Jason Cranford Teague: DHTML a CSS pro world wide web

Jason Cranford Teague: DHTML a CSS pro world wide webDHTML (Dynamické HTML) je zkratka, která zamotala hlavu nejednomu začínajícímu webotvůrci. Je to pro to, že nepředstavuje žádný nový jazyk, ale spíše spojení několika technologií (zejména kaskádových stylů a JavaScriptu).

Kniha předpokládá, že znáte HTML a JavaScript. Styly už vám vysvětlí sama – ovšem na nějaké podrobnosti ohledně různé interpretace v různých prohlížečích zapomeňte. Část věnující se zmíněné dynamice mě zklamala. Asi je to tím, že originál vyšel v roce 2004, takže se hodně věnuje zastaralým čtyřkovým verzím prohlížeče a úplně opomíjí popis a využití rozhraní Node.

Dvousloupcová sazba je další věc, která se mi na publikaci nelíbila. Způsobovala totiž, že každý řádek kódu musel být rozdělen na dva, čímž nejvíce utrpěla přehlednost. Naopak se mi líbily tabulky, přehledy a seznamy odkazů v závěru knihy.

Celkově jsem z recenzovaného titulu mírně na rozpacích. Možná v době upadající slávy čtyřkových verzí nejrozšířenějších prohlížečů by vám dobře posloužila, ale dnes už je značně zastaralá.

Hodnocení: 6/10

Jason Cranford Teague: DHTML a CSS pro world wide web. Softpress s.r.o, 2005, 520 stran, 495 Kč, ISBN 80–84697–77–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky