Dubánci 2015

Skejťák - dubánekUž několik let dělám na podzim s dětmi zvířátka z kaštanů, žaludů, šišek a klacíků. Protože z materiálů značně převládají žaludy (díky několika vzrostlým dubům jich máme na zahradě více než dosti), říkáme jim dubánci. Letos se mi to ale trochu vymklo z rukou. Nasdílel jsem totiž několik letošních modelů na twitter a facebook a tyto fotky sklidily nebývalý úspěch. Takto povzbuzen, pokračoval jsem nadšeně v tvorbě. A protože se mi moc nelíbilo, jak výsledné fotky vypadají, tak jsem se trochu více zaměřil na jejich kvalitnější provedení – dodal jsem nějaké kulisy, obrázek na pozadí, nasvícení… no prostě jsem si začal hrát.

Najednou se ze zábavy pro děti stala zábava pro tatínka (tedy pro mě). Mnohem více času, než tvorbě, jsem začal věnovat focení a následné úpravě fotek ve Photoshopu. Aby fotky dubánků byly uchovány na jednom místě, udělal jsem jim po pár dnech jednoduchý web http://dubanci.cz a facebookový profil http://facebo­ok.com/dubanci (začalo mi totiž chodit nějak moc žádostí o přátelství). Všechny nové fotky od té doby zařazuji do neustále aktualizované galerie dubánků:

Galerie dubánků

Brzy to už budou 2 měsíce a mě dubánci stále ještě baví. Za tu dobu jsem byl několikrát požádán o rozhovor:

Aktualizovaný seznam najdete na stránkách projektu a mimochodem je tam i zajímavé povídání o mé předchozí kreativní ruční tvorbě). Dostal jsem také spoustu tipů na další dubánky a nabídek na uspořádání workshopů, či výstav. Mnohem více mě ale překvapilo a nadchlo, kolik lidí jsem motivoval k vlastní tvorbě dubánků a jiných potvůrek z podzimních přírodnin – dostal jsem několik desítek hodně zdařilých „přespolních“ dubánků, pro které jsem vytvořil jejich vlastní galerii.

Jen mi přišlo škoda, že s koncem sezóny, dubánci zapadnou a budou muset čekat na další podzim. Rozhodl jsem se tedy, že z těch nejzdařilejších fotek udělám něco trvanlivějšího, něco, co vydrží celý rok, a vy se na to budete moci koukat celý rok – dubánčí kalendář na rok 2016:

Kalendář s dubánky 2016

KOUPIT KALENDÁŘ DUBÁNCI 2016

Včera jsem spustil možnost předobjednání kalendáře za zvýhodněnou cenu 250 Kč, kalendáře se vytisknou a zašlou kupujícím v průběhu příštího týdne. Následně bude možné kalendáře zakoupit za cenu 290 Kč.

P.S. Noví dubánci se budou rodit i po kalendáři. Myslím, že materiálu mám nasbíráno na celý rok, nápadů ještě více a je potřeba začít s přípravou kalendáře na rok 2017 co nejdříve 🙂

P.S. 2 Dubánci se vydali do světa, zatím jen na pohlednicích a na tričkách. Na dalších produktech se pracuje.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. Eva
    2. 12. 2015

    Dostal jsi mne naprosto s Dubánčím kalendářem i s |Dubánky…výborný nápad.Je to super když člověk vezme do rukou materiál,jedno jaký..a začne tvořit.A o tom to je.Držím pěstičky a objednávám Dubánčí kalendář.Inspiroval jsi mne.Ať se ti moc daří.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    2. 12. 2015

    Díky za podporu!

    Odpovědět
  3. Pavel Nedostal
    29. 10. 2016

    Neco podobnyho jsme delali ze starych elektronickych soucastek. Ale to se dela docela jednoduse – sletovat a naohybat. Delat figurky z prirodnich materialu je asi tezsi – neda se to moc ohybat a jak to jednou clovek slepi, tak to zustane. Kazdopadne napad zajimavej 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky