Petra Zemanová a Zuzana Ručková: Jak si zachovat zdraví u počítače

V současné době stále více lidí tráví čím dál více času při práci s počítačem. Tato práce (ale i zábava, jakou jsou například počítačové hry nebo surfování po Internetu) ovlivňuje a poznamenává nepříliš pozitivně lidský organismus. Recenzovaná publikace se pokouší radit jak si zachovat zdraví u počítače.

Čekal jsem, že v knize bude řádně popsáno, jak má vypadat ergonomické pracoviště a hlavně bude obsahovat spousty rad a informací ohledně počítače (frekvence monitoru, ergonomická klávesnice, umístění komponent, normy pro komponenty jako například TCO95, 99…) a práce s ním, ale kde nic, tu nic.

Kniha je zaměřena spíše na popis cvičení pro počítačové uživatele. Je zde dobře popsáno, jaké může mít uživatel problémy s jednotlivými částmi svého těla (křečové žíly, klouby, bolesti hlavy) a jakými cviky těmto problémům předejít. Jsou zde i cvičení se sedacím (gymnastickým) míčem, který se v poslední době stává velmi oblíbený. Ovšem cvičení není vše, publikace se tedy zabývá i správnou životosprávou a vším co s ní souvisí.

Další část knihy je psána z hlediska psychologa a jejím obsahem je komunikace. Pro vylepšení čtenářova komunikačního stylu je zde uvedeno několik „her“, díky kterým je možno docílit jistého zlepšení. Závěr patří očnímu lékaři. Přínosem této části jsou zejména cviky pro uvolnění a zrelaxování unavených očí.

A verdikt? Chcete-li něco se svým (od práce s počítačem bolavým či unaveným) tělem dělat, můžu tuto knihu jen doporučit. Cvičení je tu spousty. Naopak, hledáte-li spíše informace o ergonomii při práci s počítačem (tedy jak se některým zdravotním potížím pokud možno vyhnout), poohlédněte se raději po Internetu – určitě tam naleznete více informací a rad než obsahuje tato kniha.

Hodnocení: 6/10

Computer Press, 2001, 114 stran, 137 Kč, ISBN: 80–7226–546–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky