Lane Randall: Jedna trefa stačí – Mladí miliardáři internetového věku

Lane Randall: Jedna trefa stačí - Mladí miliardáři internetového věkuKdyž jsem mezi vydanými novinkami zahlédl knihu Jedna trefa stačí a přečetl jsem si, o čem je, dosti jsem se zaradoval – biografické knihy úspěšných lidí mám opravdu rád – hodně mě motivují a ještě více udivují životní osudy těchto osobností. Zatím nejlepší, jakou jsem četl, byla kniha o Stevu Jobsovi, ale ta se vymyká jakémukoliv žebříčku.

Ještě více jsem se zaradoval, když jsem zjistil, že kniha se nevěnuje jen jednomu člověku, ale hned šestnácti! No vlastně spíše šestnácti potrhlým geekům, kteří ještě jako mladíci po škole (mnozí spíše za školou, protože se místo učení vrhli na podnikání) přišli s nějakým nápadem / službou a v zápětí díky tomu vydělali svou první miliardu dolarů.

Lane Randall: Jedna trefa stačí

Pokud se trochu pohybujete na internetu, tak určitě mnohé z těchto služeb a produktů znáte: Facebook, Dropbox, Instagram, Spotify, Box, Twitter, Square, Tumblr, GoPro, Airbnb, Palantir, Snapchat, Oculus VR, Houzz, WhatsApp a další. V knize se dozvíte, kdo tyto aplikace a služby vymyslel a jak se vlastně dostaly na svět. Povětšinou je to hodně zajímavé čtení – některé z nich vznikly čirou náhodou, za jinými je už od počátku jasná autorova vize.

Autoři jednotlivých příběhů jsou redaktoři časopisu Forbes, který se podnikání hodně věnuje. Na jednu stranu se díky tomu dokázali dostat k popisovaným osobnostem hodně blízko. Na druhou stranu je výsledek trochu rozpačitý – v časopise bych s jednotlivými příběhy asi neměl problém, ale v knize to prostě takto nefunguje. Už po přečtení třetího příběhu jsem byl mírně zklamán – všechny kapitoly mají totiž jednotnou strukturu – představení osobnosti z dnešního pohledu, coby úspěšného zakladatele, majitele, programátora. Krátký náhled do jeho začátků – jak to všechno začalo, jak se stal úspěšným. a pak návrat do současnosti a popis jeho denních povinností, koupeného bytu a auta. Takové hop sem, hop tam. Když to čtete šestnáctkrát za sebou, tak už je to trochu únavné. Mnohem lepší by byl propracovanější příběh obohacený o dobové souvislosti (a že tam těch souvislostí mezi jednotlivými službami je). Dále mě zklamalo, že části, které jsou asi nejzajímavější – o tom jak dotyčný dostal nápad a začal jej rozvíjet – je věnováno překvapivě málo místa a naopak úplně zbytečně je tam zveličováno, jak a kde dotyčný momentálně bydlí a co vše si za vydělané peníze pořídil.

Jak již jsem popsal výše – nelíbí se mi způsob jakým je kniha napsaná, ale to naštěstí neubírá na množství zajímavých informací, které čtenáři předkládá. Zajímají-li vás úspěšně internetové startupy a příběhy, které se za nimi skrývají, tak tento nedostatek snadno překousnete.

Hodnocení: 7/10

Lane Randall: Jedna trefa stačí – Mladí miliardáři internetového věku; 65. pole 2015, 240 stran, 298 Kč, ISBN:978–80–87­506–54–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky