rsizr – Inteligentní resize obrázků

rsizr.com - Inteligentní resize obrázkůTak už je to tady, Whitwa o tom psal přesně před měsícem a nazval to „Inteligentní ořez“, já bych tomu říkal spíše resize, nebo převzorkování obrazu. V té době byly k dispozici jen videoukázky, dnes už tu je i hotová aplikace.

Normální změna velikosti obrázku s sebou nese jeho celkové převzorkování (přepočítání). Druhou variantou je, že se vyhodí jeden (a více) sloupec nebo řádek pixelů – ve Photoshopu se to jmenuje „Nearest Neighbor“ (viz nastavení způsobu resize obrázků v menu Edit/Preferen­ces/General – Image Interpolation).

No a konečně třetí – tou novou – metodou je, že vyhazovaný sloupec není rovný, ale tak nejak cikcak – vybírá se cesta, která obsahuje co nejméně dat. V té lepší verzi je možné určit která místa obrázku mají zůstat nedotčena (například obličej, postavy lidí, písmo,…), případně která se mají použít (vhodné pro vystřižení a retuš) – to vše flashová aplikace umožňuje! Jediné omezení o kterém jsem se dočetl je velikost obrázku – max 2880 x 2880 pixelů.

Ukázka aplikace: Prostředí aplikace rsizr

A dva možné výsledky – zúžená verze a pokus o „panorama“: rsizr - zúžená verze

rsizr - panorama

No nebudu tu dále plácat a přihodím raději odkazy:

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Milan Kryl
    4. 10. 2007

    Podobně jako jsem psal i u Whitwu 🙂 první aplikačku pro zkoušení měl asi tento člověk: http://swieskow­ski.net/carve/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky