Bridge Builder

<txp:image id=„19“ />

Z několika stran se ke mě dostala zpráva o nové herní mánii (obdobně jako byl nedávno Morhoon) s názvem BridgeBuilder. Nelenil jsem a hru si našel na Internetu. O co tedy v této hře jde? Cílem je postavit most, který za prvé nespadne sám od sebe (pod vlastní tíhou) a za druhé vydrží i přejezd vlaku (stačí jeden – podařilo se mi postavit most, který se zhroutil, ale vlak to ještě stihl). Říkáte si, to je přece snadné. Ale nesmíte zapomenout, že máte proti sobě dva velké nepřátele – rozpočet, který je omezený (na stavbu můžete použít jen určitý počet traverz) a fyzikální zákony (obzvláště ten o přitažlivosti zemské).

Hra probíhá ve třech fázích, které se neustále po sobě opakují.První fáze spočívá ve vlastním navržení konstrukce. K dispozici máte milimetrový papír z vyznačením koryta řeky, které je třeba přemostit, a záchytných bodů (nejsou samozřejmě rozmístěny zrovna ideálně). Na tomto papíru navrhujete pomocí myši vlastní most z traverz, které mají danou maximální délku (co traverza to 100 dolarů a nezáleží na tom, jestli je krátká nebo dlouhá). Tato fáze trvá nejdéle – poslední (největší) most má povolený rozpočet 100 000 dolarů, což je 1000 traverz.

Jakmile jste se svojí stavbou spokojeni, nic nebrání jejímu otestování v praxi. Můžete si zapnout analyzátor stresu, který obarví most podle toho, jak jsou jednotlivé traverzy zatěžovány (pokud jsou traverzy zelené, je to dobře; čím jsou červenější, tím více jsou namáhány). Mnohdy most již tuto zkoušku nepřežije a vlastní váhou se zřítí, nezbývá než se vrátit nad „milimetrový papír“ a jeho konstrukci řádně zpevnit.

Přestál-li váš most tuto zkoušku, může podstoupit druhou a poslední – přejezd vlaku. Tady se teprve ukáže jak kvalitní most jste vlastně navrhli. Postupně jak vlak projíždí po vámi postavené konstrukci, začínají nejvíce namáhané traverzy rudnout a postupně i praskat a vy koukáte, jak se vaše dílo mění v hromadu trosek a pozvolna společně s vláčkem padá na dno řeky. Nechtěl bych být cestujícím v tomto vlaku.

Takže vám nezbývá nic jiného, než se vrátit k původnímu návrhu a konstrukci poopravit – vyztužit pilíře, klenbu, jinde zase ubrat přebytečné traverzy z důvodu nízkého rozpočtu a podobně.

Hra vypadá nenáročně a ani se nezdá, že by se na ní člověk mohl stát závislý, ale nedejte se zmást. Po prvních několika lehkých levelů na vás čeká pár opravdu zapeklitých mostů, nad jejichž stavbou strávíte pár hodin usilovné práce. A pokud dohrajete všech 8 kol, můžete začít s optimalizací. Na Internetu naleznete žebříčky šílenců, kteří ty samé mosty postavili s téměř polovičním rozpočtem. Takže máte co dohánět.

Hodnoceni: 10/10

Bridge Buidler, http://www.pre-engineering.com/

Požadavky na systém: procesor 200Mhz a výše, Windows 95/98/00/NT, Direct X verze 6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

4 Komentáře

  1. skot11
    17. 11. 2006

    Chtěl bych se zeptat, jak mám postavit most (15.kolo) abypo něm mohl vlak vyjet? terén je do kopce a já ať se snažím co to jde, tak most nemůžu postavit.

    Odpovědět
  2. honza
    28. 11. 2006

    musis to udelat vahadlovim zpusobem. tj ze se most po spusteni zkousky o neco prevrati dozadu.

    Odpovědět
  3. Fox
    24. 2. 2007

    analyzátor stresu – teda tento překlad mně dostal 🙂 nebylo by lepší to přeložit jako „grafické zobrazení napětí“ ?

    Odpovědět
  4. Vasa
    20. 11. 2009

    Bezvadný simulátor, ale proč mám polovinu pracovní plochy mimo monitor? (Rozlišení monitoru je 1920×1200)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky