Nejlepší SCI-FI knihy

SCI-FI to já rád. Moc rád, takže se nedivte, že v násleudjícím článku těch knih bude trochu více a časem jich určitě ještě spousta přibude. Docela mě facinuje, že mohl někdo před půl stoletím napsat kvalitní SCI-FI knížku, kterou když si dnes přečtete, tak vám vůbec nedojde, že je tak stará – což je obrovský rozdíl oproti filmům.

Orson Scot Card

Před několika lety jsem našel jeden žebříček nejlepších sci-fi knih a na druhém nebo třetím místě tam byla Enderova hra – pro mě úplně neznámá kniha, nelenil jsem tedy, vyrazil do obchodu a zakoupil ji a během 12 hodin jsem ji měl přečtenou a rozhodně nelituji. Enderova hra je první kniha z ENtalogie (opravdu nevím kolik dílů toto dílo bude mít). A je to jedna z knih, kterou půjčuji (rozumněj vnucuji) zapřisáhlým odpůrcům sci-fi. Většinou mi ji do týdne vrátí zároveň s žádostí o pokračování. Tedy tato ENtalogie má následující svazky:

  • Enderova hra
  • Mluvčí za mrtvé
  • Xenocida
  • Děti ducha
  • Enderův stín
  • Hegemonův stín
  • Stínové loutky
  • První setkání (4 povídky týkající se Enderovy hry)

A stále vychází nová a nová pokračování (bohužel od Enderova stínu už kvalita mírně upadá. Ale autor vydal i další knihy, které doporučuji přečíst:

  • Čorvi
  • Hrobka písní (povídky)
  • Planeta Zrada (naprosto skvělé)

Ray Bradbury

(Raymond Douglas Bradbury). Fascinuje mě jak dobré a stále kvalitní sci-fi napsal před více než padesáti lety!

  • Marťanská kronika (1950!)
  • 451 stupňů Fahrenheita
  • Kaleidoskop (výborné povídky)

Clifford Simak

Autor s českými předky

  • Město (Když ještě žili lidé)
  • Prstenec kolem slunce

Frank Herbert

  • Duna (první díl, další jsem už nečetl, ale teď na mě čeká jedna předDunová kniha, tak jsem zvědav)

John Wyndham

  • Den trifidů (prostě klasika. A víte že bylo napsáno i pokračování, které vůbec není špatné. Sice to napsal někdo jiný, ale děj navazuje a styl i úroveň je hodně podobná – Simon Clark: Noc Trifidů)
  • Kukly

Robert Anson Heinlein

  • Dveře do léta
  • Cizinec v cizí zemi

Theodore Sturgeon

  • Víc než člověk

Harry Harrison

  • The Best Of Harry Harrison (povídky)

Jiří Kulhánek

  • Cesta krve
  • Vládci strachu (knihy, ze kterých tečou litry krve, ale člověk se od nich nemůže odlepit dříve než je dočte)
  • Divocí a zlí (neplést se seriálěm „Mladí a neklidní“! Ikdyž tato série je trochu slabší)
  • Noční klub

Isac Asimov

  • Já robot a další robotické knížky

Toto není kompletní seznam. Kdybych měl psát všechny dobré sci-fi knihy, co jsem četl, tak by to byl hodně dlouhý seznam. Ale hodlám jej do budoucna dále rozšiřovat. Máte-li nějaký tip na výbornou sci-fi knihu, tak ji připište do komentářů, budu jedině rád.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

103 Komentářů

  1. kalimiko
    15. 11. 2005

    Docela se divím, že tu ještě nejsou žádné komentáře… i když sci-fi čte čím dál míň lidí (aspoň si to myslím).

    Hm… a k těm knihám : rozhodně bych u Asimova ještě doporučila cyklus Nadace (vlastně Nadace mě přivedla ke sci-fi knihám vůbec 🙂 a tvoří mj. pěkné dovysvětlení robotických knížek).

    Pak vřele doporučuju Ondřeje Neffa a jeho Tmu, případně Milenium.

    Jinak jakékoliv starší sbírky sci-fi povídek – vždycky se tam najde nějaký zajmavý nápad a je to nenaročné čtení třeba do tramvaje :o)

    U zbytku se dost shodnem, takže ty dobrý věci už tu máš.

    Tak a já jdu shánět Enderovu hru…

    Odpovědět
  2. Ash
    15. 11. 2005

    Greg Egan: Město permutací, Karanténa, Diaspora, Úzkost… Ale len v prípade, že máš rád extrémne hard SF. Čítať Egana je ako učiť sa na skúšku z fyziky, biológie a psychológie dokopy. Ale výsledok stojí za to. Jednak padnutá sánka z toho, ako ďaleko sa dá dotiahnuť nápad, druhak hrdosť na seba, že som to vôbec prelúskal a dokázal (ako-tak) pochopiť 🙂

    Odpovědět
  3. Holly
    15. 12. 2005

    Dan Simmons: Hyperion, Pád Hyperionu, Endymion, Vzestup Endymionu Velmi pěkná sci-fi sága, rozhodně doporučuji k přečtení… je nutné se ale připravit na vícenásobné přečtení, při prvním si člověk většiny detailů vůbec nevšimne.

    David Gerrold: Válka s Chtorr Super špička SCI-FI, trošičku do stylu Trifidů, každopádně kategorie ‚must read‘. Bohužel ještě nejsou dopsané poslední dva nebo 3 díly.

    Odpovědět
  4. Andrej
    23. 3. 2006

    Egan forever. Jeho poviedka Do tmy zo zbierky Axiomat ma vzdy dostane. A Diaspora caka na precitanie odlozena v policke. Gerroldovi Chtorr su dalsia krasna scifarina (skoda ze posledne diely nie su PRELOZENE, napisaneho toho ma Gerrold dost). Doporucujem aj Cardovu Enderovu hru (ostatne pokracovania sa zvrhavaju do space opery), Neffova Tma (ale aj Mesic meho zivota) je velmi dobra. Pohlova Heeche pentalogia (?) je neskutocna, aj ked klasicky (detto Herbertova Duna a Cardov Ender) s postupujicim cislom knihy klesa kvalita.

    Odpovědět
  5. halalik
    5. 8. 2006

    Enderova hra je super, ale další navazující knihy uz mají upadající úroveň, není to už jaxi ono.

    A co bych tak doporučil já? Až na jisté výjimky z posledních dob – psané v koprodukci s ruskými autory – všechny knížky od Harryho Harrisona. A čím se starším datem napsaní, tím líp. Takové Planety smrti – to je legenda!

    Odpovědět
  6. -izer-
    8. 10. 2006

    Myslim že nejlepší kniha co jsem zatim četl je Gateway a velmi lituji že nemohu napsat jaký autor jí napsal. Půjčil jsem ji…. Asi navždy.

    Momentálně čtu sérii Arthura ClarkaSetkání s Rámou, Návrat Rámy ,Zahrada Rámova ,Ráma tajemství zbavený. Taky velmi zdařilé knihy. Podle mě nezáleží na akčnosti knihy, ale na tom jaký má příběh.

    Odpovědět
  7. Petr
    17. 10. 2006

    [6] Autorem knihy Gateway je Frederik Pohl.

    Viz např. zde: http://www.wa­les.cz/index.php?…

    Odpovědět
  8. Vasek
    16. 11. 2006

    Urcite

    Wydham – Den Trifidu, Pohl – Gateway (jen ta prvni), Strugacti – Piknik u cesty (stalker), Bradbury – Martanska kronika

    Odpovědět
  9. miroslav.kucera
    16. 11. 2006

    Valka s chtorr, vyborna mnohadilna serie o Honor Harrigon, Saga sedmi slunci, Historie DUNY atd… Skvelych knih je fakt mnoho.

    Odpovědět
  10. canakja
    17. 11. 2006

    Z těch co tu nejsou: Ira Lewin – Ten báječný den Brian Aldis – Nonstop

    Odpovědět
  11. lumpik
    4. 12. 2006

    Souhlasím, že Válka s Chtorr je super. Bohužel jsem se dostal jen k prvním dvěma dílům.

    Myslím, že tu nikdo nezmínil Michaela Crichtona. Kolega mi ho doporučoval. Prý to má promakané po technické stránce. Asi se po něčem poohlédnu letos k vánocům.

    Odpovědět
  12. Marcel Kudlvasr
    23. 12. 2006

    Ahoj Petře Orsoni Václavku,je mi 55 let…8.12.51…Koně máme Totožné,u mne ještě Turistika,Tou­lání,Woodcraft-E.T.SETON,Foglar-Jestřáb…já člen,,Hochů oBř…1963–5,potom vlastní odd.TOP Zvon-Turist.-Tábornické é Vandrovní… Nick:Ogden serž od Rogers Rangers…,ATARI Kluby TOP Zvon až do Konce,Cesty:E­vropa,ČSR-spec.Karpaty,Bal­kán(komplet), KRAS,Ostrovy+Ma­re,HORY,Dolomi­ti,Poloniny,Pra­lesy,caňony,WW Vodopády,Příro­da,Vesmír…až Nekonečnu či K Big BENu..a SCIFI a Fantazy…Hry všechny!, Survival-Spec. V Přírodě a ve Společnosti… Již 40 let se ,,Rozdávám,,a Pomáhám Všem,hlavně Mladým:Cesta Životem,a že:Počítače od Atari…Máš u Mne cokoliv z Mých Mnoho Oborových Archívů a Jakýchkoliv Her a Info z Herní scény 1985–2006,co bude Existovat Hra,hlavně Ty pro Život i Životě:,,Hra je život a Život je Hrou o Život…,,Mám dost scifi knih 2–3x pro Kamarády…můžeš si Vybrat…sbírám Kvalitu i u Her:Old ,Staré ,Starší..atd.,že­…Fantazy..vše o něm a o Nich…no zbytek Ti píši na Mail…Hezké Vánoce a NY 2K7 s co nejvíce WINů v Hrách i těch Životních…Marcel-OGDEN od Zvonu…OBA máme Rádi Otevřené Hry,jinak se Totiž Hrát ani nedá,…děkuji za Všechno…

    Odpovědět
  13. polfin
    19. 1. 2007

    Teď čtu Ságu sedmi sluncí a fakt, že to hltám 500 stránek denně. Jinak Enderova hra je super, ale následný díly jdou se čtivostí dolů, já skončil u Xenocidy a do dalších dílů jsem již neinvestoval. Samozřejmě DUNA, Den Trifidů to je základ.

    Odpovědět
  14. Karel
    22. 1. 2007

    No sci-fi nepreferuju dobrých knih je hodně stejně tak žánrů, ale i tak jsem jich pár přečet. Mi se líbil Robert Fabian, mám od něho čtyři knížky a líbilo se mi to moc, hlavně nedělá ze svých postav nepřemožitelné hrdiny. Jinak mě chytla i Lois Bujold, ale taky se už to táhne a postupně upadá. A v neposlední řadě David Weber a Honor Harringtonová.

    Odpovědět
  15. Luděk Fuxa
    7. 2. 2007

    Na dotaz výše, Gateway napsla Frederick Pohl a je to opravdu povedená série, ovšem ten konec s Heechee je už trošku unavenější. Mě přišli výborní Obchodníci s vesmírem. Taky mě hooodně nadchnul Neal Asher se svým Stahovačem a V pavučině. A co říkáte sérii od Greena která se týká Noční strany? Nářek Slavíka, Něco z noční srany atd. Malinko jako by vykrad Gaimanna, ale jinak dobrý.

    Odpovědět
  16. Saiko
    1. 1. 2008

    Já jsem v životě žádnou sci-fi knihu neměl v ruce, ale na filmy a seriály se dívám velmi rád… Potřeboval bych od tebe doporučit nějakou, co mě chytne a nepustí! Nějakou, která dokáže opravdu zaujmout a vtáhnout čtenáře do děje.

    Odpovědět
  17. Hemp
    28. 8. 2008

    Tak to si precti Dum o tisici patrech od Neffa Genialni kniha.

    Odpovědět
  18. PLAY3R
    22. 10. 2008

    Na Nadaci jsem začal, a na záčatku jsem se zalekal že nebyla zmíněna až o jeden scroll dolu mé srdíčko pookřálo… Akorát Nadace mi vyhodila příčku tak vysoko že zatím je to to nejlepší sci-fi co jsme četl ( pravda není jich zatím tolik ) nicméně… Dokáže někdo s dobrým vkusem doporučit něco co aspon na stejné urovni a s podobnou tématikou ? :o)

    Odpovědět
  19. Petr Václavek
    22. 10. 2008

    [18] Co takhle Duna od Franka Herberta (a její pokračování)? Můžu jen doporučit.

    Odpovědět
  20. Věra
    4. 11. 2008

    Ahoj, patřím spíš k „pokročilejším“ (věkem ;)) čtenářům sci-fi, ale těší mě, že se většinou shoduji se zdejšími názory na nejlepší knížky a že i takové „vykopávky“ jako Marťanská kronika, Piknik u cesty, Den trifidů nebo Nonstop stále nacházejí nové a vděčné čtenáře. Také souhlasím, že další díly výtečných knih bývají horší a horší, je to jako s dalšími díly filmů – nastavovaná kaše. Já druhé díly čtu vyjímečně, třetí a další teď už nikdy. Na závěr můj typ: Walter Tevis-Zpěv drozda, nádhera! A za Piknik u cesty od bratrů Strugackých se přimlouvám, jen si od nich nepůjčujte (nekupujte!) nic jiného, jen ta jedna kniha je úžasná, ostatní se nedají číst. scifi zdar :)!

    Odpovědět
  21. Konka
    5. 11. 2008

    Moc Vám děkuji za tyto stránky, opravdu můj život obohatili! Jinak ten nej zážitek byl přečíst si Noční klub od Koolhánka, tak jsem se snad nikdy u knížky nebavila. Ale po osmé se mi už do toho nechce(teda chce, ale chápejte..). Prosím poraďte dalšího vtipného, úžasného autora.

    Odpovědět
  22. Petr Vaclavek
    5. 11. 2008

    [21] no tak jestli kulhánek se tak líbil, tak můžu vřele doporučit podobného autora – Miroslav Žamboch a jeho dvoudílnou Líheň a nebo Na ostřích čepelí a nebo Drsný spasitel.

    Odpovědět
  23. Veronika
    7. 11. 2008

    Taky přidám jednu super záležitost k těm, které tu už zazněly: Neal Stephenson – Sníh. Skoro se bojím číst další knížky, protože mi také nastavil laťku hodně vysoko…

    Odpovědět
  24. ufd
    21. 11. 2008

    Sice nepatřím k „pokročilejším věkem“, ale naprosto se shodnu s Věrou (4 11 2008) – moje nejoblíbenější sci-fi knížky jsou Nonstop, Den trifidů, Zpěv drozda. Marťanskou kroniku a Piknik u cesty mám taky ráda. Z toho, co tu nezaznělo – Ludvík Souček: trilogie Cesta slepých ptáků, Runa Rider, Sluneční jezero. Jinak díky za inspiraci, zrovna totiž hledám dárek taťkovi na Vánoce a chci nám doplnit sci-fi knihovnu 🙂

    Odpovědět
  25. Fejda
    4. 1. 2009

    Podle me nejlepsi sci-fi co jsem cetl pise Stephen King. U me vyhrava Temna vez 1,2,3,4,5,6 a 7

    Odpovědět
  26. rurgki
    12. 2. 2009

    ahoj 🙂 nejraději mám Piknik u cesty a Obydlený ostrov od Strugackých všem doporučuji Někdo nahoře píše nic jiného od nich nekupovat .Nesouhlas Obydlený ostrov je fakt super.Možná ještě Brouk v mraveništi. Potom A.C.Clark Ráma je toho asi 5 dílů 🙂

    Odpovědět
  27. Jirik
    9. 4. 2009

    Ahoj, Je dobře, že se stále najdou lidé, co čtou sci-fi (co vůbec něco čtou.)Clarke je opravdu špička, jeho knížky maj hloubku. Neni to jenom Ráma, ale taky Vesmírná odysea, Marťanské písky (=Písky Marsu), Měsíční prach atd. Doporučuju. Asimov, O.S.Card, F.Herbert a samozřejmě Wyndham, Bradbury a další. To je Klasika. Jinak hlavně pro pžíznivce postkatastrofické Scifi doporučuju: Georges Jean Arnaud: Ledová společnost (je to sága, přeloženo je přes 30 dílů. Není to tak známé, ale stojí to za to.) nebo James Herbert – Panství. Ať žije Sci-fi.

    Odpovědět
  28. Otas
    3. 6. 2009

    Nikde jsem tu nenašel podle mého názoru dost dobré kusy – Na západ od Ráje od Harryho Harrisona a Nonstop od Briana Aldise – jak je to možné!? Enderova hra – souhlas – naprostá špica.

    Odpovědět
  29. Otas
    3. 6. 2009

    sorry, Nonstop je asi klasika, přehlédl jsem to. Ale ještě mě napadla jedna super kniha – jmenuje se myslím Bídné roky – mám ji někde na čestném místě ve své sci-fi knihovně.

    Odpovědět
  30. Petr Václavek
    3. 6. 2009

    [28,29] Díky za tipy, určitě se na ty knihy podívám (Harry Harrisona mám docela rád). Bídné roky od Knuta Faldbakkena vypadají také dobře.

    Nonstop je sice klasika, ale mě nějak výrazně neupoutala – ve své době to byla asi pecka, ale dnes nevím nevím (četl jsem ji asi před půl rokem)

    Odpovědět
  31. Sherman
    3. 10. 2009

    Super, díky za tipy, těším se až si některou knihu přečtu:)

    Odpovědět
  32. Martin
    4. 11. 2009

    zdravím, četl jsem skoro všechny Duny, ale první se nic nevyrovná to je jasný, pak me nejvic dostala vesmirna odysea film je slabej. Samozrejme nesmim opomenout Solaris a dalsi, diky za tipy.

    Odpovědět
  33. Menhir
    20. 5. 2010

    Diky, za dobre rady, opeozdene pridavam jedno skvele scifi prevazne o nanotechnologiich zasahujici do soucasnosti:

    a sice Kořist od Michaela Crichtona.

    Odpovědět
  34. RanDaal
    21. 5. 2010

    Tak asi Kopřiva a Asfalt (čekám na českou poštu, až mi doručí jeho prvotinu – Zabíjení), kulhánkovina 🙂
    A Stanislaw Lem, teď čtu Invazi a dobrota xD

    Odpovědět
  35. jogín
    22. 7. 2010

    Přidám ještě pár kousků klasiky-Le Guinová, Rokanonův svět, Levice temnoty, Vyhnanec, Středomoří je slabší. Brin, škoda že není Kiln People, kde si dělá srandu ze SF, samozřejmě Poul Anderson, bohužel chybí překlady starších knížek, třeba Orion Shell Rise. Vynikající je Crichton, třeba Člověk na konci, Kmen Andromeda, asi nelepší od Pohla Svět na konci času. Mám rád CHerryh, na ní se názory asi budou lišit, ale je vlastně jediná kdo vymýšlí jiné řízení společnosti a cizineckou psychologii. Z fantazy je skvělý Tim Powers, Stáčení piva vypadá úplně přirozeně, škoda, že psal málo. A u 24 a půl hodiny denně jsem málem upadl na zadek, ale starší věcí od Rečkové jsou slabší. Kupodivu mě ty dva díly dali v Krakouši jako přídavek, vsadil bych se, že je to úplně nejlepší v česku.

    Odpovědět
  36. Karel Malý
    3. 8. 2010

    Dříve jsem SF sbíral, teď už to nejde (čas, finance,…). Takže je perfektní si počíst o tom, co mají jiní rádi, případně i něco přidat. Kvalitního SF čtení je hodně, takže tu určitě leccos chybí. Na autorech jako Asimov nebo Bradbury se všichni shodneme, ale například od Heinleina jsou tu zmíněny jen 2 knížky, a to je Velmistr žánru ! Nemusí každému vyhovovat (třeba „dětské“ nebo militaristické věci), ale jeho fantazie byla skvělá. Zkuste sehnat novelu Dvojník, jaké SF se dá napsat o politice.

    Dalo by se toho přidat mnoho: Ursula LeGuin mne nikdy nezklamala, David Brin je příklad toho, že někdy i druhý a třetí díl stojí za přečtení – Hvězdný příliv (2.) je skvělý a i Válka pozvednutých (3.) se mi líbila daleko víc než Sluneční poutník (1.); nenašel jsem tu Larry Nivena (Protektor, Svět Ptavvů) ani Kurta Vonneguta, který se nemusí každému číst dobře, ale Sirény z Titanu za to stojí. A ještě přidám jméno Cordwainer Smith a raději končím, protože bych asi nepřestal.

    Přeji všem spřízněným duším pěkné čtení.

    Odpovědět
  37. Fakss
    27. 8. 2010

    Jiřího Kulhánka mohu doporučit přečetl sem všechny jeho knihy a ted hledám někoho podobného 🙂

    Odpovědět
  38. Petr Václavek
    27. 8. 2010

    [37] Pokud hledáte něco podobného jako Kulhánek, tak rozhodně doporučuji Miroslav Žamboch: Líheň (hodně podobný styl, hodně dobrý, ale Žamboch má i lepší knihy) a pak taky někdo doporučoval Štěpán Kopřiva: Asfalt (ale to nemůžu posoudit, Asfalt jsem ještě nečetl).

    Odpovědět
  39. Iva
    23. 9. 2010

    ahoj, chci poděkovat Petrovi Václavkovi, který doporučil před časem „Bídné roky“. četla jsem tuhle skvělou věc před hodně dávnem a jak šel čas, zapomněla jsem jak autora, tak název. takže vyrazím shánět tuhle S-F a hrozně ráda si jí po těch letech znovu dám.
    na oplátku doporučuju od Michaela Marshalla Smitha „Jeden z nás“ s podditulem: Nechtěl bys na to raději zapomenout? – pro mě bomba…. neotřelý a napínavý styl psaní.

    Odpovědět
  40. Jara
    13. 11. 2010

    Zdravím, trochu mě překvapuje absence A.C. Clarka, přinejmenším série tuším 4 knih počínaje:
    Setkání s Rámou, dle mého dobré čtení.

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    14. 11. 2010

    [40] To bude tím, že se na Clarka teprve chystám. Již jej mám koupeného, ale ještě jsem se k němu nepropracoval…

    Odpovědět
  42. Marek Pacl
    20. 12. 2010

    …and where is fucking Dick? (Philip K.)

    Odpovědět
  43. Skrblik
    27. 1. 2011

    Ahoj. Zdravím všechny příznivce sci-fi. Pokud znáte sérii her a knih HALO čtěte pozorně dál. Jak už možná víte, překlad čtvrtého knižního dílu HALO: Ghosts of Onyx vázne kvůli soudnímu sporu Microsoftu a nakladatelství. V dohledné době se kniha v českých končinách zřejmě neobjeví. Pokud patříte mezi netrpělivé fanoušky HALO, slyšte novinu:

    Rozjíždíme překlad HALO: Ghosts of Onyx. Celá knížka bude postupně na http://halokni­ha.wbs.cz/
    Potřebujeme ale vědět, jestli naše práce není marná. Pokud nebude nikdo jiný číst, zrušíme web a budeme si překládat jen pro sebe. Tímto Vás prosím, přihlašte se k odběru ve vzkazech na našem webu. Stačí napsat nějaká povzbuzující slova, abychom věděli, že naše práce není marná.
    Díky. Mějte se. Zdar!

    Odpovědět
  44. Amber
    30. 1. 2011

    Ahojky,
    ja zacal cist SC-FI po NADACI a je jich pak nemnoho co se ji vyrovna, takze NADACE je zaklad 🙂 pak Den Trifidu, mozna Saga Sedmi Slunci a DUNA , dale Dan Simmons s jeho Hyperionem fakt pekna vec a v posledni dobe od stejneho autora Ilias a Odysea… a je jich jeste hodne co se nechaji cist ale ted si nevzpomenu 🙂

    Odpovědět
  45. Brk
    17. 2. 2011

    Ahoj,
    díky všem za tipy. Už se těším, až se na ně vrhnu:) Za odměnu musím také přidat něco, co tu ještě (myslím) nepadlo.

    Chybí mi tu třeba Karel Čapek. Je to sice už docela dlouho, co jsem četl jeho Válku s mloky, ale opravdu mě nadchla. Když si to člověk navíc zasadí do doby, kdy byla kniha napsána…

    Také bych zmínil Zdeňka Volného a jeho trilogii Oko chiméry, Dračí dny a Vesmír je lotosový květ. Umí moc pěkně vtáhnout do děje, vykreslit atmosféru a je to bezva napínavé. Zajímavé ale je, že si děj, až na několik jednotlivých epizod, vůbec nepamatuju :)) I přítelkyně na tom byla po přečtení stejně 🙂 Nicméně se to moc dobře četlo a jsou to jedny z mála knih, které jsem četl dvakrát.

    Sergej Lukjaněnko také nepíše špatně. Nejvíce se mi asi líbilo Spektrum. Tedy až na ten konec 🙂 Z novějšího pak Hvězdy, ty studené hračky.

    A skoro tu nebyl zmíněn Stanislaw Lem Sice jsem četl jen Solaris, ale stálo to za to. Správné psycho 🙂

    Jinak už se nebudu rozkecávat. Vesměs souhlasím s dříve napsaným (Simmons, Clarke, Card, Wyndham, Dick, Asimov a další).

    Odpovědět
  46. Pet
    3. 6. 2011

    Dan Simmons: Hyperion – vsechny díly naprosto bomba! Vsem doporucuju, nic lepsiho jsem necetla.

    Den Trifidu taky paradni pocteni

    Odpovědět
  47. lothor
    16. 6. 2011

    Bill Baldwin – Navigator .. a pokracovania

    Odpovědět
  48. Wormig
    1. 7. 2011

    Zdravím,
    po přečtení diskuze jsem se rozhodl taky trošku přispět s několika svými tipy.
    Takže nikde jsem tu nenašel knihu Sklěník (Brian Wilson Aldiss), což je hodně dobrá kniha a samozrějme knihy od Philipa K. Dicka .. ikdyž přiznávám, že né všechno od něj jsem vždy pobral 🙂
    Moc dobře se mi taky četl Drew Karpyshyn a jeho Darth Bane: Cesta zkázy, což je kniha patřící do universa Star Wars, pokud jste fanoušci SW tak nemáte co řešit .. je to špička mezi SW knihami

    Odpovědět
  49. West
    11. 7. 2011

    Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o radu, jsem v tomhle nováčkem a nikdy jsem tolik nečetl scifi, jsem spíše filmovej fanoušek.. ale chci poradit ohledně nějaké knížky pro začátečníky, nic extra rozborného, aby to mělo nějaké to tajuplno, nejspíše aby se příběh odehrával ve vzdálené budoucnosti, jiné planetě nebo kosmické lodi.. popř. jako filmy (Vetřelec,A.I.Umělá Inteligence,Čer­nočerná tma,Horizont Událostí,THX 1138,..)Díky moc za radu..

    Odpovědět
  50. Petr Václavek
    12. 7. 2011

    Zdravím,
    stačí se podívat na http://www.le­gie.info/…/zan­r/sci-fi a proklikat si pár knih a přečíst o čem to je.

    Jinak z budoucnosti na jiné planetě a trochu jako vetřelci byli třeba Mariňáci, co jsem letos četl a byla to hodně dobrá kniha.

    Odpovědět
  51. cyright
    26. 7. 2011

    A.C. Clarkova trilogie Vesmírné odysey tu takřka nebyla zmíněna, tak to napravuji. Drží si vysokou kvalitu ve všech dílech, narozdíl třeba od Rámy, který po úžasném začátku v dalších dílech upadá.

    Asimovovy robotické romány – sci-fi detektivní trilogie (Roboti úsvitu, Ocelové jeskyně atd.) jsou moc fajn a defacto bez nich nelze tak docela pochopit a vychutnat si vyústění knih o Nadaci. Asimov krásně uzavírá kruh celoživotního díla. Jinak knihy o Nadaci jsou kvalitativně proměnlivé, ale ústřední myšlenka nutí číst dál až do konce.

    Jinak nebudu opakovat knihy, co již zmiňovali jiní. Přidám jen dva hodně kvalitní postapokalyptické romány, které tu ještě nezazněly, každý úplně jiný:

    W.M. Miller: Chvalozpěv na Leibowitze
    trošku opomíjená klasika postkatastrofického žánru

    D.A. Gluchovskij: Metro 2033
    zbytky lidstva po jaderné katastrofě přežívají v moskevském metru, povrch patří mutantům. Trocha hororu i mystiky. Super, byl jsem překvapen.

    A z humorného soudku:
    Stopařův průvodce po galaxii
    Červený trpaslík

    🙂

    Odpovědět
  52. kvapke
    22. 8. 2011

    Určitě si přečtěte něco od P.K.Dicka, píše skvělé sci-fi

    Odpovědět
  53. abhorsenka
    3. 9. 2011

    Přidám jen to co jsem tu neviděla:
    Neal Asher- Stahovač
    Cesta Sabla Keeche

    Odpovědět
  54. Petr Václavek
    4. 9. 2011

    Díky všem za komentáře a prosím o další. Spoustu z toho, co je zde uváděné jsem už přečetl, ale je toho spousta, co zatím stojí ve frontě 🙂

    Budu muset napsat zase nějaký aktualizovaný článek o dalších knihách.

    Odpovědět
  55. Phorbo
    7. 9. 2011

    Abych se tady taky nějak zůčastnil.
    Včera jsem dočetl Glukhovského Metro 2033. Upoutalo mě to na tolik, že ještě v pozdních hodinách jsem objednával sequel Metro 2034, byť je to volně navazující kniha. Pokud máte rádi postapokalyptický svět, příšery, tmu a skvěle napsanou knihu, tak šáhněte práve po Glukhovském.

    Následně jsem tady nikde nevidel zmínku o H.G.Wellsovi a jeho Válce světů. Nemohu se ubránit srovnáním se Spielbergovým filmem, který mě teda dostal více než kniha (sic ještě nedočtená, ale po třetině knihy je to nezáživná nuda). Beru v potaz, že kniha byla napsaná o více jak 100 let dříve než film, a tehdy to prostě bylo všechno jinak.

    Taktéž bych doporučoval Andrzeje Pilipiuka s knihou Čaroděj Ivanov. Polský spisovatel, který viditelně má rád recesi a scifi

    Nepohrdnu ani Robertem A. Heinleinem. Hvězdná pěchota hodně vtáhne do děje a jeho Vládci Loutek jakbysmet.

    Simmonsův Ílion byl excelentní.

    Bezva jsou malý knížečky z vydavatelství Ikaros. Mám od nich sbírku povídek Punk Fiction… a je to bomba.

    Odpovědět
  56. Yetti
    28. 10. 2011

    Kdo nečetl Ílion a Olymp od Dana Simmonse, tak to určitě napravte. Četl jsem obě knihy už 5× a čtu po šesté. Nádherná kombinace řecké války a vědy. Úchvatné!

    Odpovědět
  57. Phorbo
    29. 10. 2011

    ílion jsem cetl.. tedkom jsem v plovine olympu.. neskutečný luxus a nemůžu si vynachválit simmonse

    Odpovědět
  58. Danda
    5. 11. 2011

    Velice doporučuju „Metro 2033“ a chybí ti tu „Piknik u cesty“ od bratrů Strugackijch, je také filmové zpracování „Stalker“

    Odpovědět
  59. hcr
    22. 11. 2011

    Sháním něco ze sci-fi na Vánoce pro přítele. Moc se v tom nevyznám. Četl Ubika a dost se mu to líbilo. Můžete mi něco doporučit od Dicka, co by mohlo být čtivý? Popř. něco hodně dobrého, ale třeba méně známého? Dřív četl gamebooky a teď už spíš nic. Díky. Helen

    Odpovědět
  60. Sferia
    5. 1. 2012

    Enderova hra mě strašně chytla, když sem byla 50 stránek od konce, přála sem si aby se knížka začala nafukovat a nikdy sem jí nemohla dočíst, protože sem u ní trávila nejkrásnější chvilky, jaký sem kdy u čtení knížek četla. Včera sem dočetla druhej díl a musím říct, že pecka je to taky, ale už to není takový jao ten první díl.

    Odpovědět
  61. Chel
    9. 1. 2012

    Nevim jestli zaradit knihy od China Tom Mieville do sci-fi ma svuj jedinecny styl a prekvapuje me, ze ho tu nikdo nedal…

    Odpovědět
  62. Simi
    27. 1. 2012

    Už tu padlo jméno Frederika Pohla a jeho známý kus Gateway. Vřele doporučuji i jeho sci-fi satiru Obchodníci s vesmírem.

    Odpovědět
  63. fanda
    31. 1. 2012

    Star Wars: už nejen filmová legenda, ale také nový měsíčník vydavatelství EGMONT ČR

    Komiksový časopis Star Wars magazín od vydavatelství EGMONT ČR, s.r.o., přichází v úterý 17. ledna na pulty českých prodejen tisku. Milovníky komiksů čekají každý měsíc tři napínavé povídky na 48 barevných stranách. Nový titul bude k dostání za pouhých 49 Kč a díky výhodné nabídce půlročního a ročního předplatného ho mohou čtenáři získat s 15procentní slevou.

    První číslo nabídne povídky Očista s Darthem Vaderem a císařem Palpatinem, Děti Síly s Macem Vinduem a Apokalypsa na Endoru z období po Epizodě VI. Za měsíc si čtenáři budou moci vychutnat povídky Nepřátelské linie s Anakinem Skywalkerem, Cesta válečníka s Jangem Fettem a Bobou Fettem a Okamžik pochybností opět s Darthem Vaderem.

    Komiksový časopis Star Wars magazín od vydavatelství EGMONT ČR, s.r.o., přichází v úterý 17. ledna na pulty českých prodejen tisku. Milovníky komiksů čekají každý měsíc tři napínavé povídky na 48 barevných stranách. Nový titul bude k dostání za pouhých 49 Kč a díky výhodné nabídce půlročního a ročního předplatného ho mohou čtenáři získat s 15procentní slevou.

    První číslo nabídne povídky Očista s Darthem Vaderem a císařem Palpatinem, Děti Síly s Macem Vinduem a Apokalypsa na Endoru z období po Epizodě VI. Za měsíc si čtenáři budou moci vychutnat povídky Nepřátelské linie s Anakinem Skywalkerem, Cesta válečníka s Jangem Fettem a Bobou Fettem a Okamžik pochybností opět s Darthem Vaderem.
    A vychází obrázková kniha terminologie prostě to nej pro fanoušky star wars od egmont.cz

    díky egmont zabodoval konečně komixi které třeba v polsku už dávno vyšli ale kdo by to četl a v angličtně sem si je pořádně nevychutnal se slovníkem v ruce

    Odpovědět
  64. Jan Kacafírek
    4. 2. 2012

    Ahoj všichni, přečetl jsem skoro všechno ale absolutní špička je dle mého názoru Stanislav Lem, i A.C. Clarke o něm řekl že to byl génius a já s tím souhlasím, začněte ale s něčím jiným než Solaris nebo Pánův hlas, to si nechte až na konec. Jediný problém je že už mě nebaví nic jiného 🙂

    Odpovědět
  65. Jacob
    12. 2. 2012

    Právě vychází dlouho očekávaná česká románová adaptace nejnovějšího Star Trek filmu z pera světoznámého autora Alana Deana Fostera: Star Trek.

    Více informací naleznete na oficiálních webových stránkách:

    http://www.laser-books.cz/…rek2009­.html

    Odpovědět
  66. Stanislav
    29. 3. 2012

    To je tady jako za mlada v prodejně s bonbóny! ;o)

    Ja su fanoušek Carvey A. Jeffrey (př. Riggers sága). Slyšel – četl už o něm někdo? Tedy kromě mně… che che che

    Odpovědět
  67. Dahlia
    2. 6. 2012

    Skvělé!Mám načteno mnoho scifáčků a už se zdálo, že nenajdu nic pěkného, co bych ještě nečetla. Dnes jsem opět dostala chuť na pěknou sci fi knihu a ve vyhledavači – vaše stránky a na nich… přesně můj vkus! Jakmile jsem zahlédla žebříček, bylo jasno. Enderova hra mě neskutečně nadchla před čtyřmi roky a zařadila se u mě na 1. místo, pak také klasika Asimov, Clark jeho Zahrada rámova je skvělá. Ještě v pubertě jsem si zamilovala Den Trifidů a také Nonstop od B.W. Aldisse – nevím zda znáte. Děkuji všem za skvělá doporučení – jede se do knihovny! Huráá

    Odpovědět
  68. eva stuchlik
    25. 6. 2012

    vladimir babula-planeta tri slunci,
    robert merle-malevil
    den trifidu je samozrejme jednicka.

    Odpovědět
  69. Pavlína
    6. 7. 2012

    U mě vede jednoznačně Sergej Lukjaněnko a jeho Hlídky (Noční, Denní, Šerá a Poslední). Pak je skvělé Nanečisto a Načisto. Díky moc za nové typy na čtení na léto. Myslela jsem, že jsem jediná na světě, kdo čte sfi-fi 🙂

    Odpovědět
  70. Kuchy
    9. 7. 2012

    Zdravim vsetkych sci-fi pozitivnych citatelov.

    Enderova saga ma velmi oslovila a aktualne sa rozsirila o dalsie casti. Tak najnovsie zoradenie sa mi podarilo najst tu:

    http://www.go­odreads.com/…ca­tion-order

    Ak niekto najde este cerstvejsi zoznam sem s nim 🙂

    Odpovědět
  71. Michal
    16. 8. 2012

    Ahoj lidi potřeboval by jsem poradit, nejsem příliš zběhlý v knihách sci-fi ani fantasy ,ale asi před deseti lety jsem četl něco o jakési planetě kde se věci zlepšovali používáním.Myslím že tam bylo něco o tom že chudáci nosili honosné oblečení a boháči chodily v roztrhaných hadrech a hlavní hrdina přemýšlel zda má této sortě lidí přinést vynález jako je kolo či vrtule.Mohl by jste mi prosím někdo poradit co to bylo za titul velmi rád by jsem si ho znovu přečetl děkuji.

    Odpovědět
  72. Petr Václavek
    17. 8. 2012

    Tu knížku jsem před lety taky četl, a včera večer jsem si s tím lámal půl hodinu svou hlavu, googla a legii, ale nenašel jsem to. Odložil jsem to na víkend, kdy se mrknu do své knihovny, kde ji mám…

    Ale teď jsem si vzpoměl, že v názvu byl nějaký efekt a pak už to už bylo snadné. Je to kniha David Glen Brin: Praktický efekt

    Odpovědět
  73. Michal
    29. 8. 2012

    Děkuju moc teď jsem přelousknul Enderovu Hru Tak na to hned vletím jste Poklad sám bych ji nenašel.

    Odpovědět
  74. Brano
    10. 9. 2012

    Jednoznačne všetkým scifistom odporúčam ságu od Davida Feintucha. 1.Praporčíkova naděje 2.Vyzývatelova naděje 3.Vězňova naděje 4. Rybářova naděje. Síce ju niektorí považujú za kontroverznú (pretože sa im nepozdáva filozofia sveta, v ktorom sa kniha odohráva, hoci ja poznám knihy s oveľa tvrdším prostredím a tam im to neprekáža) ale pokiaľ nie ste príliš útlocitní a chápete, že je to len prostredie pre príbeh (a prostredie ktoré sa napriek kritike pokojne môže stať realitou, v ktorej raz budeme žiť) budete sa dobre baviť. Odporúčam príliš nepátrať po deji knihy, prídete o niekoľko zaujimavých zvratov a dej si už tak nevychutnáte.

    Odpovědět
  75. ondrej petyniak
    23. 11. 2012

    Co jsem cetl a doporucim kazdemu:

    Vonnegut : Sireny z titanu – pro me jedna z prelomovych knih, Kolibka, Snidane sampionu, Groteska, Galapagy

    Lem : nemam rad Solaris, ale miluji Golem XIV – opet jedne prelomova stejne jako Futorogicky kongres, jinak cokoliv, nektere pohadkove ladene knihy vhodne i pro deti

    A.C.Clarke : 2001 jedna z prvnich SCIFi knih ktere me presvedcila (predtim jsem akorat cetl nejakeho batlicku nebo Verna a to neni uplne na te urovni jako pani zatim zmineni…) Dodnes si nesu predstavu zastupu mrtvych duchu kteri se tahnou za mnou…Dalsi knihy Rama serie je urcite zajimava i kdyz ke konci mi prijde moc nastavovana…dale Konec detstvi i Hluboke pastviny nechali dojem stejne jako zahrada Ramova. Oblibene povidky 9 milionu bozich jmen.

    Asimov: Tak serii o Nadaci jsem ted docetl v originale a byl jsem prekvapen oproti ocekavani znal jsem nejake serie z roboty pred nadaci. Velice zajimavy koncept i kdyz na me moc telekineze ke konci 🙂 ale vetsina povidek detektivniho razeni z doby vyvoje robotu (starsi povidky) jsou super.

    Strugacti: Piknik u cesty je celkem znamy, ale me se nejvic libilo Je tezke byti bohem

    Lovercraft stejne jako HG Wells takove cteni s detma na vecer, mozna i s Poem.Fakt 🙂

    Pohl: Svet na konci casu celkem hardcore scifi
    (zatim nemam moc nacteno)

    Dovolim si za ceskou: Zeme zen od Parala i kdyz to hodne lidi povazuje za brak

    a pak spoustu dalsich klasiku ktere teprve procitam 🙂

    Odpovědět
  76. Ondřej
    30. 11. 2012

    Dan Simons – sága Hyperion a Endymion

    Odpovědět
  77. Henry
    18. 1. 2013

    Kdo jste cetli Enderovu hru, tak si urcite prectete jeste Enderuv stin, coz je paralelni pribeh odehravajici se ve stejnem case. Osobne na mne tato kniha zapusobila jeste vic nez samotna Enderova hra. Vsechny ostatni knihy ze serie se daji vynechat.

    Odpovědět
  78. Buena
    21. 3. 2013

    Tak jsem se snažil přelétnout zběžně předchozí komentáře a vidím, že několik přispěvatelů má obdobný vkus u sci-fi titulů jako já.
    Před časem jsem si dovolil si udělat si i nějaký ten hrubý žebříček, ale nebudu s tím nikoho zatěžovat. Přesto bych tu rád zmínil soubor povídek „Vejce naruby“ od pana O.Neffa a z nich povídku „Bílá hůl ráže 7.62“. To je moje jednotka v povídkách. Přiznávám, že jsem přečetl opravdu několik stovek sci-fi knih a zrovna tato povídka je pro mne něco úžasného.
    A pokud bych měl zmínit samostatný titul, tak u mě vyhrává jasně Piknik u cesty, kompletní Rama od Clarka a Poslední člověk od Pétera Bogatiho, těsně následován dvojicí Dveře do léta (Heinlein) a Zpěv drozda (Tevis). Nemohu nezmínit „Vybraná tajemství profesora Kesslera“ od Eduarda Martina. A vůbec, mnozí naši autoři let 1980–2000 jsou a byli neprávem opomíjeni.
    Kulhánka mám celého přelouskaného – z povinnosti 🙂

    Odpovědět
  79. kamackov
    25. 6. 2013

    také mám moc ráda knihy pana Neffa http://baila.net/…/on­drej-neff

    Odpovědět
  80. nob321ody
    4. 10. 2013

    .….pokud je zájem, mohu se podělit o doporučené scifi literatuře, byl jsem skoro 40 roků knihovník a tak trošku jsem se specializoval na „Zlatý věk scifi“, předválečnou scifi…a také českou scifi /a zde jsem si povšiml chybky – knihu Dům o tisíci patrech nenapsal Neff, ale Jan Weiss /viz výše příspěvek od Hempa/……

    Odpovědět
  81. nob321ody
    5. 10. 2013

    .…možná někoho zaujme
    Pokud se podíváme do plenek obvykle tam najdeme plkanec, ale když se podíváme do plenek scifi, najdeme tam poklady….
    Český čtenář má štěstí, že se mu dostali do rukou knihy, které stojí za přečtení….
    Už v počátku scifi se objevuje jméno Stanley G. Weinbaum (1902–1935), a v češtině mu vyšla v roce 1992 v AFSF sbírka Odyssea na Marsu. Obsahuje 8 povídek/jedna je hrozně špatná/, ale zbytek se řadí
    k tomu nejlepšímu z té doby. Hrdinové jeho knih sice nelétají mimo naši Galaxii, ale svádějí urputné boje ve Sluneční soustavě. A všechno to připomíná hrdinné dobývání Divokého zapadu…
    Další co bych rád připoměl je povídka „Věc“ (Who Goes There? /někdy česky Kdo je tam?
    Spisovatel John Wood Campbell, Jr. (1910–1971)má v češtině pouze 5 povídek, ale všichni známe tuhle Věc jako třikrát zfilmované The Thing. Skvělé!
    A ještě jedno jméno- Alfred Elton van Vogt (1912–2000)
    Z jeho tvorby je pozorohná kniha/spojením čtyř povídek v jeden celek/ a v roce 1950 vydaného románu The Voyage of the Space Beagle.
    Dobrodružství Vesmírného ohaře /a máme tu prvního Vetřelce!/
    …k těm ostatním příspěvkům bych jen upozornil zatím na některé další knihy- třeba
    Běljajev – Hlava profesora Dowella
    – Člověk obojživelník
    F.Herbert – Mlha
    český poklad od F.Běhounka Dům zelených přízraků /vyšlo též jako Případ profesora Hrona/
    .…o dalším pokud bude zájem příště

    Odpovědět
  82. nob321ody
    5. 10. 2013

    oprava – knihu MLHA napsal James Herbert, ne Frank Herbert

    Odpovědět
  83. nob321ody
    5. 10. 2013

    …ještě bych doplnil do bibliografie ČESKY vydaných VAN VOGTOVÝCH románů :

    Slan (Slan – United Fans 1997
    Svět non-A (The World of Null-A – Ikarie 1997 (speciál)
    Isherské obchody se zbraněmi (The Weapon Shops of Isher, Epocha 2006 – kniha vznikla ze tří povídek…..

    Odpovědět
  84. nob321ody
    6. 10. 2013

    .…k Simakovi – v roce 2001 vyšla v Baronet antologie – Velmistři SF. Je tam Simakova povídka, která získala Hugo. Nebula i Analog Award.
    Jmenuje se Jeskyně tančících jelenů /Grotto of the Dancing Deer/, je z roku 1980 a určitě stojí za přečtení

    Odpovědět
  85. nob321ody
    6. 10. 2013

    …možná někoho zaujme
    NEW WEIRD – Ojedinělá knižní řada věnující se fenoménu, jenž je pokusem oživit mnohdy zatuchlou atmosféru soudobé fantastiky. Jde o spojení všech žánrů – science fiction, fantasy i hororu. Tohle by se nemělo minout přečtení –
    01. Nádraží Perdido (China Miéville)
    02. Jizva (China Miéville)
    03. Trochu divné kusy (Martin Šust ed.)
    04. Světlověk (Ian R. MacLeod)
    05. Železná rada (China Miéville)
    06. Rok naší války (Steph Swainstonová)
    07. Veniss Underground (Jeff VanderMeer)
    08. Vryté město (Kirsten J. Bishopová)
    09. Pátrání po Jakeovi (China Miéville)
    10. Trochu divné kusy 2 (Martin Šust ed.)
    11. Čas jako dar (Steph Swainstonová)
    12. Květinová zkouška (Jay Lake)
    13. Trochu divné kusy 3 (Martin Šust ed.)
    14. Pergament (Hal Duncan)
    15. New Weird (Ann & Jeff VanderMeerovi ed.)
    16. Novodobý svět (Steph Swainstonová)
    17. Dům bouří (Ian R. MacLeod)
    18. Město & město (China Miéville)
    19. Atrament (Hal Duncan)
    20. Kraken (China Miéville)
    21. Viriconium (M. John Harrison)
    22. Kolejmoří (China Miéville)

    Odpovědět
  86. Ashen
    7. 12. 2013

    Je tu spousta skvělých autorů a knih. A tak jen ještě připomenu Roberta Fabiana a jeho Mariňáky.

    Odpovědět
  87. Zombii
    18. 12. 2013

    Četl někdo serii, Prstenec, Stavitelé Prstence atd. pro mě jedna z hodně oblíbených knih.

    Odpovědět
  88. Flipper
    17. 2. 2014

    No a kdo ještě nečetl Františka Kotletu tak šup na něj. Jeho trilogie „Hustej Nářez“ je prostě bomba.

    Odpovědět
  89. Petras_09
    18. 8. 2014

    Ahoj, za mě velmi doporučuji:
    Druhá planate Oggu – Péter Lengyel
    Flotila Země – Patrick Zandl

    Odpovědět
  90. Mata
    15. 9. 2014

    Zdravím přiznivce sci-fi! Pročítám si vaše tipy a dělám si ihned poznámky. Napadlo mne, že byste mi mohli pomoci. Kdysi dávno, hodně dávno jsem četla knihu. Měla jsem jí od kohosi půjčenou. Já nevím ani autora ani název. Ale třeba vám to bude povědomé. Byla dosti silná, a děj byl nějak příběh z jiné planety, navazovalo vše na události na naší Zemi (pyramidy, Mayové, život na Marsu a další „záhady“) a tam uplně logicky a velice, velice věrohodně bylo vysvětlení těchto záhad, tuším, že nějak došlo ke zničení nějaké planety a oni hledali nové místo k žití, objevili se na Zemi vícekrát a proto pyramidy…proto Mayové (bohové vlastně ti mimozemš´tané). Pamatuji si jen takové útržky právě, mě na té knize fascinovalo právě to, že všechny tyto „záhady“ tam byly zakomponovány a mě přišlo „ano, takto se to mohlo stát“. Třeba si pamatuji, že tam bylo o životě na Marsu, že tam je, ale že proto není dokázán, protože právě se skrývají před „objevením“ ze Země.
    Chjo, jestli z toho mého zmateného psaní někdo pozná knihu – bude to pro mne velký zázrak!
    A díky za dobré tipy co jsou shora, např. Den trifidů je moje nej..nej..nej…kníž­ka.

    Odpovědět
  91. Petr Václavek
    16. 9. 2014

    Mato, přepsal jsem tvůj dotaz na http://legie.info – tam jsou na to odborníci a tady máš pár tipů:

    Copak na Marsu a že se skrývají, to klidně může být i Marťanská kronika 🙂 Ale píšeš o Mayích a pyramidách- pokud jde o mimozemské cesty na zem a několikanásobném objevení – tady bych tipoval dílo Zecharii Sitchina, který píše o vyspělé civilizaci Annunakiů, jejichž planeta obíhá po tak protáhlé elipsoidě, že protíná dvě sluneční soustavy. K nám se údajně dostávají po asi 3500 letech, v pravidelných časových intervalech. Psal o nich jako oněch pradávných bozích starověkých legend (Sumer, Egypt) a také biologických superinženýrech, kteří před tisíci lety dělali lékařské experimenty na pravěkých lidech, čímž vytvořili tzv. adámu – prvotní formu lidí, otroků, kteří pro ně těžili v Africe zlato.

    Také může jít o knihu nějakého německého či amerického záhadologa, nakonec i našeho Součka, Toufara ad. Ale souhlasím s BorgDogem, hledal bych spíš než SF autory z tohohle ranku.

    Navrhuji Zánik Faeny od Kazanceva. http://www.le­gie.info/…-zanik-faeny Četl jsem ji už dávno, ale ten popis by mohl odpovídat.

    …az do okamziku nez doslo na zminku o Marsu jsme si byl docela jistej ze se jedna o Mosty pres propast casu:
    http://www.le­gie.info/…pro­past-casu

    po te zmince o Marsu jsem zmaten.. ani me tam pak moc nesedne ten Kazancev…

    Odpovědět
  92. Mata
    19. 9. 2014

    Petře díky moc!!! Pátrala jsem hodně intenzivně a našla jsem to a vlastně jsi to trefil taky – jak jsem uviděla název knihy, praštilo mě to do očí – je to Zánik Faeny.:-) Jsem šťastná jak blecha, že jsem jí našla a teď už si jí budu jistě pamatovat. Už jsem v půlce knihy 🙂
    O Marsu v Zániku Faeny je, žijí tam faenčané, ale neříkají Mars, ale „Mar“ a „Zema“ atd…atd…
    A díky za další tipy, Marťanskou kroniku rozhodně mám taky v plánu (cítím to jako hendikep, že jí nemám ještě přečtenou).
    Díky moc ani jsem nečekala, že se tím budeš nebo někdo zabývat. Fakt dík.

    Odpovědět
  93. Petr Václavek
    21. 9. 2014

    Mato, to jsem rád, že se to vyřešilo. Zánik Faeny jsem také četl před cca dvaceti lety, dodnes si pamatuji ten obal knihy, ale obsah už nikoliv. Budu si to muset časem osvěžit 🙂

    Odpovědět
  94. Petr
    18. 11. 2014

    Docela mi chybí dost knih u pana Asimova. Momentálně dočítám sérii o Nadaci, včetně chronologicky předcházející série o Robotech a série o Galaktické říši.

    Co se zbytku výše zmíněných titulů týče, velmi děkuji za inspiraci, mám co číst na dalších pár dnů 🙂

    Odpovědět
  95. Radek
    23. 1. 2015

    Ahoj, tak jsem právě dočetl Enderovu hru. Sehnal jsem si ji na základě komentářů, které oplývají superlativy. Bohužel je tato kniha pro mě obrovské zklamání. Opravdu žádné strhující čtení to není, někdy mi to přišlo jako kniha pro děti a žádná skvělá pointa, nebo dějový zvrat se také nekonal. Na další díly nemám chuť.
    Pokud to tu ještě nepadlo, vřele doporučuji soubor povídek sovětských autorů Chlapík z pekla. Některé povídky jsou opravdové perly. Radek

    Odpovědět
  96. Pavel Kulhánek
    16. 4. 2015

    Ahoj,
    zdravím všechny scifáky!
    přečetl jsem toho už tolik, že si to nemohu zapamatovat.
    ..k předešlému zklamání z Enderovi hry: to mě překvapuje, protože to je opravdu třída, ostatní pokračování nic moc….také film pro mě – velké zklamání…

    ..Den trifidů, Nadace, Duna… to je klasika
    … od Lema jsem začínal na „příběhy pilota Pirxe“
    …dobrá je série „Charity“ , tuším od Holbienga?
    … někdo tu zmiňoval povídku „bílá hůl, ráže 7,62 od Nefa –doporučuji všem!!
    …nedávno jsem narazil na pokračování ságy o ztracené flotile -Bitevník- autora si nevzpomenu..
    ..taky dobrý
    …no je toho prostě hodně, pro začínající, dětské čtenáře doporučuji „Tajemství Dračí stěny“ .autor J. Žarnay

    Pavel.

    Odpovědět
  97. Pavel Kulhánek
    17. 4. 2015

    …tak už jsem to našel
    Ztracená flotila Campbell Jack
    6 knih

    ..pokračování
    Za hranicí
    zatím tři díly
    ..kdo má rád vesmirné souboje lodí, tomu mohu jen doporučit..

    Pavel

    Odpovědět
  98. Octavo
    19. 5. 2015

    Z české jednoznačně Weissův Dům o Tisíci patrech a Spáč zvěrokruhu. Jinak série Metro 2033 a 2034 od Glukhovského. Obecně mám pocit, že ten všudypřítomný pocit represí děla z rusů skvělé sci fi autory

    Odpovědět
  99. Merlin
    18. 4. 2017

    Dlouho žádný příspěvek, tak tedy za mě:

    Walter Tevis – Zpěv drozda
    trilogie Hladové hry, knihy lepší než film
    Kontakt – opět kniha lepší než film

    Odpovědět
  100. John
    4. 5. 2017

    Pokud jsem se nepřehlédl, nebyly zde příliš zmíněny sbírky sci-fi povídek. Jsou v nich často k nalezení takové perly, jako třeba Chrudošiví jsou borolové nebo Růže pro Algernon.

    Tak třeba:
    Tunel do pozítří
    Labyrint
    Vlak do pekla
    Těžká planeta
    Tichá hrůza
    Lupiči mrtvol
    Poslední dvě z uvedených sbírek jsou na pomezí sci-fi a hororu, obsahují například některá vynikající dílka Raye Bardburyho (Malý vrah, Zástup).

    Zmíním ještě trochu opomíjeného Stanislava Lema, který má někdy zcela originální náměty. Jeho náročnější díla Solaris, Pánův hlas a Golem zde již zazněla. Osobně si více cením jeho povídkové tvorby. Takže např.:

    Nepřemožitelný (román)
    K mrakům Magellanovým (román)
    Zachraňme vesmír
    Invaze z Aldebaranu
    Příběhy pilota Pirxe
    Vzpomínky Ijona Tichého
    Futurologický kongres

    Velice zajímavý je též jeho výhled do budoucnosti s názvem Summa Technologiae.

    Odpovědět
  101. Jaroslav Pětivoký
    23. 6. 2018

    Dobrý den. Kdysi jsem četl příběh o muži (fyzikovi), který přežil zkázu lidstva a zůstal na Zemi sám. Přežil díky jakémusi atomovému krytu a poté se pokoušel najít další přeživší. Prosím, nevíte, jak se ta knížka mohla jmenovat? Případně mi napište na JaroslavPetivo­ky (at) seznam­.cz Budu vám moc vděčný. Díky za zajímavý článek.

    Odpovědět
  102. Oto Klempíř
    4. 2. 2021

    Zdravím, určitě doporučuji knihu Nájezdník z Pustiny od Tomáše Sekerky, fakt nářez!

    Odpovědět
    1. Petr Václavek
      4. 2. 2021

      To vypadá zajímavě! Určitě vyzkouším, díky za tip!

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky