provázet také ve všech následujících částech. Jedná se o ukázky z tvorby úspěšných grafiků, které souvisí s probíranou tématikou. Čtenář tak hned vidí pokročilé ilustrace, které může aplikováním právě přečtené techniky vytvořit.

Následující kapitoly se zabývají dalšími základními nástroji a technikami – jsou to zejména stopy a symboly, používání vrstev, definování vzhledu objektů a používání písma. Jak jsem již napsal, jedná se sice o základní nástroje a techniky, ale jejich kombinací snadno vytvoříte na první pohled velmi složité a detailní ilustrace.

Po probrání základních nástrojů přichází na řadu ty pokročilejší, které ne každý grafický editor nabízí – složené cesty a složené tvary, živá vektorizace bitmapové grafiky, živá malba, prolínání, deformace, přechody, mřížka přechodu, průhlednost, masky krytí, efekty, filtry, styly, živé 3D efekty, mapování ilustrace na 3D objekty, ořezové masky a další.

Závěrečné dvě kapitoly jsou věnovány webu, animacím a spolupráci Illustratoru s dalšímy grafickými programy (Photoshop, InDesign, Adobe Akrobat, 3D programy).

Kniha má vcelku zajímavou dvousloupcovou sazbu, přičemž krajní sloupec vždy obsahuje ukázkové ilustrace, screenshoty aplikace nebo různé praktické tipy a triky, které jsou označené výstižným nadpisem. Dalším výrazným rysem jsou již výše zmíněné galerie – ukázky skutečných prací, které povětšinou grafici dělali na zakázku a na kterých byly použity probírané postupy. Škoda jen, že tyto (a některé další) stránky nejsou vytištěny barevně.

Součástí publikace je také CD, které obsahuje nejen všechny důležité zdrojové soubory k postupům v knize probíraným, ale také k těm velmi povedeným ilustracím prezentovaných v galeriích (od skutečných grafiků). Takže si je můžete v Illustratoru rozebrat do nejmenšího detailu a pochopit, jak jsou vlastně vytvořeny. Co mě dále hodně potěšilo je uvádění dvojjazyčných názvů příkazů (čeština jako výchozí, angličtina v závorce) – jen je autorka mohla častěji doplnit i klávesovou zkratkou.

Celkově knihu hodnotím velmi dobře, zejména pak díky praktickým ukázkovým ilustracím (galeriím a přítomností jejich zdrojových .ai souborů), zaměřením i na pokročilejší témata a v neposlední řadě díky množství rozličných tipů a triků uváděných v postraních sloupcích.

Hodnocení: 10/10

Sharon Steuer: Mistrovství v Adobe Illustrator Tipy, efekty, kouzla; Computer Press 2007, 430 stran, CD, 790 Kč, ISBN: 978–80–251–1778–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

10 Komentářů

  1. Jura
    12. 11. 2009

    Díky za recenzi. Zajímá mě, zda je v knize použito jen českých nebo zároveň i anglických popisků. Myslím tím štětec / brush apod. Díky.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    12. 11. 2009

    Zdravím,
    autorka (v tomto případě vlastně spíše překladatel) uvádí názvy v obou jazycích – ostatně píšu to i v recenzi:

    Co mě dále hodně potěšilo je uvádění dvojjazyčných názvů příkazů (čeština jako výchozí, angličtina v závorce) – jen je autorka mohla častěji doplnit i klávesovou zkratkou.

    Odpovědět
  3. Vilém Lipold
    26. 11. 2009

    Dobrý den,
    rád Váš blog sleduji … Škoda, že jste na tuhle knížku nepřišel před rokem, já sám ji mám už dlouho, je super, ale není to žádná novinka, mám ji v češtině už dlouho … Rád se od Vás učím 🙂

    Odpovědět
  4. Vladimír Jankovič
    22. 1. 2013

    Dobry den prave som si zakupil knihu mistrovstvi v adobe illustratore trosku viac som ju zhanal lebo uz sa netlaci a nieje vobec v plane dalsie tlacenie ale som rad ze som ju nakoniec zohnal. Mam taku zaciatocnicku otazku. Som v Adobe Illustratore CS2 a v tej knihe po mne pozaduju aby som spravil toto: Kuli nasledujicim lekcim budete potrebovat mit povolenou volbu ,, Vyber textovych objektu pouze cestou,, Type Object Selection by path Only,, Podla typu v knihe by to malo byt v menu ,,window,, ale nemozem to tam najst. Mohli by ste mi s tym prosim pomoct? Dakujem.

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    22. 1. 2013

    Nemohlo by to být tohle?

    Odpovědět
  6. Vladimír Jankovič
    22. 1. 2013

    Zrejme ano ale neviem kde sa to nachadza 😀 mozete mi prosim poslat postup? Dik

    Odpovědět
  7. Vladimír Jankovič
    22. 1. 2013

    Aha uz som to našiel :D. Moc dakujem za info a ochotu.

    Odpovědět
  8. Lenka Šlehoferová
    3. 11. 2014

    Dá se tato kniha ještě někde sehnat?

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    3. 11. 2014

    Občas na aukru se objeví, nebo v nějakých anticích/výpro­dejích/bazarech.

    Odpovědět
  10. Lenka Šlehoferová
    3. 11. 2014

    Díky za tip, aukro mě vůbec nenapadlo. Akorát jsem stihla poslední tři minutky přihazování a knížka je má 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky