Jiří Havel: Jak fotografovat krajinu

Jiří Havel: Jak fotografovat krajinuNakladatelství Zoner Press vydalo další knihu v edici věnované fotografii – jmenuje se „Jak fotografovat krajinu“. Popravdě ten název se mi zdá docela zavádějící a spíše bych titul nazval „Jak jsem fotografoval krajinu“, neboť se jedná spíše o volné povídání autora – fotografa o jeho toulkách po světě a vyprávění příběhů, které se váží k jednotlivým fotografiím. Jen výjimečně se dočtete nějaké konkrétní rady, nastavení aparátu či tipy k focení.

Kniha je rozdělena do několika kapitol (abstraktní krajiny, domácí krajiny a krajiny vzdálené), každá obsahuje několik podkapitol, kde autor stručně popisuje fotografovanou lokaci, výpravu, či zážitek a jsou samozřejmě doplněny několika velkými fotografiemi.

Nicméně oč méně praktických a konkrétních informací se v knize dozvíte, o to poutavější příběhy obsahuje. A to ještě nic není ve srovnání s nádhernými barevnými i černobílými fotografiemi. Neberte tedy tuto knihu jako učebnici, ale spíše jako povídkovou knihu se spoustou výborných fotek, které vás můžou při vašich fotografických výpravách inspirovat, případně zde také naleznete odpověď na otázku, kam letos na dovolenou.

Hodnocení: 8/10

Jiří Havel: Jak fotografovat krajinu; Zoner Press 2007, 175 stran, 399 Kč, ISBN: 978–80–86815–65–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky