Kde vzít fotky a nekrást – fotky zdarma nejen pro webdesignéry

Fotky zdarma nejen pro webdesignéryDělám weby už nějaký ten pátek a docela mě pobaví, když mi klient slíbí veškeré grafické podklady pro svůj web – hodně často pak dostávám obrázky stažené od konkurence, nalezené Googlem nebo načerno postahované z fotobank s tím, že tam mám umazat copyright, či zamaskovat vodoznak.

Přitom ceny snímků z Royality Free fotobank (alias microstock alias mikrofotobanky) jsou tak nízké, že mně osobně přijde mnohem výhodnější investovat pár dolarů (ceny začínají už na 20 centech!) a legálně si je koupit, než je někde hledat Googlem a žádat autory o svolení. Ale o tom, kde koupit kvalitní fotky jsem psal minule (Kde nakupovat fotky – přehled fotobank pro webdesignery), v tomto článku jsem posbíral odkazy na weby, kde lze sehnat slušné fotky úplně zadarmo. Ovšem počítejte s tím, že výběr bude mnohem menší a kvalita nižší – inu co chcete zadarmo.

V podstatě vím o třech základních zdrojích:

Free sekce na microstock fotobankách

Aby mikrofotobanky přitáhly další zákazníky, nabízí některé fotky zdarma. Buď se jedná o takové, které neměli dostatečnou kvalitu na zařazení do prodejní sekce (například Fotolia, Dreamstime) a nebo fotobanka nabízí jen velmi omezené množství free fotek (ale každý den / týden jiné) , kteří autoři sami nabízí aby přilákali pozornost ke svému portfoliu (Shutterstock).

Odkazy na Free sekce microstock fotobank:

Počítejte s tím, že na některých fotobankách se musíte nejprve (zcela zdarma) zaregistrovat, před tím, než můžete tyto „free“ fotky stahovat. Také ne každá fotobanka nabízí i vyhledávání ve free sekci.

Výměnou za své fotky / ilustrace

Další možností jak využít microstock fotobanky je stát se jejím přispěvatelem – zaregistrovat se, nahrát tam nějaké vlastní výtvory (fotky, ilustrace, vektory, videa), počkat až se nějaké prodají a pak utržené dolary převést na kredity a za ně si koupit fotky a ilustrace z dané fotobanky. Je to dobrý způsob, jak se k nim dostat bez nutnosti vytahovat svou kreditku z kapsy. A kdo ví, třeba vás to chytne a zjistíte, že to je pro vás docela snadný způsob obživy či přivýdělku. Více informací naleznete v mém starším článku Fotobanky – opravdu je možné vydělávat prodejem vlastních fotek a grafiky?

Převod kreditů podporují tyto microstock fotobanky:

Zcela free fotobanky

A konečně existují fotobanky, které nabízí pouze fotky k volnému použití. Vydělávají na reklamě – obsahují spoustu reklamních bannerů na placené fotobanky a nebo při vyhledávání nabízí i fotky z placených fotobank (Stock Xchng a StockXpert).

Seznam Free fotobank

Fotobanky zaměřené na free textury

Nutno ovšem podotknout, že před použitím fotek z free fotobank byste si měli pečlivě prostudovat jejich licenční podmínky – každá má trochu jiné a dokonce i fotky v jedné fotobance můžou mít různé licenční podmínky (někdy to je písemný souhlas autora snímku, jindy nutnost uvedení jména autora, a podobně).

Většinou se ale shodnou v tom, že nabízené fotky lze použít pro soukromé i komerční užití, ovšem zakazují jejich další prodej, jejich použití v logu, webových šablonách, či na potisk hrnků, triček atd.

Osobně dávám přednost placeným snímkům z mikrostock fotobank – jsou kvalitnější, díky velikosti fotobank (řádově více snímků – až 5 miliónů) a dobrému vyhledávání mám hodně široký a hlavně rychlý výběr, a cena je docela směšná (zejména díky tomu, že v těch fotobankách také prodávám).

Nicméně i free fotobanky se někdy hodí, ale je potřeba být obezřetný, pečlivě prostudovat, zda se dá fotka použít tak, jak já zrovna potřebuji. A pak taky je velmi pravděpodobné, že stejnou fotku použije velké množství dalších webdesignérů, což vaší práci na profesionalitě moc nepřidá (například když vidíte profláknuté papírové pozadí z fotobanky Stock Xchng na dvaceti webech, případně jejich vánoční baňku na dvaceti PFkách).

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

39 Komentářů

  1. sniper
    20. 10. 2008

    Osobne pouzivam Stock Xchng a zatim si nemuzu stezovat. Nasel jsem tam vsechno co jsem kdy potreboval a zatim si nikdo nestezoval, ze by fotku videl i jinde. Spousta dobrejch fotek je tam se Standart restriction (tj. volne k uziti bez nutnosti kontaktovat autora), nicmene i u tech, kde se musi autor informovat s tim neni nejmensi problem.

    Odpovědět
  2. Adam Marčan
    20. 10. 2008

    Díky za přehled Petře ;o)

    Odpovědět
  3. Scar
    20. 10. 2008

    Mno a pokud někomu nevadí CC licence dá se použít i flikr.

    Odpovědět
  4. David
    24. 10. 2008

    Pěkný přehled, využíváme většinou Fotolii, ale spoustu snímků si nafotíme sami.

    Odpovědět
  5. Jarča
    28. 10. 2008

    Velmi přínosný článek. Pro web je snad tradiční neustálý nedostatek fotografií. Díky moc.

    Odpovědět
  6. Miroslav Stibůrek
    10. 11. 2008

    Souhlasím, taky se mi občas stane, že dostanu od klientů images, který jsou pod copyrightem.

    Určitě přínosné odkazy, nějaké z nich používám, ty fotky jsou za hubičku.

    Odpovědět
  7. Vitezslav Valka
    10. 11. 2008

    Sam pouzivam budto SXC a nebo ?//www.pixmac.com ale u toho Pixmac to asi nebude objektivni, kdyz jsem soucasne designerem UI 🙂

    Na druhou stranu, je tam take free sekce. Ale zatim toho tam moc nenajdete.

    Odpovědět
  8. Petra
    25. 1. 2009

    Achhh jo ja jsem asi uplne pitoma jsem p ocitacovy zacatecnik donutila me nemoc se naucit necemu, co mohu delat doma, protoze nemuzu do prace ale valcim se stahovanim. Jeste se mi nepodarilo nikde zaregistrovat a ni stahnout zadny vektor…. Behem dvou tydnu jsem nacetla vse o Corelu a uz dokazu vytvaret obrazky loga… ale da to praci tak se chci naucit i neco stahnout a popr. jen upravit. Dik za kazdou radu 🙂

    Odpovědět
  9. Multimotyl
    15. 4. 2009

    Doplnil bych commons.wikime­dia.org

    Odpovědět
  10. Koutak
    5. 11. 2009

    Fakt super. Diky! 🙂

    Odpovědět
  11. LU2
    23. 7. 2010

    mohu ještě doporučit morguefile.com, hodně fotek pod volnou licencí i pro komerční použití bez nutnosti uvádět autora

    Odpovědět
  12. Petr
    13. 8. 2010

    Dobrý den

    Rád bych se zeptal na jednu věc.
    Dle mého názoru u většiny běžně nalezených fotek (např. uvedeným googlem) nelze zjistit, kdo je jejich autorem ani příp. rozsah práv k jejich užití.
    Co s tím a jak k tomuto vy přistupujete?

    Nebo se dají tyto parametry fotky jinak zjistit?

    Neumím si představit, že by se např. u webu, kam se umisťují převzaté fotky, měly u každé zjišťovat tyto informace.Stejně tak, když se tvoří web a dostanete fotky ke zpracování.
    Myslím, že by to spíše mělo fungovat naopak, tedy že se ozve příp. „poškozený“ autor fotky a ta bude následně stáhnuta nebo se obě strany domluví dle podmínek.

    Další věcí je, že pokud chcete skutečně specifickou převzatou fotku na nějaké téma, asi se bez vyhledávače neobejdete, protože v těch databankách nebude, o výběru nemluvě.
    Ne vše jde samozřejmě autorsky vyfotit a vytvoření kvalitního nefoto obrázku už je zase otázka větších schopností.

    Myslím, že jde o jeden z mnoha začarovaných kruhů (přehnané) politiky práv a licencí.

    Jak se na tohle díváte a jaká je vaše praxe?

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  13. Petr Václavek
    13. 8. 2010

    Zdravím,
    to že u fotky nelze dohledat autora neznamená, že ji můžete používat jak se vám zlíbí. Pokud je daný web seriózní, tak si netroufne vědomě publikovat fotku, které nemá ošetřená autorská práva. Naštěstí v poslední době mi připadá, že už na těch lepších webech ubývá fotek s popiskem zdroj: internet.

    Něco jiného jsou samozřejmě blogísky náctiletých dětí.

    Pokud jakožto webdesigner dostanete k tvorbě stránek od firmy podklady, tak bych to asi moc neřešil – budou to jejich stránky a případná žaloba bude směřovat na tu firmu. Osobně bych se tedy u podezřelých fotek firmy raději zeptal.

    V nedávné době naopak isifa žalovala několik firem za neoprávněné používání fotografií a firmy s tím měly docela velké problémy (pokuty v řádu desítek tisíc). Protože dané fotografie „sehnal“ a použil člověk, co jim dělal stránky, takže v podstatě v tom byly ty firmy nevinně.

    Naopak by to rozhodně fungovat nemělo, to by bylo dosti zcestné a jen by to nahrávalo zlodějům. Nehledě na to, jak by se vám líbilo, kdybych zjistil, že jste neprávem použil mou fotografii a chtěl bych za to desítky až stovky tisíc? Myslíte, že bychom se dohodli??

    Pokud hledaná fotka v databance není, tak si pořád můžete najmout člověka, který vám ji pořídí. Je to drahé, ale je to ta pravá legální cesta.

    Odpovědět
  14. Ookaboo
    29. 9. 2010

    From the people who brought you animalphotos.info and carpictures.cc, we invite you to our latest site,

    http://ookabo­o.com/

    Odpovědět
  15. Zbyněk Buřival
    7. 4. 2011

    K článku: Poslední dobou je tohle hodně diskutované téma například na Webtrhu. trošku jsem do toho zašťoural a ono i s free fotkama je dost problémů. Většina z nich totiž nemá MR ani PR, dost často jsou na free fotobankách kradené fotky, licence jako Creative Commons nikdy nebyly dělané pro fotky a tím pádem jsou problematické atd. Víc u mě na blogu http://stockpho­tography.cz/…kach-zdarma/

    jaké s tím máte kdo zkušenosti? Používáte fotky s lidmi bez MR z free fotobank? CC licence z Flickru? Já bych se toho teda hodně bál. Podrobnosti o problémech u CC licencí má na svém blogu detailně rozpitvané i Dan Heller – http://www.dan­heller.com/blog­s.html

    Petr [12]: Pokud nevíte čí fotka je, eventuelně pod jakou licencí, nemůžete ji použít. Konec šlus, není se o čem bavit. Pokud bych u někoho na jeho komerčním webu našel svou fotografii, jdu okamžitě za právníkem abychom udělali screen a obratem posílám výzvu + fakturu na minimálně 1000Kč + 100% penále + náklady na právníka a žádné „domlouvání“ nebude.

    Odpovědět
  16. 3Dfoto
    9. 8. 2011

    Ještě bych doplnil stránky http://www.ope­nimagebank.com – stovky fotografií, stahování bez registrace, možnost využít stažené fotografie pro jakékoli účely. Plánováno výrazné rozšíření počtu fotografií.

    Odpovědět
  17. Zuzana
    9. 9. 2011

    Dobrý den,

    zajímalo by mne, kde sehnat 10 fotek muže a 10 fotek ženy + těchto dvou lidí alespoň 2 společné.

    Prosím o radu.

    Odpovědět
  18. Pali
    18. 12. 2011

    Zbožnujem, ta presne takéto veci som hladal velke diky…

    Odpovědět
  19. Lukáš
    19. 12. 2012

    Vectorportal nabízí milióny obrázků ke stažení zadarmo. http://webitech­.cz/…eni-zadarmo/

    Odpovědět
  20. Lýdie Pehalová
    7. 5. 2013

    Zdravím,
    dlouho jsem hledala fotobanku, kde bych mohla stáhnout fotky zdarma a použít je pro svoje účely. Tímto jsem Vám chtěla poděkovat za skvělý článek.

    Váš blog si přidávám do oblíbených, a budu pravidelně sledovat, o čem píšete.

    Odpovědět
  21. Martin Vorel
    21. 11. 2013

    Moc fotek tu není ale jsou velké a zdarma. A pomalu přibývají nové http://freepix­.eu/

    Odpovědět
  22. Bananek
    1. 2. 2014

    Díky za super seznam zdrojů, něco takového jsem právě hledal!

    Odpovědět
  23. Michal Motl
    9. 2. 2014

    Pokud chcete fotky zdarma, vyzkoušejte http://www.fre­ephotodb.com – každý den přibývají nové fotky. Pokud máte fotky, které chcete nabídnout také zadarmo, tak není problém se zde prezentovat.

    Odpovědět
  24. Jakub Stach
    1. 7. 2014

    O fotobankách jsem také psal článek – 6× fotobanka pro komerční použití zdarma, probírám zde hlavně ty, ve kterých není nutný zpětný odkaz na autora – vyhýbám se licenci CC-**

    Odpovědět
  25. Martin
    21. 9. 2014

    Hodně zajímavá je databáze fotek z Flickeru, kde sami uživatelé nastavují licenci. Sepsal jsem návod, jak dávat fotkám správně kredit, aby bylo použití legální a zdarma. http://digital­ninomadstvi.cz/…a-a-legalne/

    Odpovědět
  26. Lukáš
    4. 2. 2015

    Můžete také využít stránky http://picture­frog.com – fotografie zdarma ke stažení pro osobní i komerční účely.

    Odpovědět
  27. Maxim
    18. 5. 2015

    odně zajímavá je databáze fotek z Flickeru

    Odpovědět
  28. Láďa
    11. 11. 2015

    Další je modernizovaná Fotobanka zdarma http://fotobanka-zdarma.cz/…ails-37.html

    Odpovědět
  29. Alena Malá
    15. 1. 2016

    Super článek, díky za něj!
    Zajímalo by mne, jaká je šance, že někdo zažaluje kvůli autorským právům někoho, kdo si stáhne nějaký obrázek a nějak ho upraví, změní barvy apod. Pokud takto vznikne obrázek jiný, je to vymahatelné?

    Odpovědět
  30. Trinky
    31. 1. 2016

    Platit za fotky haha. No když chcete tak plaťte v tom vám nikdo bránit nebude 🙂

    Odpovědět
  31. Ahoj,
    nedávno jsem sama vytvořila seznam těch nej fotobank s free dostupnými obrázky i ke komerčnímu použití. → http://www.mail-komplet.cz/…pouziti-zda/

    Fotobank je určitě spousta, ale pro marketéra jsou stěžejní ty, v kterých se dá lehce zorientovat, jsou seriózní a nabízí velký výběr fotografií, stažení bez registrace.. prostě a jednoduše potřebujeme krásné obrázky bez nějakého zdržování 🙂 V článku najdete mé nejoblíbenější fotobanky.

    Odpovědět
  32. Ronald Heus
    23. 5. 2016

    Hi Petr,

    Would you be so kind to change the URL http://www.mega-tex.nl into http://www.highquali­tytextures.com or your website’s page
    http://petr.va­clavek.com/…o-webdesign/

    The new name is High Quality Textures

    Thank you in advance

    Kind regards,
    Ronald

    Odpovědět
  33. Roman
    28. 8. 2016

    Na mých stránkách http://vector­.stylove.com/ si můžete zdarma stáhnout libovolnou vektorovou ilustraci z několika tisíc pro nekomerční použití. Všechny jsem osobně nakreslil, takže vás nikdo uhánět nebude 🙂

    Odpovědět
  34. Rostislav Bouda
    11. 9. 2016

    Měl bych dotaz, pan Stach zde uvádí odkaz na svůj článek 6× fotobanka pro komerční užití zdarma, chtěl bych se zeptat právě na Pixabay, zdejší fotografie a zdroje mají licenci CC public domain. jenže jejich profesionální úroveň je tak vysoká, že se mi tomu nechce věřit. Přivítám i reakce ostatních uživatelů
    Děkuji

    Odpovědět
  35. Kate Veleb
    30. 9. 2016

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli někdo z Vás využivá web energpepic.com ?myslím že z propracovanosti webu je jasné, že se nemusíte bát o stažení a následné použití fotky zdarma už jen díky tomu že mají zde ke stažení certifikát. Využívám je už nějaký ten týden a jsem moc spokojená.

    Kate Veleb :)))

    Odpovědět
  36. Honza
    6. 6. 2017

    Česká free photo
    http://jeshoot­s.com/

    Odpovědět
  37. Dalli
    15. 2. 2018

    Fotky zdarma najdete také na stránce
    https://www.fot­kyzadarmo.sk/

    Odpovědět
  38. Stan
    30. 12. 2019

    Díky za seznam, jen pro doplnění dávám ten svůj, který aktuálně používám: https://startu­jemeweby.cz/…k-je-vyuzit/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky