Závěsné houpací křeslo od SAKY PAKY

Závěsné houpací křeslo od SAKY PAKYVždycky jsem snil o houpacím křesle, ve kterém bych si večer četl knihu a popíjel při tom dobré vínko. Ale kam ho dát v malém bytě v Praze? Řešení se nakonec časem našlo samo.

Začalo to tím, že manželka koupila v Ikee houpací pytel, určený pro děti. Já si pár dní předtím koupil vrtací kladivo, takže jsem se na vrtání do panelu docela těšil. Ty čtyři díry (doplňkem k pytli byla závěsná konzole na čtyři vruty) byly vyvrtány v cuku letu, mnohem déle mi trvalo šroubování vrutů do hmoždinek.

Bohužel jsme poté zjistili, že my (dospěláci) se do tohoto houpacího pytle pořádně nevejdem a Franta byl na něj ještě moc malý. Tak jsme místo něj pořídili houpačku (já musel přidat další 4 díry do stropu na druhou konzoli). Houpačka byla dobrá pro Frantu, ale my se do ní zase nevešli 🙁

Naštěstí jsem si vzpoměl, že jsem před pár lety dělal webík www.sakypaky.cz nabízející houpací závěsná křesla. Už tenkráte jsem o něm přemýšlel, ale odrazovaly mě dvě věci – vrtání do stropu (neměl jsem ani vrtačku s příklepem, tu jsem si občas půjčoval od známých a vrtání bylo utrpení) a způsob ukotvení do stropu (to nebývá součástí křesla, neboť každý má strop z jiného materiálu) – pořád jsem se bál, že by se to mohlo vytrhnout.

Oba problémy jsem už měl teď ale vyřešené – problém číslo jedna byl zalepen vrtacím kladivem za cca 700,– z Bauhausu a problém číslo dva konzolemi z Ikey, které jsou na čtyři vruty a tedy u nich nehrozí žádné nečekané vytržení.

Nelenil jsem tedy a křeslo si objednal. Po čtyřech měsících intenzivního používání musím říct, že to byl výborný nápad – používá jej celá rodina a občas se pořád ještě hádáme, kdo v něm bude sedět.

Závěsné houpací křeslo od SAKY PAKY

Pár poznámek z dlouhodobého testování a používání houpacího křesla:

detail uchycení závěsného houpacího křesla od SAKY PAKY
  • Ani po čtyřech měsících na něm nevidím žádné opotřebení.
  • Křeslo je snadno rozložitelné, takže když je nouze o místo v obyváku, dá se snadno odháknout a složit (případně zavěsit do jiné místnosti)
  • Ač se to nezdá, velmi důležitá je opěrka pro nohy, bez ní je sezení dosti nepohodlné (křeslo bez opěrky nekupovat, případně je možné opěrku vyrobit, nemělo by to být nic těžkého).
  • Trochu mě překvapilo, že větší houpání a čtení nejde dohromady – člověka to spíše ruší.
  • Na začátku bylo docela dosti náročné dostat všechny tyčky do příslušných ok. Dalo to hodně zabrat, ale chápu, že to muselo tak být kvůli bezpečnosti (teď už jsou ty oka mnohem volnější a není problém tyčky vytáhnout a pak zase zasunout).
  • Křeslo často používá i náš Franta, kterému je rok a půl – může se v něm houpat sám (jen tak snadno z něj nevypadne, ale dohled je samozřejmě nutný) a nebo se houpáme s ním v náručí. Oba dva způsoby jej poměrně rychle uspí, zejména po obědě (což je občas k nezaplacení!)
  • Pokud se rozhodnete křeslo koupit, dejte pozor na to, aby ta horní nejdelší tyčka byla dostatečně dlouhá, jinak vás bude křeslo utiskovat (ta naše má asi 115 cm).
Usínání ve křesle

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

9 Komentářů

  1. Miroslav Stiburek
    11. 12. 2008

    hezké křeslo a ješte k tomu lépe nafocené. Jak to, že je to tak krásně vyhlazené. Na to chce asi pořádně světla a dobrý foťák :). Jaké máte vybavení?

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    11. 12. 2008

    [1] Tak zrovna touto fotkou bych se moc nechlubil – pořídil jsem ji narychlo dneska dopoledne – žádná světla, venku spíše šero a hnusně. Takže výsledek byl nic moc. Musel jsem ji krapet vylepšit ve Photoshopu – upravit histogram přes křivky, zmenšit a doostřit nic víc. Většina chyb a špatná kvalita se ztratily hlavně při tom zmenšování.

    Jinak křeslo je focené kompaktem Canon IXUS 85IS, vše ostatní zrcadlovkou Canon EOS 350 s fixním objektivem 50tkou (nechtěl se mi měnit objektiv – tou padesátkou by se to tam celé nevešlo, tak jsem to cvaknul kompaktem).

    Takže suma sumárum chce to jen pár úprav ve Photoshopu.

    Odpovědět
  3. Miroslav Stiburek
    12. 12. 2008

    Asi mate pravdu, ze tim zmensenim se ztrati ty drobne nedostatky. Ono je asi velice dulezite to vyvazeni bile… Koupil jsem si asi pred rokem Canon 400D a tak trochu experimentuji, ale jen hodne amatersky, muzete se klidne podivat na muj profil na FA http://www.fo­toaparat.cz/in­dex.php?…

    Vzdycky to nedokazu poradne vychytat, aby mi ta fotka vysla perfektne.

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    12. 12. 2008

    [3] Naštěstí se dá vždy aspoň něco zachránit ve Photoshopu, zejména pokud fotíte do RAWu.

    Jinak portfolio máte pěkné.

    Odpovědět
  5. Andrea
    6. 2. 2011

    Dobrý večer,

    měla bych na Vás prosbu týkající se závěsného houpacího křesla. S manželem uvažujeme o koupi a proto se Vás chceme zeptat, zda jste s křeslem stále spokojený a zda ho stále využíváte a zda nepřibyla k vašim daným plusům pozitiva i nějaké negativa.

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    6. 2. 2011

    Zdravim,
    ani po dvou letech se nevyskytl zadny problem. Snad jen, ze jsme se prestehovali a v nasem domku je jiny strop, takze zatim kreslo vesime jen venku na strom.

    Takze i po dvou letech muzu jen doporucit!

    Odpovědět
  7. Lucie Marková
    11. 6. 2017

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jste použil šrouby a hmozdiny? Chystáme se prychytit kreslo do balkonoveho stropu v paneláku 🙂 Dokonce mám koupené i ty samé žáky z Ikei.
    Dekuji

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    12. 6. 2017

    Dobrý den, tak to už vám přesně neřeknu, přece jen je to skoro 10 let a v tom bytě už dávno nebydlíme 🙂 ale myslím, že to byly hmoždinky 8 nebo 10. Nejlepší bude, když zajdete do Hornbachu / Bauhausu nebo kovomatu, vezmete s sebou tu ikeáckou konzoli a oni vám tam poradí a vyberou šrouby i hmoždinky.

    Jo a na vrtání do panelu je nejlepší vrtací kladivo (klidně za pár stovek z Lidlu, nebo nejlevnější z Bauhausu).

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    12. 6. 2017

    A hlášení o stavu křesla – po skoro 10 letech pořád žije, je víceméně pořád zavěšené někde venku a zatím se nikde nic neutrhlo, neroztrhlo, jen lehce vybledlo. Třeba za rok za dva sem přidám jeho aktuální fotografii 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky