Slavoj Písek: JavaScript efektivní nástroj oživení WWW stránek

Webové stránky na Internetu se dělí na dvě základní kategorie – statické (neměnné) a dynamické, které jsou podstatně více interaktivnější. Pokud ty vaše stránky patří do první skupiny a rádi byste je přemístili do skupiny druhé, ale netušíte jak na to, nezoufejte a začtěte se do této publikace určené k oživení HTML stránek.

Kniha si klade za cíl naučit méně programátorsky zdatné čtenáře obohatit své statické stránky JavaScriptem. Počítá tedy s tím, že uživatel umí pracovat s počítačem, operačním systémem, práce s myší mu nečiní žádné problémy, jakž-takž ovládá alespoň základy HTML (pro jistotu před použitím složitějšího HTML tagu jej popíše a vysvětlí v malém okénku), ale vlastnímu programování rozumět moc nemusí.

Součástí publikace sice není doprovodné CD s ukázkami (kterými je text knihy poměrně hustě proložen), ale jak už je to v poslední době zvykem, všechny uváděné příklady naleznete na webových stránkách autora, kde si tyto skripty můžete prohlédnout přímo v akci.

Co mě moc nepotěšilo, je zaměření knihy na jeden prohlížeč (MSIE). Tedy ne že by příklady v ní uvedené nešly na jiném prohlížeči spustit (některé se v Netscape Navigatorovi chovaly trochu jinak, než bych očekával), ale nenašel jsem v ní žádnou větší zmínku o problémech (a hlavně o řešení) nekompatibility dvou hlavních webových prohlížečů (MSIE a Netscape).

Ačkoliv kniha ve svém výkladu obsahuje několik drobných nepřesností, můžu ji vřele doporučit každému, kdo se chce naučit základy JavaScriptu. Zkušenější programátoři si z této knihy nejspíše nic neodnesou. Mile mě překvapila závěrečná kapitola pojednávající o programu Microsoft Script Debuggeru, který slouží k ladění skriptů na platformě Windows (v žádné jiné publikaci, se kterou jsem se dosud setkal, jsem o tomto ladícím nástroji nenašel ani zmínku).

Hodnocení: 7/10

Grada 2001, 232 stran, 197 Kč, ISBN: 80–247–0014-X

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky