David Morkes: JavaScript – praktické příklady tipy a triky pro tvůrce webů

Knih o JavaScriptu se v této sekci objevují poměrně často, ovšem tato publikace je poměrně originální – nezabývá se popisem teorie, ale zaměřila se spíše na praxi a je postavena na praktických příkladech.

Autor knihy předpokládá, že efektivnější metodou zvládnutí nového jazyka či technologie je spíše procházení a studování funkčních příkladů než pročítání nudných teoretických statí. Proto v této publikaci naleznete více než 50 ukázek javascriptových zdrojových kódů. Ale nebojte se, špetka teorie na ochucení se zde také najde.

Některé zdrojové kódy příkladů uvedených v knize lze stáhnout z webu nakladatelství. Bohužel jen některé. Ty ostatní, pokud si je chcete vyzkoušet, budete muset přepsat do počítače sami. Proč je tomu tak, je mi záhadou. Možná ze strachu před kopírováním a nelegálním šířením (přece jen ty příklady jsou hlavní náplní knihy, většina zkušenějších čtenářů by se bez komentářů k nim snadno obešla).

Co se zpracování týče, nelze mu téměř nic vytknout. Příklady jsou velmi originální a ne přímo triviální, spíše pokročilé. Řádky zdrojových kódů v knize jsou očíslované, díky čemuž se na ně snadno odkazuje z textu. Komentáře jsou stručné, ale dostatečně výstižné. Navíc jsou zde popsány možnosti dalšího rozšíření a vylepšení uváděných příkladů. Jediná drobnost, která by se dala zdrojovým kódům vytknout, je jejich úprava – téměř každá ukázka je jinak formátována (mám na mysli zejména odsazení).

Závěr je prostý: zajímá-li vás JavaScript, můžu vám tuto publikaci vřele doporučit. Naleznete zde mnoho inspirace pro vylepšení vašich vlastních webových stránek.

Hodnoceni: 9/10

Grada, 2002, 194 stran, ISBN: 80–247–0258–4

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky