Charles Wyke-Smith: CSS Využijte kaskádové styly naplno!

Charles Wyke-Smith: CSS Využijte kaskádové styly naplno!Knih o tvorbě webových stránek pro začínající uživatele je v současné době nepřeberně, nicméně nakladatelství chrlí nové a nové kousky, protože skoro každý si chce udělat vlastní web. Některé jsou lepší, jiné horší, většina je průměrná. Kniha, která je námětem této recenze se nachází někde v té lepší části.

Publikace se věnuje výkladu kaskádových stylů a jejich použití na XHTML dokumentech a od čtenáře již předpokládá znalost XHTML nebo alespoň HTML. Na jejím přebalu se skví poznámka o tom, že jde o nejstručnější knihu pro ovládnutí CSS. Osobně si nejstručnější knihu dovedu představit o více jak polovinu štíhlejší. Ale je fakt, že výklad je poměrně stručný a přitom se zároveň snaží obsáhnout i některá pokročilejší témata (pozicování, CSS layouty, rozbalovací nabídky).

Text knihy je vysázen dvoubarevně – kromě temně modré je použita také výrazná červená barva, což autorovi umožnilo poměrně přehledně komentovat uváděné zdrojové kódy stránek a stylů. Jako každá kniha i tato obsahuje chyby (například na jedné stránce autor varuje, že ne každý uživatel má zapnutý JavaScript a kousek dál vesele používá odkazy pro odesílání formuláře).

Každopádně pokud chcete začít se styly, nevidím žádný důvod, proč si za průvodce nezvolit právě tuto knihu. Svou práci jistě odvede a až se naučíte základy, pořídíte si něco odbornějšího, případně můžete využít v textu knihy uváděné odkazy na odborné zdroje

Hodnocení: 8/10

Charles Wyke-Smith: CSS Využijte kaskádové styly naplno! Computer Press 2006; 253 stran, 299 Kč, ISBN: 80–251–1297–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky