Jiří Bráza: XML praktické příklady

Teoretických knih o XML je na našem trhu požehnaně. Když si některou z nich koupíte, dozvíte se, co to XML je, jak vypadá, jaké jsou jeho pravidla. Ale málokdy v nich naleznete skutečné příklady z praxe ukazující větší XSLT transformace či složitější návrhy struktury. Právě v tom je recenzovaná kniha výjimkou – nesnaží se vás učit teoretické základy, ale spíše ukázat praktické používání XML na příkladech. Pro její čtení a pochopení se předpokládá základní znalost jazyka XML a navazujících technologií – XSLT, CSS, programování v PHP či Javě.

Ale i pokud jste XML-začátečník, tak i přesto se nemusíte bát, že pro vás bude kniha příliš náročná – při probírání příkladů je věnována dostatečná část textu nezbytné teorii a tak je výklad snadno pochopitelný (ovšem praxe – tedy příklady – zde stále hrají hlavní roli!). Publikace je postavena na dvou velkých příkladech (spíše aplikacích) – adresář a vinný elektronický obchod. Na nich byste se měli naučit navrhovat vhodnou strukturu XML dokumentů, XML schémata, DTD, CSS, XSLT a hlavně základy používání XML v jazycích PHP a Java.

Jelikož jedinou drobností, která se dá publikaci vytknout je občasné ujetí úpravy (indentace) zdrojových kódů, je verdikt jasný – jedná se o výbornou doplňkovou literaturu na téma XML a jeho využití v praxi a doporučil bych ji všem, kdo s XML začínají a myslí to vážně.

Hodnocení: 10/10

Grada, 2003, 211 stran, 199 Kč, ISBN: 80–247–0699–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky