Martin Michálek: Vzhůru do CSS3

Martin Michálek: Vzhůru do CSS3Už tomu budou čtyři roky, co jsem opustil mezinárodní agenturu a z pozice senior front end developera přesídlil na volno nohu coby fotobankový grafik. Od té doby jsem se tvorbě webů skoro nevěnoval, maximálně jsem poladil pár wordpressových šablon pro své projekty. Když se mi proto před týdnem naskytla možnost zrecenzovat e-book o nových možnostech kaskádových stylů, neváhal jsem. Chtěl jsem vědět, kam se stylování za tu dobu posunulo a trochu se vopět zorientovt ve světě HTML a CSS.

Popravdě kaskádové styly ušly za tu dobu docela pořádný kus cesty. Některé pojmy a názvy jsem si musel až dohledávat. Zjistil jsem, že problémy s kompatibilitou prohlížečů jsou stále aktuální (jen čísla verzí pěkně poskočila). A hlavně jsem si uvědomil, jak jednoduché bylo webdesignérské řemeslo v době, kdy se používal tabulkový design, a CSS byly teprve v plenkách, kdy každý schopný webdesignér znal řešení klasických CSS bugů (3px bug v IE, pekaboo, flaot model problem, …) a s tím si v podstatě na několik let vystačil.

Konec vzpomínek, vraťme se ke knize. Ta je rozdělena na dvě základní části. První se věnuje způsobům dnešního kódování webů. Proč je nutné přejít na responzivní design, jaké problémy způsobuje nezměrné množství rozličných přístrojů schopných zobrazovat webové stránky, jaké nástroje může webdesignér používat, aby si ulehčil práci a výsledný web byl funkční ve starších prohlížečích a jak v nich může tvůrce snadno otestovat svůj výtvor.

Druhou část knihy pak tvoří referenční příručka nových vlastností CSS3. Každá z nich je dobře vysvětlena, jsou zmíněny všechny možné hodnoty jejích parametrů a nechybí ani ukázka, kterou si každý může prokliknout a zobrazit na webu http://codepen­.io/, takže si s ní může pěkně pohrát – změnit zdrojový kód přímo v prohlížeči a vyzkoušet, jak to celé vlastně funguje (jedna z ukázek). V závěru popisu každé vlastnosti jsou odkazy na zajímavé tipy, články a nechybí ani rozbor podpory v současných prohlížečích a způsopby řešení případné nepodpory pomocí fallbacků.

Přiznám se bez mučení, že v některých částech (zejména v první půlce knihy) jsem se trochu ztrácel, možná by nebylo na škodu popisované nástroje trochu více okomentovat pro začátečníky. Ale je také pravděpodobné, že chyba je na mé straně, přece jen v tomto oboru už dosti dlouho nepracuji. každopádně mi kniha poskytla výborný odrazový můstek k dalšímu případnému studiu. Protože mě dobře zasvětila do současné problematiky stylování a do aktuálních možností kaskádových stylů. Navíc mi nabídla i spoustu dalších materiálů k nastudování. Hodně se mi líbilo provázání výkladu s funkčními příklady, které jsem si mohl ihned upravit a vyzkoušet.

Hodnocení: 8/10
Martin Michálek: Vzhůru do CSS3, 2015, ISBN:978–80–26­0–8440–2, vyšlo elektronicky k dostání na http://www.vzhu­rudolu.cz/ebo­ok

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky