3 a 4 měsíc fotobankového grafika na volné noze

Další měsíc grafika na volné nozeMomentálně přemýšlím, zda má smysl pokračovat… v tomto seriálu o mé práci pro fotobanky na volné noze. Mám na mysli to reportování (volnou nohu bych rozhodně momentálně za žádnou jinou nohu ani pozici nevyměnil), nerad bych aby se z toho stal suchý report o tom, kolik ilustrací jsem stihl nakreslit, kolik článků napsat a podobně.

Na konci prosince jsem žádný report o uplynulém měsíci nenapsal, protože v podstatě nebylo moc o čem psát a nebyl ani čas – půlku prosince jsem si užíval vánoční pohody, neboť poslední dva týdny v roce je na fotobankách v podstatě mrtvá sezóna (skoro se neprodává) a tak nemělo moc cenu tam něco tlačit.

V lednu už se něco dělo, ale shrnu to vše v jednom stručném výpisu:

  • Napsal jsem několik článků sem na blog, ale i na fotobanky.cz, asi nejdůležitější byl o tom, Jak kreslím ilustrace pro fotobanky, kde odkrývám několik tajemství svého úspěchu 🙂 a pak také Souhrnný článek pro grafiky, co hledají práci – aneb proč by měli zkusit prodávat svá díla ve fotobankách.
  • Rozjel jsem druhý ročník svého fotobankového průzkumu (respondenti stále přibývají – momentálně jich už je více jak 100, tak to zatím ještě nechám pár dní otevřené).
  • VŠ LIGAZaregistroval jsem se do squashové VŠ Ligy (dříve Business Liga), od února začínám hrát! Podrobnosti o lize zkusím napsat na konci února, kdy už bude odehrané první kolo. Pokud se chcete také připojit, klidně při registraci zmiňte mé ID: 15056, dostanu tak malou odměnu 🙂
  • Využívám možnosti pracovat z domova a v těch mrazech zůstávám doma – nechce se mi do kanclu a podle toho pak také vypadají výsledky. Zjistil jsem při tom, že mi zachutnalo kapslové kafe, co dělá mašinka v naší kanceláři, takže hledám vhodný kafovar do domácnosti (máte-li nějaké zkušenosti/do­poručení, podělte se o ně).
  • Když už jsem u té kanceláře – mám stůl v realitní kanceláři Reality Consult na Veletržní ulici – navrhl jsem jim nové vizitky. Tedy je to trochu delší příběh – na začátku byla žádost majitele (Honzy), abych jim navrhnul reklamní plachtu na barák. Požádal jsem ho tedy o logo a protože ho neměl ve křivkách, tak jsem se jej chystal do vektorů překreslit. A jen tak ze srandy jsem se zeptal, zda ho nechce trochu změnit (obsahovalo grafiku, kterou bych do křivek asi nedostal), asi jsem se i zmínil, že není nic moc (příště si dám pozor na ústa :)) . Načež mi oznámil, ať jim navrhnu úplně nové logo. A tak to vlastně začalo. Logo jsem nakonec po pár týdnech vytvořil (na Dribbblu můžete najít další alternativy) a myslím, že je použitelnější než to předchozí:
    Reality Consult - Logo

    Po logu následoval redesign webu (ten jsem jen trochu kibicoval) a pak chtěli abych se jen mrknul na starou vizitku s novým logem. No bylo to na kompletní předělání. Tak teď už jen tu plachtu, která byla na začátku 🙂

  • Obal na Kindle s LED lampičkouPřišel mi opožděný vánoční dárek – originální obal s integrovanou lampičkou od Amazonu na moji Kindle čtečku. Geniální věc, kterou oceníte zejména pokud si rádi čtete večer v posteli a nechcete rušit vedleležící světlem. Bál jsem se, že to světlo bude slabé, a displej bude nerovnoměrně osvícený, ale opak je pravdou. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, ale investice rozhodně nelituji – lampička je v obalu schovaná a je kdykoliv a kdekoliv k dispozici (zatím jsem ji jinde než v posteli nepoužil) a absolutně se to nedá srovnávat s těmi externími – připínacími lampičkami/blu­dičkami, co pořád padají a špatně svítí (zkoušel jsem jich několik).

Tak co má smysl v tomto seriálu pokračovat? Zajímá to ještě někoho?

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

12 Komentářů

  1. Jirka
    8. 2. 2012

    Petře, Vaše práce a články jsou pro mě nejvíc inspirativní za poslední tři roky a chystám se na podobnou dráhu. Vše co píšete má smysl a je víc motivující, než anonymní knihy, kde se neřeší nic konkrétního. Pohled do života chytrých lidí, kteří si na nic nehrajou je vzácné zboží. Pište dál! Děkuji.

    Odpovědět
  2. palic
    8. 2. 2012

    Podle popisu to vypadá, že máš spoustu volného času… kdy pojedeme lyžovat s dětma?

    Odpovědět
  3. Vlastoch
    8. 2. 2012

    Hele, jestli hodláš pít to kapslový kafe, tak…. to už radši fakt nic nepiš. 🙂

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    8. 2. 2012

    Vlastoch, hele neprovokuj, jo? Ještě před rokem jsi kafe ani nepil!

    Odpovědět
  5. Jira
    9. 2. 2012
    • no nevim s tim kapslovým kafem… to je jako koupit si kompakt misto zrcadlovky :-). kapslovač je levnej kapsle drahe… takže ekonomicky záleží na počtu káv. kapslovače jsou menší a vydesignovanější. lepší stroje zase umožňují nasypat cokoliv.
    • jinak zrovna tenhle článek je dost motivující. To je tvuj kreslenej autoprotrét ?

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    9. 2. 2012

    Jíro, nejsi první, kdo se na ten obrázek ptá 🙂 Není to autoportrét, neměl jsem už čas kreslit nějaký vlastní obrázek, takže toto je ilustrace stažená z Pixmacu (mám tam pár kreditů, tak tam občas nakupuji vhodnou grafiku).

    S tím kafovarem je to tak jak píšu ve zmiňovaném článku – na spotřebu jedno kafe za den (no vlastně míň, protože půlku týdne jsem v kanceláři) opravdu nehodlám kupovat drahý kafovar a po každém použití ho čistit. Vím jak to kafe z něj chutná a nepřijde mi špatné.

    P.S. Co bylo v tom článku tak motivující?

    Odpovědět
  7. Marus
    9. 2. 2012

    A já si tyhle reporty vždycky ráda přečtu 🙂 I údaje jako počet nakreslených ilustrací jsou zajímavé. 🙂
    To logo a vizitky jsou vážně super.

    Odpovědět
  8. Tomáš Hájek
    9. 2. 2012

    I já bych se přimlouval, abyste vytrval a klidně jednou za měsíc vypsal, co jste udělal, nakreslil a podobně. Mimochodem, s fotkami jste u fotobank už úplně přestal?

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    9. 2. 2012

    Marus,
    tak jen pro doplnění, v prosinci to bylo 89 ilustrací a v lednu 104. Jinak taky děkuji za chválu a podporu.

    Tomáši, s fotkami jsem u fotobank asi úplně přestal a to z několika důvodů:

    • tvorba ilustrací mi připadá snazší a momentálně mě více baví
    • ilustrace se lépe prodávají a fotky mají mnohem větší konkurenci
    • na focení nemám moc času, přece jen, když jsem na procházce, tak s dětmi a to pak na focení opravdu není čas a doma už vůbec ne
    • ještě pořád jsem nebyl schopen koupit si lepší objektiv, který by dobře zvládal makro (ale už mám dva vyhlédnuté)

    No ale to nic nevylučuje, časem třeba nějakou fotku zase přihodím (jak sem, tak na fotobanky).

    Odpovědět
  10. Vitezslav Valka
    17. 2. 2012

    K tomu kávovaru? Osobně jsem skončil u Nespressa. Je drahé (my kávovar dostali), ale kvalita je na domácí podmínky skvělá a komfrot nedostižný. Vyzkoušel jsem ruský překapávač, pak klasický manuální kávovar a dobrý kafe ale to Nespresso (asi stejně dobře poslouží Doce Gusto, ale to se samo nevypne při naplnění hrníčku) je prostě supr požitek. Zatím jsme jej nečistil od 2009, ale chystám se, přestože kvalita je stále stejná.

    Ale já mám kafe a čaj trošku rituálně nastavený, je to přecejen pro kancelářskou krysu takové zpříjemnění, naladění a přidá to chuť do práce… Takže proto na tom nešetřím, beru to skoro jako investici do sebe abych měl lepší výkon 🙂

    A pořád je 10kč oproti kavárně supr cena 🙂

    Odpovědět
  11. Zbyněk Buřival
    27. 2. 2012

    No já teď jsem taky na volné noze a s focením to není slavné, možná fotím dokonce míň než jako zaměstnanec. Ale už plánuju změny, aby se to trochu hnulo správným směrem. K problému rozhodně nepřispívá problém se změnou systému DSLR, protože ještě pořád nemám prodané zbytky staré výbavy a na novou zatím není 🙁 Nějak nemám motivaci fotit, když bych to pak za 2 měsíce přefocoval na podstatně větší rozlišení.

    Makám teď spíš na webových projektech a jednom eshopu, takže práce a plánů mnoho, návratnost zatím mizerná, ale věřím, že bude líp.

    Takže piš, rád si počtu, jak to jde těm úspěšnějším 😀

    Odpovědět
  12. Hana Šárová
    9. 3. 2012

    Ahoj Petře!!
    Rozhodně hlasuju za Tvé pokračování, jsem tu častý návštěvník, papa

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky