Jan Pokorný: Microsoft EXCEL a práce se vzorci

Excel je tabulkový kalkulátor, který používá kdekdo. Bohužel práce většiny jeho uživatelů končí po zapsání dat do tabulky a vytvoření grafu, případně po spočtení celkové sumy a nebo průměru zadaných dat. A přitom se v Excelu dají poměrně snadno počítat různě složité až přímo krkolomné výpočty. Proč jej tedy uživatelé plně nevyužívají? No protože to neumí, protože jim to nikdo neukázal a protože jsou líní číst nápovědu a manuály. Možná, že kdyby zainvestovali do koupě vhodné literatury, mohlo by se to změnit. Recenzovaná knížka by jim určitě mohla pomoci a ukázat tu správnou cestu.

Tenká publikace sice začíná jemným (ale velmi stručným a rychlým) úvodem do práce s Excelem, ale záhy se ve výkladu objevují vzorečky a už na desáté stránce je příklad vzorce na několik řádků. Na jedné ukázce autor popisuje i vytvoření funkce ve VBA. Nejvíce prostoru je věnováno takzvaným Maticovým vzorcům.

Text je vcelku dobře čitelný, nezbíhá moc do podrobností a je doplněn množstvím smysluplných ukázkových příkladů a vzorečků. Jediné, co by se dalo knize vytknout, je počet názorných obrázků – větší množství by jí určitě neuškodilo.

Tuto jednostranně zaměřenou publikaci bych doporučil spíše pokročilejším uživatelům Excelu, kteří by jej rádi plně využívali pro počítání složitějších výpočtů, ale netuší jak na to.

Hodnocení: 9/10

UNIS Publishing, 2001. 99 Kč, 87 stran, ISBN 80–86097–56–0

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky