Novinky z fotobank – prosinec 2008

Novinky z royality free fotobankStouply prodeje na Fotolii, ale fotobanka sama dělá jednu botu za drouhou. Dreamstime spolupracuje s MySpace a Shutterstock překonal hranici 5 000 000 fotek a ilustrací.

Netuším co se na Fotolii stalo, ale od srpna mi tam začal hodně stoupat počet prodejů – dříve to bylo kolem 10 prodejů za měsíc, v srpnu to už bylo přes padesát a vzáří více jak 170. Čísla berte s rezervou, neboť od konce srpna jsem na Fotolii začal po téměř dvou letech zase přidávat nové fotky a ilustrace. V současné době se výdělky na Fotolii blíží výdělkům na Dreamstime. Takže kdo chce zkusit, nechť se registruje:

Fotolia

I když popravdě v poslední době se na Fotolii dějí nehezké věci – mění se pravidla a fotobanka se nenamáhá o tom informovat fotografy. Mezi tyto změny patří například to, že zrušila affiliate program pro nové fotografy a nebo nedávno změnila hodnocení fotografů podle počtu prodaných snímků (ranking) – po vášnivých debatách na fóru toto hodnocení alespoň trochu zmírnila (hodnocení / ranking se projevuje na odměnách pro fotografy, čím vyšší ranking, tím více procent z prodeje fotograf dostane).

Fotobanka Dreamstime začala spolupracovat s MySpace (více jak 235 000 000 uživatelů) – uživatelé budou mít možnost vytvořit a poslat přání založené na fotkách a ilustracích z fotobanky Dreamstime. Za každý výtisk dostane fotograf $0.06 – tak uvidíme, jak se to projeví na prosincových prodejích.

Zdá se, že se Shutterstock po překonání hranice 5 miliónů snímků konečně zamyslel a zpřísnil kontrolu nových fotek a ilustrací (jak jinak si vysvětlit pokles schválených fotek za týden – z cca 80 tisíc na 50 tisíc)?

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

24 Komentářů

  1. Mathias Kodlodot
    2. 12. 2008

    Super web, ale pres rok koukam v google readru na rozsypanej caj, fakt by stim neslo neco udelat, abychom nemuseli lustit o co jde?

    Nebo jde o zvysovani navstevnosti, ponevadz se stejne musim podivat co je za tema klikihakama 😉

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    2. 12. 2008

    Hmm, to je divné už před rokem jsem to řešil – viz http://petr.va­clavek.com/…8/fe­edburner

    Zkuste se podívat jaký feed (rss zdroj) používáte a porovnejte jej s tím, co je uvedený v článku, případně v patičce blogu. Mělo by to jít přes feedburner (ten starší zdroj – originální výstup z textpatternu dělal v Google Readeru rozsypanej čaj – asi poznal, že mám rád zelené sypané čaje :))

    Kdyby ani to nepomohlo dejte vědět a já na to mrknu…

    Odpovědět
  3. Milan Kryl
    2. 12. 2008

    Ja hlasim, ze mi kanal v Google Readeru od zminovane opravy stale funguje 🙂

    Odpovědět
  4. David Šiml
    2. 12. 2008

    Tak jsem se přes Vás regnul na Fotolii a uvidíme jak to dopadne 🙂

    Odpovědět
  5. Vítězslav Válka
    3. 12. 2008

    Pěkně sesumarizováno. Prodeje možná stoupají i díky novým partnerstvím Fotolie například s „námi“, tedy novou fotobankou Pixmac.com, na níž ještě neuschnuly barvy a prodeje už se pěkně točí.

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    3. 12. 2008

    [5] No je fakt, že svou fotobanku řádně propagujete 🙂 – odkazy na ni vidím na všech možných webech a fórech…

    Můžou fotografové z fotolie nějak zjistit, kolik fotek se prodalo přes Pixmac?

    Odpovědět
  7. TiskProRadost
    10. 12. 2008

    Taky si tento propad vysvětluju zpřísnění pravidel. Spolupráce s MySpace se jim vyplatí, ale tak MySpace určitě taky postupně bude upadat ve stínu FaceBooku.

    Odpovědět
  8. Farna
    10. 12. 2008

    Můžete poradit, jak nastavit uložení jako SVG? Profil mi naskočil SVG 1.1. Písma dám obrysech. Obrazy zřejmě vložit a zaškrtnou možnosti úprav v Illu? Zadává se něco, když rozkliknu Více voleb? Zkusím to takhle a uvidím… Nahrává se s vektorem i jpg nebo ne?

    Odpovědět
  9. Mathias Kodlodot
    11. 12. 2008

    Omluva, mel jsem ten rok stary rss kanal

    Koodl

    Odpovědět
  10. Petr Václavek
    12. 12. 2008

    [8] No popravdě na Fotolii vektory nedávám – místo toho tam dávám velké JPG exporty – je to pro mě rychlejší (neboť je již mám vytvořeny pro jiné fotobanky a zároveň v nich už mám uloženy i názvy a klíčová slova).

    Ale teď když se tam tolik stahuje, tak určitě pár SVG souborů zkusím vyexportovat.

    Odpovědět
  11. David Šiml
    13. 12. 2008

    Takže po menších peripetiích s registrací a validací účtu se vše podařilo a za dva dny se výdělek rovná tomu, co jsem na Dreamstime vydělal za asi měsíc a půl…:)

    Odpovědět
  12. Farna
    14. 12. 2008

    [11]Fakt jo? Nahráváte vektory nebo jpg?

    Odpovědět
  13. David Šiml
    14. 12. 2008

    Pouze jpg

    Odpovědět
  14. Ajvngou
    17. 12. 2008

    I mě stouply prodeje na Fotolii, ale jinak to moc necítím… ani u DS ani na SS, BigStock mozna – i kdyz to je ta nejvetsi bida pokud jde o prodeje, a Stockexpert je na tom stejne jako DS

    Odpovědět
  15. David Šiml
    17. 12. 2008

    S politováním musím říct, že to byl jen nějaký planý poplach. Od té doby nic 🙁 Za mě musím říct, že jediné, co tak stojí za to pokud nemáte 1000 věcí v portfoliu je SS.

    Odpovědět
  16. Farna
    18. 12. 2008

    [15]Zdarec. Ty asi budeš Simlik, že? Vždyť ty nemáš na SS 1000 věcí?! 🙂

    Odpovědět
  17. David Šiml
    18. 12. 2008

    [15] Ahoj, bingo, ale nebudem tady spamovat 🙂 napiš mi třeba mail s ICQ můžem pokecat. Jinak 1000 věcí tam nemám a právě proto píšu, že třeba z 80 věcí, které tam mám není výdělek v podstatě žádný.

    Odpovědět
  18. john
    26. 12. 2008

    prosim muzu mit jednu tu samou fotku na vice fotobankach?

    Odpovědět
  19. Petr Vaclavek
    26. 12. 2008

    [18] ano můžete, všechny fotobanky o kterých píšu prodávají vaše fotky pod licencí Royality free, takže pokud si nikde nezakliknete exkluzivitu, tak můžete ty samé fotky prodávat v dalších fotobankách – a můžu vás ujistit, že je to zcela běžné, já sám prodávám asi v sedmi fotobankách.

    Odpovědět
  20. john
    26. 12. 2008

    ajo dekuji moc za odpoved.:)

    Odpovědět
  21. Kaca
    31. 12. 2008

    Dobrý den

    chtěla bych Vás poprosit o radu. Válčím s uploadem vektorů na istockphoto. Bez problémů jsem tam sice prošla jako autor, ale upload je peklo. Nejdříve jejich server neviděl moje eps. Pořád hlásil že jsem ho nenahrála i když ano. To se vyřešilo, když jsem použila jiný prohlížeč (z Firefox to nešlo, z Google Chrome ano). Po nepružném uploadu (štve mě že nejedou přes ftp) jsem se dala do práce s keywords. Bohužel jsem nepřišla na způsob jak kl. slova importovat z jpg metadat, když do eps metadat přidat nejdou, tudíž nahraný obr. byl „nahý“. Ručně jsem tedy přidala key. a des. Po specifikaci slov v jejich zaškrtávacím formuláři, určení kategorií a odeslání mi to nahlásilo error ohledně počtu kl. slov. Měla jsem jich tam 43 – a to je ale OK! Bitvu jsem po několika hodinách hledání problému vzdala a vrhla se do studií fór na istockphoto témata. Našla jsem tak aplikaci na ?/…deepmeta.com a (předčasně!!!) zajásala. Prográmek je asi postaven jen pro fotografy a bimapy. Eps a zip soubory nedokáže nahrát. Myslela jsem tedy že nahraju jpg s metadaty a pak půjde z prostředí webu dohrát eps a zip a „předat“ jim key., kategorie a des jak jsem udělala u příslušných jpg (podobně jako je tomu v některých jiných fotobankách). Při uploadu jpg z aplikace na istock mě to ale odmítlo, že nejsem fotograf. To sakra vim taky! Jen jsem doufala že aplikaci mohou používat i „vektoráři“.

    S istockphoto takhle zápasím už měsíc – nejdříve měli 2x nabořený upload a napsali mi že budou přístupní po opravě do 5ti dní – trvalo to cca 2 týdny a teď tohle. V jiných fotobankách zvesela funguji a prodávám, ale hlavně jsem chtěla do istockphota a to se mi jaksi technicky nedaří. Nemáte prosím nějaký typ jak tam ty vektory co nejjednodušeji narvat? Jsem minutu před nervovým zhroucením a udeřením klávesnice o zem!

    Díky, máte skvělý web, užijte si krásně Silvestra a krásný celý nový rok.

    Kaca

    Odpovědět
  22. Kaca
    31. 12. 2008

    … a ještě dodám, že ten eps nahraný přes web, aplikace DeepMeta vidí, ale na webu istock už zase NENÍ (nevim kde je, kam šel a začíná mi to být fuk :-(( a začínám nemít ráda istockphoto)

    Kaca

    Odpovědět
  23. Petr Václavek
    3. 1. 2009

    [21], [22] – No obávám se, že v tomto případě moc neporadím, protože stále ještě válčím s vlastní registrací (chybí mi poslední ilustrace ze tří – viz můj článek – pokud najdete chvilku, napište mi do komentářů, s jakými ilustracemi jste prošla).

    Jinak na iStocku nejde nic jednoduše, osobně tam fotky dávám jen sporadicky, neboť je to neskutečný opruz a ve finále mi jich ještě navíc většinu vyhodí, což opravdu nemám za potřebí.

    Jediné, co mě napadá, je zadat ta klíčová slova do IPTC toho malého JPG náhledu, třeba si to z něj vytáhne. Jinak opravdu neporadím – snad jen poptat se na fóru.

    Odpovědět
  24. Kaca
    3. 1. 2009

    [23] – Ahá, já myslela že tam „vektorujete“ také. Tak to Vás ještě čekají divočiny. Bohužel tam není systém, který by umožnil IPTC vycucnout z náhledu jpg jak je tomu v některých jiných fb. Nekonečný opruz Vás tedy asi čeká i po přijetí ilustrací. Prohlížela jsem jejich fórum a zdá se, že tohle žere hodně lidí a není zatím žádné řešení. Fakt unikátní je to, že pokud uděláte během procesu jakoukoliv chybu, dozvíte se to až v momentě kdy to odkliknete ke schválení a dozvíte se to tak, že vám celá práce zmizí a musíte začít zcela od začátku. Za takovou chybu co všechno závěrem deletne se pak považuje, zdá se mi, téměř cokoliv. Např jsem měla název obr. „The frog is sitting on the barometer“ a vše se mi vymazalo kvůli tomu, že se v názvu opakovalo 2x slovo the. Slabší angličtináři jsou pak odsouzeni k zešílení…

    Jestli chcete vědět s čím jsem tam prošla, pak mrkněte na http://www.shut­terstock.com/ga­llery.mhtml?…. Byly to Colorful see fish in coral reefs swimming in blue ocean water, Christmas poinsettia a Dancing shake. Na istockphotu jsem prošla ale někdy koncem října a do dnešního dne tam neprodávám. Teď jsem tam tím šíleným systémem konečně procpala prvních 15 obr ke schválení, tak uvidíme…

    Přeji Vám pevného nerva až tam budete vektořit a podaří-li se Vám odhalit nějaký hladší způsob keywordingu, budu ráda když se podělíte. Když budete chtít, popíšu Vám ještě metody které jsem se pokusila použít a které nefungovaly nebo vše ještě zhoršily. – To abyste nemusel objevovat objevené a navíc zcela k ničemu.

    Kaca

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky