Elizabeth Castro: HTML 4 pro World Wide Web

S publikacemi o vytváření webových stránek se v poslední době roztrhnul pytel. A není se čemu divit, neboť mnoho uživatelů Internetu si chce vytvořit své vlastní stránky a tedy tyto knihy jdou poměrně dobře na odbyt.

Nejinak je tomu s knihou HTML 4 pro world wide web, která si klade za cíl nejen seznámit čtenáře s jazykem HTML (jak sám její název napovídá) a s kaskádovými styly, ale i ukázat mu, jak kompletně vybudovat vlastní webové stránky. A to od prvotního návrhu, vysvětlení základních termínů, úprav obrázků, napsání kódu a případného oživení JavaScriptem, až po umístění stránek na webový server a rad, jak na své stránky upozornit. Právě to, že se nezaměřuje pouze na výklad HTML, je jejím velkým kladem, zejména pro začínající tvůrce stránek, kteří před otevřením této publikace viděli webové stránky jen v internetových prohlížečích a nikoliv v editorech.

V textu se autor nezaměřuje pouze na nejrozšířenější prohlížeč, ale upozorňuje na rozdíly mezi ním a Netscapem. Stejně tak nevyužívá jen operační systém od firmy Microsoft, ale mnohé příklady ukazuje v programech (v prohlížeči nebo v editačních nástrojích) běžících na počítačích Macintosh.

Ale abych ji jen nechválil, nedostatky se zde také najdou. Nejvíce mi vadilo opakované podrobné popisování zápisu tagů. Číst u popisu každého tagu znovu a znovu, že se ukončuje znakem „>“ je trochu moc i pro naprostého začátečníka. Místo těchto zdlouhavých návodů, kterak ukončiti tag, by se hodily přehledové tabulky obsahující jejich parametry (a jejich možné hodnoty).

Kniha se velmi hodí začátečníkům (díky ucelenému popisu problematiky tvorby stránek) a mírně pokročilým, kteří ještě tápou a přečtením si zopakují (a hlavně ujasní) základní informace o HTML a CSS. Díky ucházejícímu rejstříku a dodatku s přehledem značek, by se dala částečně používat i jako referenční příručka.

Hodnocení: 8/10

SoftPress, 2001, 368 stran, 395 Kč, ISBN: 80–86497–08–9

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky