Lucie Grusová: CSS pro úplné začátečníky

Další kniha nakladatelství Computer Press z edice pro úplné začátečníky se zaměřuje na kaskádové styly. Podle cílové skupiny vypadá její obsah – úvod do problematiky a vývoje HTML, seznámení se styly a způsoby jejich propojení se stránkami, základní rysy. Zbytek tvoří popis a výklad jednotlivých vlastností. Jako bonus naleznete v závěru test znalostí CSS i s řešeními (ale o správnosti odpovědí by se dalo polemizovat, neboť hned ta první je špatně). Čekal jsem na konci alespoň stručný přehled všech probraných vlastností, aby se knížka dala používat i při práci jako referenční příručka (rejstřík není v tomto případě úplně vyhovující). Místo toho jsem se dočkal pětistránkového textu o INSTALACI – nikoliv používání – programu TopStyle, což jsou pro lidi, kteří vytváří webové stránky, naprosto zbytečné informace.

Je škoda, že se autorka více nezaměřila na praktické příklady a raději všechno ukázala na jednom jediném webu. Ocenil bych například ukázku v poslední době často diskutovaného dvou a více sloupcového CSS layoutu, poznámky o problémech v různých prohlížečích a další praktické tipy.

Nicméně přesto kniha splňuje své poslání a tak pokud se chcete naučit základy stylů, šáhněte po ní, určitě vás mnoho naučí.

Hodnocení: 8/10

Computer Press 2003, 130 stran, 149 Kč, ISBN: 80–7226–680–2

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky