Adobe Creative Team: Adobe Illustrator CS3 Oficiální výukový kurz

Adobe Creative Team: Adobe Illustrator CS3 Oficiální výukový kurzPokud se chcete živit jako grafik, budete se muset naučit používat a ovládat grafické programy. Na bitmapovém poli je to asi jasné – tam vládne pevnou rukou Adobe Photoshop, co se týče vektorů, tak Adobe tam má také silného koně a tím je Adobe Illustrator. Když se podíváte na pár inzerátů firem, které hledají grafika, zjistíte, že skoro všechny vyžadují velmi dobrou znalost programů Adobe. Nuže chcete-li uspět na tomto pracovním trhu, budete se muset Illustrator naučit.

Každý neznalý, co umí jen Photoshop, vám bude vehementně tvrdit, že Illustrator je stejný, že jakmile umíte jeden, ten druhý znáte v podstatě také. Bohužel je to fáma – přímo bolestivá fáma – zjistíte to hned, jakmile s Illustratorem začnete skutečně pracovat. Nejhorší je, že se chová jinak (divně) hned při základních operacích. Nuže nepodceňujte přípravu, šetřete své nervy a objednejte si školení a nebo alespoň dobrou knihu do začátku – třeba zrovna tu, jejíž recenzi právě čtete. Myslím, že svou úlohu splní znamenitě – zasvětí vás hezky od začátku, na komplikovanější témata nastrčí přeloženou část nápovědy a sem tam utrousí pár zajímavých tipů a triků, které vám v budoucnu ušetří čas.

Kniha začíná přehledem novinek v Adobe Illustratoru CS3 – jste-li Illustrátorem doposud nedotčeni, můžete klidně tuto kapitolu přeskočit. Stejně tak i druhou kapitolu, která obsahuje rychlou demonstraci funkcí tohoto programu. Dále už konečně následuje to pravé pro začátečníky – seznámení s pracovní plochou, vytváření základních tvarů, výběry, transformování objektů, kreslení pomocí pera, barvy, práce s textem, vrstvami, prolínání tvarů, používání stop štětce (brushe), efekty, atributy vzhledu, symboly, propojení grafiky s ostatními aplikacemi Creative Suite a tisk.

Jak vidíte, v publikaci najdete popsány všechny základní techniky Illustratoru. Ovšem nečekejte nějaké speciální tutoriály, jejichž výsledkem je okouzlující grafika – cílem knihy je seznámit vás s prací v tomto programu. Všechny postupy jsou podrobně vysvětleny, doplněny o vševysvětlující obrázky z programu v české verzi s popiskami (příkazy a názvy nástrojů jsou uváděny i v angličtině a klávesové zkratky jsou pro oba systémy – Mac OS i Windows). Jak jsem psal již na začátku, text je doplněn o dobré tipy a často i o kompletně přeložené stránky z nápovědy programu – zejména pak u složitějších nástrojů či postupů.

Abyste si mohli zkontrolovat, zda jste si z tohoto výukového kurzu něco odnesli, je na konci každé kapitoly sekce opakování s několika otázkami a se správnými odpověďmi. Nicméně osobně doporučuji raději zasednout k počítači a vše si rovnou vyzkoušet – na webu Adobe je ke stažení časově omezená verze programu zdarma. Navíc je součástí knihy i CD, kde najdete všechny soubory, se kterými se v publikaci pracuje.

Podtrženo sečteno, jedná se o výborný průvodce Illustratorem pro začátečníky (sem tam se dá vyzobnout i nějaký malý fígl pro pokročilejší, ale takových tam moc není). Když k tomu připočtete, kolik dalších knih o Illustratoru CS3 v češtině doposud vyšlo – nula – tak si myslím, že to je přímo nejlepší kniha o tomto programu.

Hodnocení: 10/10

Adobe Creative Team: Adobe Illustrator CS3 Oficiální výukový kurz; Computer Press 2008, 472 stran, CD, 590 Kč, ISBN: 978–80–251–2036–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky