Nejkrásnější trasy pro horská kola a turistické trasy v ČR

Léto je tady a tak je nejvyšší čas vzít si dovolenou, případně řádně využít školních prázdnin, sbalit si svých pět švestek a vyrazit do přírody pěšky, či na kole. Ovšem před tím, než bezhlavě někam vyrazíte, byste se měli rozhodnout kudy, jak a kam. Hledáte-li průvodce, můžete zkusit štěstí na Internetu, v novinách a nebo s těmito dvěmi CD. První je určeno pro pěší turistiku, druhé je pro horská kola (opravdu horská, nikoliv silniční).

Nejkrásnější trasy pro horská kola a turistické trasy v ČR

Jejich vzhled, funkčnost a prostředí je nachlup stejné – obě popisují ty nejkrásnější trasy po České Republice a tak není důvod abych je popisoval zvlášť. Turistický průvodce obsahuje přibližně 110 tras (celkem 1710 km), kolový je na tom hůře – skoro šedesát (celkem 1740 km, jednotlivé trasy mají 10 až 50 kilometrů). Po zasunutí CD do mechaniky se na celé obrazovce objeví krátká flashová animace, po jejímž ukončení se spustí váš internetový prohlížeč, protože celá aplikace (kromě úvodní znělky) je vytvořená pouze za pomoci jednoduchých HTML stránek a tedy není nutné nic instalovat, vše je možné spouštět přímo z CD.

V prvním kroku – hned na úvodní stránce – si uživatel zvolí oblast, která ho zajímá (Krkonoše, Jeseníky, Šumava,…). Na následující stránce vybrané oblasti se již nachází přehledný seznam tras nebo spíše výletů a fotogalerie několika zajímavých objektů z dané lokace. Každý výlet obsahuje stručný popis, ukázkovou fotografii, informace o celkové délce a obtížnosti a tlačítka pro podrobnější informace a mapky.

Popisy tras vycházejí z osobních zkušeností autorů, kteří (jak tvrdí) je skutečně prošli. V popisu trasy je zmíněná i obtížnost terénu (0-rovina až 3-prudké stoupání) a náročnost celé trasy (1-pro rodinu s dětmi až 3-pro zdatné turisty). U cyklotras je navíc uváděná obtížnost stoupání a klesání (1-mírné až 4-nesjízdné) jednotlivých úseků. Na konci popisu trasy je vždy uvedena její délka a seznam míst (s adresami, telefony, e-mailovými adresami), kde se můžete ubytovat.

Klíčové objekty mají vlastní stránky, kde se nachází jejich bližší popis a několik fotografií. Kromě slovního popisu trasy je k dispozici i stručná mapka, na které jsou vyznačeny důležité body, rozcestí, barva a typ cesty (naučná stezka, nezpevněná cesta, silnice). Jak jsem psal, jedná se o strohou mapku – chybí jí veškeré okolí cesty, odbočky na další zajímavá místa, vrstevnice, další komunikace… Kilometráž jednotlivých úseků se skrývá pod tlačítkem „rychlotest“.

Nejkrásnější trasy pro horská kola a turistické trasy v ČR

Dalším zdrojem informací je „Virtuální výlet“, neboli sled fotografií z trasy s krátkým popisem. A konečně poslední tlačítko zobrazuje mapu příjezdu. Na ní lze vidět, v které části republiky se nachází a dále je pak podrobněji zobrazena oblast výletu včetně okolním měst a komunikací (opět stručně).

Co mě opravdu velmi mile překvapilo, bylo, že všechny uváděné fotografie jsou opravdu velmi kvalitní – přímo profesionální (i když by mohly být o trošku větší). Dále se mi líbily bohaté popisy tras a další uváděné informace. Trochu mě ale zklamalo množství tras a také mi chybí seznam všech zajímavých objektů které by byly vzájemně provázány s trasami.

Když už je celá „aplikace“ vyhotovená v podobě HTML, stálo by za to, aby splňovala alespoň základní pravidla použitelnosti. Tím myslím například to, že v levém horním rohu bude klikací logo (nebo jiný obrázek) přes které se snadno dostanu do základní nabídky programu (stránky sice obsahují tlačítko „Hlavní strana“, ale to je umístěno na samotném konci, kde by jej málokdo hledal. Stejně tak postrádám zpětné odkazy u některých sekcí. A když už autoři zvolili tento formát, mohli na CD přidat i instalační soubory některého prohlížeče (na CD je místa dost a prohlížeče jsou zdarma). Měl bych výhrady i k tlačítkům – tedy ono se nejedná o tlačítka, jsou to totiž normální textové odkazy, ale je kolem nich vytvořen rámeček, díky kterému odkaz vypadá jako normální tlačítko, ale není aktivní (musíte kliknout přímo na odkaz na ne na tlačítko, což se ne vždy povede).

I přes uvedené drobné výhrady si myslím, že se jedná o velmi kvalitní počin na toto téma (za velmi příznivou cenu) a těším se na další pokračování a zejména obohacení uvedených titulů o další trasy.

Nejkrásnější turistické trasy v ČR, T.I.S. – Turistické informační systémy, v.o.s., 2003, 199 Kč, http://www.ma­vlast.cz/, požadavky: internetový prohlížeč

Nejkrásnější trasy pro horská kola v ČR, T.I.S. – Turistické informační systémy, v.o.s., 2003, 179 Kč, http://www.ma­vlast.cz/, požadavky: internetový prohlížeč

Hodnocení: 9/10

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky