15 nejlepších Textpattern pluginů

Při spuštění nové verze tohoto blogu na konci srpna jsem slíbil, že napíšu článek o Textpatternových pluginech, které jsem při tvorbě blogu použil. Nakonec jsem se k tomu donutil a tady je slíbený článek.

Jen pro pořádek musím uvést, že níže uvedené pluginy jsem nainstaloval a použil pro blog bežící na Textpatternu verze 4.0.8 (pokud jej budete chtít použít na starší nebo novější verzi, nemusí 100% fungovat).

Komentáře

ajw_comment_alt

Umožňuje střídání stylu (nebo čehokoliv jinéhp) pro jednotlivé komentáře ve výpisu (liché / sudé).

ajw_comment_alt

ajw_comment_num

Zobrazí číslo komentáře. Standardně se komentáře vypisují pomocí číslovaného seznamu (pomocí značky <ol>) ale to lze v nastavení Textpatternu vypnout a s číslem komentáře pak pracovat pomocí tohoto jednoduchého pluginu.

ajw_comment_num

ajw_if_commen­t_owner

Zjistí (podle zadaného odkazu na web, jména nebo emailu), zda komentář napsala konkrétní osoba a podle toho umožní změnit styl, či obsah zobrazovaného komentáře. Nejčastěji se tento plugin používá pro odlišné zobrazení komentářů autora stránek.

ajw_if_commen­t_owner

glx_comment_link

Vlastní odkaz na komentáře.

glx_comment_link

glx_if

Ruzné podmínky na počet komentářů, na lokaci – zda je aktuální stránka homepage, vyhledávání, nebo zda se právě vypisuje článek některé konkrétní sekce. Myslím, že tento plugin tu mám z dřívější doby, kdey Textpattern takové podmínky neuměl.

glx_if

glx_gravatar

Základní plugin pro zobrazování gravataru (malých podobizen) u komentářů. Pokud komentující zadá při zápisu komentáře svůj email, který má zaregistrován na webu gravatar.com, tak se pak bude u jeho zápisku zobrazovat jím zadaná miniaturka, v opačném případě se zobrazí nějaký standardní obrázek.

glx_gravatar

htn_antispam

Antispamový filtr, který filtruje spamy pomocí skrytého políčka v komentářovém formuláři. Je to velmi triviální metoda, ale musím říct, že zatím funguje výborně.

htn_antispam

Zobrazování dat

jk_parse_xml

Velmi mocný plugin na parsování XML dokumentu. Skvěle se s ním zabudovávají například RSS zdroje do stránek. Zde byl použit pro zobrazení naposledy přečtených knih. Plugin je mimo jiné geniální v tom, že si zdrojové XML uloží na disk a novou verzi z externího serveru stahuje jen jednou za (vámi definovaný) čas.

Použití je trochu složiteší, ale díky tomu mnohem lépe nastavitelné. V šabloně stránky, kde se mají data z XML souboru zobrazovat, definujete zdroj dat, které elementy vás zajímají, kolik položek vás zajímá, cachování (jak často se mají stahovat nová data) a formu, která se má použít na zobrazení dat.

<txp:jk_parse_xml   xml="http://www.knihi.cz/xml_knihy_finished.php?user=1842"   local_file="0"   form="knihi"   parents="ITEM"   wraptag=""   break=""   cachetime="3600"   limit="2"   elements="TITLE,DESCRIPTION,LINK,IMGURL,AUTOR1,RATINGMY,COMMENT1" /> 

Forma pak v tomto případe vypadá takto:

<p class="knihi-item"> <b class="knihi-rating"><txp:jk_xml_element name="RATINGMY" />&nbsp;%</b> <b><a href="<txp:jk_xml_element name="LINK" />"> <txp:jk_xml_element name="AUTOR1" />: <txp:jk_xml_element name="TITLE" /></a></b></p> <p> <img class="img_bl" src="<txp:jk_xml_element name="IMGURL" />"  alt="<txp:jk_xml_element name="TITLE" />" /> <txp:jk_xml_element name="COMMENT1" /></p> 

Výsledek (lze jej vidět v pravém sloupci):

Textpattern plugin jk_parse_xml pro zpracování a zobrazování  XML dat

jk_parse_xml

kml_twitter

Zobrazuje poslední twíty ze systému twitter. U pluginu lze upravit jak vzhled výstupu, tak i vypisované informace, počet zobrazených twítů atd.

<txp:kml_twitter   user="vaclavek"   breaktag="li"   count="3"   displaytitle="false"   usetextile="false"   displayorder="tweet-conversation"   footer_text="" /> 

Výsledek může vypadat třeba takto:

Textpattern plugin kml_twitter pro zobrazování zpráv z twitteru

kml_twitter

Navigace a optimalizace pro vyhledávače (SEO)

jmd_sitemap

Plugin pro generování XML sitemapy pro Google a ostatní vyhledávače.

jmd_sitemap

ob1_pagination

Přidává blogu možnost stránkování – při výpisu článků tak místo pouhých dvou standardních odkazů (předchozí stránka, další stránka) nabízí odkazy na dalších deset (záleží na nastavení) stránek. Díky tomu jsou články na webu trochu lépe prolinkované.

<txp:ob1_pagination   firsttext="|&larr;"   firsttexttitle="Prní stránka"   previoustext="&larr;"   previoustexttitle="Predchozí stránka"   nexttext="&rarr;"   nexttexttitle="Následující stránka"   lasttext="&rarr;|"   lasttexttitle="Poslední stránka"   ulclass="pagination"   liselected="active"   moretabsdisplay="1"   moretabstext="before,after"   pagetext="Stránka" /> 

Pomocí stylů pak lze snadno docílit vámi žádaného vzhledu:

Textpattern plugin ob1_pagination pro stránkování ve výpisech

ob1_pagination

ob1_title

Umožnuje plně přizpůsobit a nastavit obsah značky <title>. Pokud k tomu ještě použijete podmínky, můžete mít různý title pro homepage, sekci s výpisem článků a pro vlastní články.

<txp:ob1_title   order="article,category,sitename"   separator=" | " /> 

ob1_title

vg_related_articles

Plugin pro výpis souvisejících článků, který jsem hodně upravil na míru tomuto blogu (například u fotoblogu pak zobrazuje místo názvů podobných článků miniatury podobných fotek):

Upravený textpattern plugin vg_related_articles pro nalezení a zobrazení souvisejících článků

vg_related_ar­ticles

Administrátorská část

rss_admin_show_ad­v_opts

Automaticky rozbaluje nabídku rozšířené nastavení v administrátorské části Textpatternu, kde se píšou články.

rss_admin_show_ad­v_opts

upm_savenew

U editace článku, u stránek a forem přidává nové tlačítko – „uložit jako nový“ – které způsobí zduplikování článku. Což se hodí pro psaní článku, který má stejnou strukturu (například další reference, recenze, atd).

upm_savenew

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. palic
    8. 10. 2009

    Uh, vynikající přehled, kolik času si strávil s hledáním a zkoušením jednotlivých pluginů?

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    9. 10. 2009

    Moc ne, hledal jsem vždy, když jsem nějaký plugin potřeboval a většinou úspěšně 🙂

    Pomohl jednak Google a jednak textpattern.org

    Odpovědět
  3. Šťáva
    5. 11. 2009

    Kdysi jsem take TextPattern zkousel a byl jsem z nej unesen. Nakonec vyhral WordPress pro naprostou jednoduchost nasazeni a mnozstvi skinu (tehda jsem CSS neumel), upgrade a hlavne par kamaradum jsem ho pomahal instalovat, tak abych vedel co kde a jak.

    Jinak TextPattern vyzaduje trochu usili a studie tech jejich „tagu“, ale pak je clovek skutecnym panem, zvlast kdyz se neboji CSS. Dobra volba!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky