Jeffrey Zeldman: Tvorba webů podle standardů

Jeffrey Zeldman: Tvorba webů podle standardů

Nebuďte prasáci a začněte vytvářet webové stránky podle standardů! Tak nějak by se dal shrnout obsah knihy od známého webdesignera Jeffreye Zeldmana (A List Apart). Krom jiného se v ní dozvíte hlavní výhody takovéhoto postupu, jaké různé možnosti a technologie můžete používat, co vše dokážou a v čem se liší od dřívějších, jaké chyby obsahují prohlížeče, jak se dají řešit, něco o přístupnosti, DOM a další.

Škoda, že tato kniha nepřišla na pulty českých knihkupectví ve stejné době jako vyšel originál (2002). Protože během těch dvou tří let se mnohé změnilo: již se v tak hojné míře nevytváří „<font>oizní“ weby či jiné kreatury bez použití kaskádových stylů, čtyřkovým prohlížečům už dávno odzvonilo a naopak se objevilo mnoho nových postupů, ale i problémů v nových prohlížečích.

Text je na můj vkus hodně rozvláčný a upovídaný – kdyby se seškrtal tak na jednu třetinu, bylo by to výborné. Také mi přijde, že je kniha trochu obecněji zaměřená (uvítal bych více kódu, více konkrétních problémů, řešení, ukázek) – spíše jen naťukává, ale na druhou stranu obsahuje spoustu informací a na mnoha místech se odkazuje na články na internetu.

Sečteno podtrženo: je to trošku ukecanější, obecnější (ale jen mírně) kniha o tvorbě webů dle standardů, která obsahuje mnoho přínosných informací. Určitě bych ji doporučil každému tvůrci webových stránek, těch prasáckých – nevalidních, nepřístupných a nepoužitelných – zvláště.

Hodnocení: 8/10

Jeffrey Zeldman: Tvorba webů podle standardů; Computer Press 2004; 410 stran, 490 Kč, ISBN: 80–251–0347–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

5 Komentářů

  1. Jan Brašna
    30. 6. 2005

    Petře, má cenu věnovat tomu čas i pro profesionálního (nebrat nafoukaně) tvůrce? Celkem bych si jí pročetl, možná spíš originál, ale nevím, jestli to nebude zbytečně vynaložený čas.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    30. 6. 2005

    No co se profesionalnich profesionalu tyce, nejsem si jist. Par informaci o kterych jsem nevedel nebo jsem o nich jen tusil jsem tam nasel, ale ze by to bylo az tak nezbytne se mi nezda. A navic rok vydani originalu 2002 hovori take proti.

    Odpovědět
  3. Jiří Bureš
    30. 6. 2005

    [1] Záleží na tom, jak je definovaný profesionál. Jestli jako člověk, který se tím živý nebo ten, který to opravdu velmi dobře umí. Průnik je často malý. Podle mě kniha za přečtení stojí.

    Odpovědět
  4. Jan Brašna
    30. 6. 2005

    [2, 3] Takže spíš než konkrétní věci je to o „filosofii“ a nějakému „knowhow“? No každopádně mi to alespoň připomnělo, že jsem si jí chtěl prolistovat, maximálně jí přidám do fronty k přečtení.

    Odpovědět
  5. Frosty
    31. 12. 2005

    Měl jsem možnost tuto knihu taky zrecenzovat. Posuďte sami:

    http://progra­mujte.com/view&shy;.php?…

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky