Slavoj Písek: HTML a XHTML (začínáme programovat)

Vývoj jazyka HTML jde neustále kupředu a tak nové webové stránky by se měly již vytvářet v podstatně přísnějším formátu, kterým je XHTML (v současné době se již chystá jeho další verze – XHTML 2). Naštěstí (pro některé naneštěstí) jde vývoj pomalu a tak se vám znalost HTML stále ještě může hodit.

Recenzovaná publikace se snaží zabít dvě mouchy jednou ranou – jejím cílem je totiž naučit čtenáře jak HTML, tak i XHTML a nejen to. Na řadu přijde i DHTML (JavaScript) a kaskádové styly. Kniha se zaměřuje na začátečníky, proto jediné, co musíte ovládat, je váš operační systém a webový prohlížeč.Vše ostatní se dočtete v knize – až na kapitolu věnovanou CGI aplikacím a jedné ukázce (programovanou v jazyce C), kterou začátečníkům doporučuji raději ignorovat (nechápu proč sem autor dává příklad v C, když mohl použít například velmi rozšířené a pro začátečníky snáze stravitelné PHP).

Další výhradu mám k ukázkám uvedeným u DHTML – proč zde autor uvádí příklad, který nebude v nemicrosoftích prohlížečích (rozuměj v jiném prohlížeči než je MSIE) fungovat? Dychtiví čtenář si jej spustí v Netscapu a nebude chudák tušit, co se děje. Tedy spíše proč se nic neděje. A konečně pár drobných výtek by se našlo i u sazby – nejednotná štábní kultura a divný způsob zvýrazňování tagů.

Pomineme-li uvedené drobné chyby, podařilo se autorovi přehledně, jasně a srozumitelně čtenáři vysvětlit výše zmíněná témata a to do dostatečné hloubky. Navíc díky rejstříku tagů a vlastností HTML a CSS, které se nachází v samotném závěru, lze knihu používat při práci i jako referenční příručku. Plánujete-li vrhnout se do tvorby webových stránek, můžu vám tuto knihu s klidným svědomím doporučit.

Hodnocení: 9/10

Grada, 2003, 255 stran, ISBN: 80–247–0571–0

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky