Peter May: Výjimeční lidé

Peter May: Výjimeční lidéMinule mě Peter May trochu zklamal, ale i tak jsem se na jeho další, do češtiny přeloženou, knihu vyloženě těšil. Podle anotace to vypadalo na další detektivku a luštění deset let staré vraždy významné osobnosti. V duchu jsem si představil něco jako seriál „Odložené případy“.

Nebyl jsem tak daleko od pravdy – hlavní postavou je detektiv Enzo Macleod, napůl ital napůl skot. No on to vlastně není detektiv, Enzo byl v minulosti forenzni specialista ve Skotsku, ale opustil manželku i slibnou kariéru a přesídlil do Francie, kde teď učí biologii. Každopádně se vsadí o 1000 euro, že vyřeší záhadné zmizení významného politika, ke kterému došlo před deseti lety.

Postupně začne odhalovat, co vše se tenkráte stalo a jednotlivé stopy jej krok za krokem zavedou až k vrahovi. Na cestě ho čeká spousta záhad a hledání souvislostí, takže spíše než k „Odloženým případům“ má kniha blíže k Šifře mistra Leonarda od Dana Browna. Nechci tady více prozrazovat z děje, ať vás nepřipravím o napětí a požitek ze čtení. Každopádně vězte, že kniha je napsána hodně čtivě (jak již to Peter May umí) a je těžké se od ní odtrhnout a vystoupit na správné zastávce, pokud ji čtete v MHD.

Asi největší slabinou celého příběhu je přímočarost – čekal bych, že při řešení deset let staré vraždy nebude to pátrání tak přímočaré a jednoduché – v podstatě se detektiv Enzo ani jednou vážně nesekl, na stopu ho navedla spousta náhod a snad nikdy neskončil ve slepé uličce (a když, tak to byla jen opravdu malá slepá odbočka).

Doufejme, že další díly této série (zatím jich autor napsal celkem pět, na té šesté – závěrečné teprve pracuje) budou trochu propracovanější. Tím rozhodně nechci říct, že to je špatná kniha. Já jsem si ji náležitě užil, ale kvalit trilogie z Ostrova Lewis zdaleka nedosáhla. Nicméně nezoufejme, letos by měla vyjít ještě další kniha Petera Maye – Ostrov Entry – tak třeba se dočkáme.

Hodnocení: 7/10
Peter May: Výjimeční lidé, Host 2015, 351 stran, ISBN: 978–80–7491–431–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky