Illustrator tutoriál: Seamless pattern (plynule navazující tapeta)

Illustrator tutoriál: Seamless pattern (plynule navazující tapeta)Tento tutoriál o tvorbě vzorku, který na sebe navazuje, napsal jeden z mých čtenářů Jonny Drake. Věřím, že se vám bude líbit a že jej shledáte užitečným – sám jsem stejný postup pro tvorbu vzorků několikráte úspěšně použil. Máte-li zajímavý článek / tutoriál, který chcete zde zveřejnit, klidně se mi ozvěte.

Seamless pattern je tapeta která plynule navazuje.Pokud se taková tapeta zobrazí víckrát vedle sebe (v ose X i Y) působí dojmem jednoho celku.Já jsem v tom vždy viděl spojitost s Karnaughovou mapou.Existuje víc postupů jak takový obrázek vytvořit, po měsíci (přerušovaného) bádání jsem objevil rychlý a jednoduchý postup.Tady je.

Kvítka z kterých bude tapeta vytvořena.

seamless pattern krok 1

Jednotlivé prvky rozmístíme tak, aby protínaly ořezovou masku (crop area).

seamless pattern krok 2

Kvítka která protíná spodní ořezová čára označíme, zkopírujeme (CTRL+C) a vložíme na identickou pozici jako originál (CTRL+F).

seamless pattern krok 3

Kopii posuneme v ypsilonové ose o 200px. (V závislosti na velikosti ořezové masky, u mého příkladu to je 200px na 300px)

seamless pattern krok 4

Zopakujeme pro kvítka která protínají ořezovou masku z levé strany.Pokud se nám grafické elementy překryjí a je třeba je posunout, musíme zároveň posunout všechny kopie daného prvku.

seamless pattern krok 5

Výsledek z kterého již můžeme exportovat.

seamless pattern krok 6

Jak tapetu otestovat?

Z pohodlnosti jsem si vytvořil na ploše HTML soubor, kterým tapety testuji:

<html>   <body background="bg.jpg">     <div style="height:800px;width:800px"></div>   </body> </html>

Vždy stačí výsledek uložit na plochu pod názvem „bg.jpg“ (odsouhlasit přepsání souboru který tu zbyl po předchozím testování)a otevřít zmíněný HTML soubor v kterém už je vidět, jak tapeta vypadá v praxi.Pro testování je lepší uložit obrázek v menším rozlišení, snáze tak vyniknou chyby.

Vyexportovaný výsledek z tutoriálu.

seamless pattern prewiev

Takto vypadá tapeta v praxi.

A tady je zdrojový soubor pro illustrator: vzorek.ai

Napsal: Johny Drake

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

2 Komentáře

  1. MazeGen
    29. 7. 2009

    Už nějakou dobu hledám na Johnyho kontakt, všude nacházím jenom odkaz na jeho stráku na shutterstocku, ale možnost kontaktovat autora tam nevidím. Můžete mi pomoct?

    Odpovědět
  2. Strýco Mat
    23. 7. 2013

    Velice perfektny navod na tapetu.

    Dakujem!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky