Marek Prokop: CSS kaskádové styly pro webdesignéry

CSS kaskádové styly pro webdesignéry je již druhá kniha na toto téma, kterou napsal český autor. V tomto případě ji má na svědomí Marek Prokop, který je ve webdesignérské komunitě uznávanou autoritou (mimo jiné má na svědomí známý weblog o webdesignu „Sova v síti“).

Jeho publikace se zabývá problematikou CSS (a to verze 1 i 2) ze všech možných stran. Začíná pozvolným úvodem a seznámením, po něm následují základní principy jako je syntaxe, selektory, kaskádování, koncepce boxů a vizuálního formátování. Zbytek knihy (cca dvě třetiny knihy) tvoří referenční přehled.

Na celé knize je vidět, že ji psal člověk z praxe. Dokladem toho je mimo jiné spousta ukázek praktického využití jednotlivých vlastností v referenční části a nejen tam. Text je poměrně čtivý i když místy docela hutný. Velmi hodnotné je množství kvalitních poznámek o možných problémech s kompatibilitou v jednotlivých prohlížečích (a to i v takových vykopávkách jako je NN 4.x) a způsobech jejich řešení. Potěšilo mě také, jak kvalitní a bohatý je rejstřík

Ale abych jen nechválil – nelíbilo se mi hned několik věcí: například přehled podpory jednotlivých vlastností je zbytečně oddělen a předsunut před vlastní referenční část. Také duplikující se stati textu u podobných vlastností (například border-left-width a border-top-width) mi přijdou zbytečné, bohatě by místo toho stačil jednoduchý odkaz na příslušnou stránku. A poslední věc – v knize zabývající se kaskádovými styly, tedy poměrně vizuálním tématem by mělo být podstatně více obrázků.

Ač to vypadá, že těch záporů je skoro více než kladů, nenechte se zmást – jedná se pouze o drobnosti, které na kvalitě publikace mnoho neubraly a já vám ji mohu vřele doporučit. Je vcelku jedno, zda jste začátečník, či profesionál, věřím, že se bude hodit každému, koho tato oblast zajímá.

Hodnocení: 10/10

Mobil Media 2003, 288 stran, 280 Kč, ISBN: 80–86593–35–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky