Vladimír Plecháč: Web technologie I. – popisovací jazyky

Dostala se mi do ruky kniha „Web technologie I. – popisovací jazyky“. Po nahlédnutí do obsahu (ten by se dal shrnout do těchto osmi zkratek: HTML, DHTML, CSS, XML, DTD, XHTML XSL a XSLT) jsem se zaradoval – konečně někdo popsal vše důležité pro tvorbu HTML stránek v jedné knize. Avšak radoval jsem se předčasně. Pokud by se udělovaly ceny jako je „Zlatá malina“ v hodnocení filmů, rozhodně bych tuto publikaci nominoval.

Kniha je kromě teorie (která je dosti zmateně a neuspořádaně popsaná, některé vysvětlivky tagů či atributů chybí, mnohé jsou zcestné) doplněna i o velké množství příkladů. V úvodu se sice píše, že jejich zdrojové kódy jsou na Internetu, ale nikde na uvedeném místě jsem je nenašel. Na celém titulu je videt, že je šitý velmi horkou jehlou. Text se přímo hemží chybami a nejedná se jen o překlepy (ty jsem po několika desítkách přestal počítat), ale jsou zde i naprosto nesmyslné věty, ba co víc, faktické chyby (a není jich málo). Při psaní se také uplatnila novodobá technologie – Copy & Paste. Příklady jsou mnohdy naprosto zbytečné, nesmyslné a několikrát se i opakují (rekord jsem zaznamenal v kapitole o XSL, kde je jedna a ta samá ukázka použita na šesti místech!).

Ovšem ne za vše může autor. Na kvalitě knihy se podepsala i sazba a tisk. Sazba je otřesná (šedé zrnité pozadí všech ukázek kódů, které z neznámých příčin protíná bílá čára hovoří asi za vše), písmenka se po přejetí rukou rozmazávají a zanechávají na stránkách černé šmouhy. Knize chybí i dva velmi důležité detaily – rejstřík a redakční úprava.

Z recenze vyplývá že kniha je naprostý propadák, ale přece jen bych ji doporučil a to hned dvěma skupinám čtenářů. Za prvé by si ji měli přečíst autoři odborných knih, aby se poučili jak kniha rozhodně vypadat nemá a za druhé bych ji nabídl těm, kteří se ve webových technologiích poměrně dobře orientují – tak humorně-odbornou knihu s tolika chybami jen tak nenajdou. Ostatní čtenáři, kteří to myslí s tvorbou HTML stránek vážně a rádi by se něco nového naučili, by se jí měli vyhnout a šáhnout po jiných publikacích.

Hodnocení: 0/10 a pokud bych mohl jít i do záporu tak bych tam šel

GComp, 2001, 268 stran, 375 Kč

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky