Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets)

Krátce před vánoci se dostal do kin druhý díl Harryho Pottera s podtitulem „Harry Potter a Tajemná komnata“, který je natočen stejně jako díl předchozí Chrisem Columbusem podle předlohy J.K.Rowlingové.

Léto skončilo a Harry se i přes naléhání domácího skřítka Dobbyho, který tvrdí, že mu tam hrozí velké nebezpečí vydává zpět do školy kouzel. Tentokráte se ale spolu s Ronem nedostali do Bradavic vlakem, ale létajícím autem, které jim později ještě prokáže dobré služby. Varování Dobbyho se postupně začíná naplňovat, ve škole se dějí podivné věci. Na stěnách se objevují nápisy o znovuotevření Tajemné komnaty a studenti jsou nalézáni zkamenělí na chodbách. Vypadá to dokonce tak, že za tím stojí sám Harry. Ale my víme, že on to není. Kdo tedy? Profesor Snape? Malfoy? Nebo opět Voldemort?

image

Herecké obsazení hlavních postav druhého dílu Potterovské série se téměř neliší od prvního. Přibyl akorát Jason Isaacs, který hraje otce Luciuse Malfoye a Kenneth Branagh coby nový profesor obrany proti černé magii Zlatoslav Lockhart. Herecké výkony jsou srovnatelné s předchozím dílem. Rapidně se zlepšil Rupert Grint hrající Rona Weasleyho. Svou roli namyšleného avšak nic neumějícího světoznámého čaroděje Zlatoslava Lockarta, si vychutnává také Jason Isaacs a v neposlední řadě zaujme také postava Luciuse Malfoye.

image

Film je napínavý, velmi dobře udělaný a až na několik výjimek věrně kopíruje obsah knihy. Je to poměrně zdařilá a působivá vizuální podoba jejího obsahu. Ale stejně jí chybí kouzlo, které čtenáři naleznou v knižní předloze. Abych jen nechválil, několik chybiček by se přece jen našlo. Třeba velikost Baziliška – jak mohl tak veliký had nepozorovaně prolézat hradem?

Na filmu pracoval téměř nezměněný filmový štáb a jde to na něm poznat. Tajemná komnata je srovnatelná a spíše lepší než předchozí díl. Tvůrci již věděli, do čeho se pouští a tak vzniklo kvalitní profesionální dílo (jsem zvědav na další díl, který bude režírovat Alfonso Cuarón). Triky jsou dokonalejší (tak nějak jsem si představoval famfrpál), velmi podařená je plně animovaná postavička domácího skřítka Dobbyho. Místy se ale z pěkné pohádky stává pro děti až horor (například scénu s pavouky v temném lese si arachnofóbici budou pamatovat dlouho).

Tajemná komnata ničím moc nepřekvapí, ale zaručeně nezklame. Kdo viděl první díl a líbil se mu, pro toho je další díl povinností. Pokud jste ale neviděli ani nečetli Kámen mudrců, tak si na něj nejdříve zajděte, jinak by jste se mohli v ději a zejména v postavách snadno ztratit.

A na závěr ještě malé doporučení – až na to půjdete do kina, nebuďte nezdvořilí a zůstaňte sedět až do konce titulků, ta chvilka se vám vyplatí, uvidíte. Víc neprozradím.

Hodnocení: 8/10

Harry Potter a tajemná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets), 2002. Scénář Steven Kloves, režie Chris Columbus, kamera: Roger Pratt, hudba: John Williams, William Ross, hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Richard Harris (Albus Brumbál), produkce David Carrigan

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

4 Komentáře

  1. martin
    29. 10. 2005

    libilo se mi to

    Odpovědět
  2. Tereza.Fojtu.
    29. 10. 2005

    AHOJ HARRY POTTRE.lÍBÍ SE MI TAJEMNÁ KOMNATA.A VÍM JAK SE JMENUJEŠ.DANEČEK ALE NEVÍM JAK DÁL.ČAU.

    Odpovědět
  3. beata
    30. 11. 2006

    ja stasne mam rada film hary potter videla asom uz vsetky filmy a si mysil ze to je zaujimavi filmna pozeranie

    Odpovědět
  4. Marpo
    6. 8. 2010

    to beata-těžko 7-ička(y) ještě nevyšla(y)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky