Radka Tezaur: Fotografujeme děti

Radka Tezaur: Fotografujeme dětiFocení dětí patři podle mě mezi nejnáročnější činnosti fotografa. I když na druhou stranu, pokud to jsou vaše vlastní děti, tak máte velkou výhodu v tom, že focení není v podstatě nijak časově omezeno (až na pubertu), takže máte dosti příležitostí pořídit dobré snímky. Jenže na mnohé nápady přijdete až časem, kdy už je pozdě. Proto je dobré se již předem na focení dětí teoreticky připravit – například alespoň prolistováním recenzované publikace.

Autorkou knihy je matka dvou dětí a na publikovaných fotkách je vidět, že fotit umí a na mateřské rozhodně nezahálela. Publikace ale obsahuje také spoustu snímků od dalších fotografů, což je jenom dobře. Právě díky jejich množstvím a kvalitou mě kniha v obchodě zaujala.

Publikace začíná radami pro výběr vhodného přístroje, doporučeními k jeho (častému) používání, následují rady pro správnou kompozici a expozici. Druhá kapitola vám poradí jak přimět děti různého věku ke spolupráci (kdo má vlastní děti, tak už má příslušné techniky dobře „zmáknuté“). Následuje výčet hlavních námětů při fotografování dětí (portrét, detaily, vztahy, typické činnosti, události, momentky, proměny) a nápady jak tyto náměty zachytit. Další kapitola obsahuje přehled těch nejdůležitějších momentů ve vývoji dítěte, které byste měli jakožto rodič-fotograf zachytit (těhotenství, porod, první úsměv, zub, krok, stříhání, …). Konečně poslední kapitola je věnována tisku, prezentaci na webu a jednoduchým úpravám ve Photoshopu.

Osobně mi – jakožto fotografovi a otci skoro dvouletého dítěte – text knihy mnoho nových poznatků nepřinesl. Jinak tomu bude ovšem u amatérských (a také bezdětných) fotografů, pro které je nejspíše kniha určena (na čtenáře/fotografa neklade žádné vysoké nároky). Ale toto drobné zklamání mi plně vykompenzovalo velké množství výborných fotek, jež samy o sobě obsahovaly skvělé nápady, ze kterých se budu určitě v budoucnu inspirovat. S lítostí musím konstatovat, že některé snímky už s Frantou (tak se ten můj rošťák jmenuje) nestihnu nafotit, neboť vyrostl neuvěřitelně rychle – takže ostatním připomínám v knize několikráte zmiňovanou radu – neodkládejte focení, stejná příležitost už se nemusí v budoucnu naskytnout a proto foťte co nejčastěji.

Myslím, že v některých částech mohla být kniha mnohem konkrétnější – například v sekci publikování na internetu, nebo úpravy ve Photoshopu by stačilo přidat pár odkazů na weby umožňující vytváření vlastních online fotoalb, nebo pár jednoduchých postupů na ořez, vyvážení bílé a úpravu úrovní ve Photoshopu.

V čem vidím hlavní poslání knihy, případně kdo by si ji měl pořídit? Jednoznačně rodičové (zejména ti nastávající), aby si mohli v klidu promyslet, co vše nafotí a tím uchovají na papíru či na disku pro své potomky. Fotografie má moc zmrazit jedinečný okamžik na věčné časy a je škoda toho nevyužít, zejména když se jedná o chvíle strávené s vlastními dětmi.

Hodnocení: 9/10

Radka Tezaur: Fotografujeme děti; Computer Press 2008, 168 stran, 349 Kč, ISBN: 978–80–251–2354–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky