Irving Stone: Námořník na koni

Irving Stone: Námořník na koniJá vím, že o Jacku Londonovi jsem tu už psal – tedy hlavně o jeho méně známých, ale o to zajímavějších dílech. Ale nedá mi to. O vánocích jsem u rodičů narazil na jednu starou odrbanou knížku s názvem Námořník na koni, což je životopisný román pojednávající právě o Jacku Londonovi, který napsal Irving Stone.

Tomu se nedalo odolat. Dříve mě ani nenapadlo, že někdo něco takového napsal a když mě to pak konečně napadlo a já zkoušel nějakou knihu o životě tohoto autora vygooglit, tak jsem narážel jen na jednoduché životopisy. Tedy ne že by nebyly zajímavé, ale Námořník na koni je mnohem lepší (mimochodem ten název si autor vypůjčil od Jacka Londona, který takto nazval své paměti, jež bohužel nestihl dopsat).

Autor líčí spisovatelovy osudy od úplných počátků – od jeho pravděpodobných rodičů až po jeho smrt. Velkou část jeho útrap jsem už dříve četl v jednotlivých jeho knihách, neboť psal velmi často autobiograficky (Démon alkohol, Cesta, Martin Eden, Měsíční údolí). Kupodivu většina povídek z Klondiku nejsou jeho osobní zážitky, ale zážitky ostatních zlatokopů, které vyslechl ve svém srubu.

Celá kniha je strašně čtivá, na začátku sledujete jak se snaží prorazit jakožto spisovatel – psal neuvěřitelně houževnatě, investoval do toho všechno, že neměl mnohdy co jíst a čím uživit svou velkou rodinu, vzdal se teplého místa na poště, až nakonec zvítězil a stal se ve své době snad nejprodávanějším a nejuznávanějším spisovatelem. Ale ani pak to není nuda – podnikl spoustu dobrodružných výprav – ať už jde o jeho cestu kolem světa nebo o jeho zážitky coby válečného zpravodaje v rusko japonské válce. Zároveň je zajímavé sledovat jeho socialistické názory a také finanční toky (jeho honoráře začínaly na 2 dolarech za povídku a v době svého největšího úspěchu už to byly tisíce). Vydělával ohromné peníze, ale neustále měl finanční nouzi a to nejen díky své rozhazovačnosti, ale také šlechetnosti, vlastní blbosti a „ziskuchtivým“ přátelům. Právě tyto náhledy do jeho osobního života, poznámek a vzpomínek jeho přátel činí knihu velmi zajímavou. Sám jsem si během čtení vypsal hned několik jeho knih, které si chci přečíst (napsal jich asi 50, takže mám co dělat).

Pokud máte rádi biografické romány, tak můžu knihu jen doporučit, takovou osobnost jakou byl Jack London jen tak nenajdete. Já sám se k ní v budoucnu určitě vrátím a stejně tak k jejímu autorovi, neboť napsal více hodně dobře hodnocených životopisných románů.

Hodnocení: 10/10

Irving Stone: Námořník na koni; Mladá Fronta 1973

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky