Marie Němcová: Digitální fotografie

Marie Němcová: Digitální fotografieDigitální fotoaparáty jsou již finančně snadno dostupné pro každého. Navíc začátečníkům značně usnadnily pořizování technicky poměrně kvalitních fotografií – stačí jen namířit, zmáčknout spoušť a máte dobrý „výcvak“. Aby jste ale neměli album plné výcvaků, je zapotřebí při focení přemýšlet –vybrat správný záběr, pohrát si s kompozicí, barvami, liniemi, zvolit hlavní motiv, vhodné popředí a pozadí… v tom všem vám pomůže útlá recenzovaná knížečka.

Poradí vám také trochu s ovládáním digitálního fotoaparátu (ale jen velmi obecně a hodně teoreticky) a s pozdějšími úpravami v počítači. Ovšem nečekejte, zázraky, knížka má jen asi 80 stránek a na můj vkus málo obrázků. Také uváděné rady jsou mnohdy velmi obecné a nedostatečně ukázané na doprovodných fotografiích (a přitom by stačilo tak málo – ke každé ukázkové fotografii přidat i tu špatnou „výcvakovou“ verzi).

Když nad tím tak přemýšlím, napadá mě, že by bylo vhodnější obětovat větší částku a poohlédnout se po objemnější – detailnější – publikaci.

Hodnocení: 6/10

Marie Němcová: Digitální fotografie (edice jak na počítač); Computer Press 2005, 88 stran, 59 Kč, ISBN: 80–251–0780–9

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

2 Komentáře

  1. Daus
    7. 10. 2006

    Knihy tohoto stylu s názvem „Jak na počítač“ jsou strašné

    Odpovědět
  2. Němcová Marie
    4. 1. 2016

    Zápis 2 ke komentáři č. 1 Vydala jsem 9 elektronických knih, které prodává eReading.a Felxibooks. Knihy jsou samozřejmě objemnější, zabývají se podrobně problematikou tvůrčí fotografie. Každá kniha má náhled 2O stran, takže si může každý vybrat. Tvůrčí fotogafie v praxi I. a II. díl, Fotografické motivy kreativně I. a II. díl Základy kompozice, Tvůrčí fotografické techniky pohyb Tvůrčí fotografické techniky Kntrast a dvě knihy pro děti Kluci a holky fotografují s digitálním fotoaparátem I. a II. díl. Každá kniha má min. 15O návodných obrázků. Knihyjsou zpracovány věcně a srozumitelně, vhodné pro praxi.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky