CodeConv 2.7 – konverze češtiny

Jan Hus obohatil jazyk český o diakritiku, která již několik let dělá neplechu při zpracování na počítačích (však byl za to také po právu upálen!). A aby těch problémů nebylo málo, existuje v počítačovém světě několik různých kódování češtiny. Takže se každý uživatel dříve či později dostane do situace, kdy má soubor v jiném kódování než by potřeboval. A to ať již se jedná o webové stránky, email který mu někdo přeposlal a nebo starší textový soubor s již nepoužívaným kódováním. Právě v tu chvíli se mu bude hodit konvertor. Jejich vyčerpávající přehled naleznete na adrese http://vorisek­d.wz.cz/test.htm.

CodeConv 2.7 - konverze češtiny

Jedním z nejlepších freewarových řešení je CodeConv verze 2.7, po jehož instalaci budete mít k dispozici dos i windows aplikaci – obě pracují z příkazového řádku, ale verze pro windows nabízí i příjemné oknoidní uživatelské prostředí. Program podporuje 12 různých kódování od těch základních jako je ISO 8859–1 a 2, cp1250 až po Macintosh, IBM 852, Cork a další. Samozřejmostí je automatická detekce kódování zdrojového souboru. Jako bonus aplikace nabízí změnu formátu konce řádků (macintosh, unix, windows) a možnost změny velikosti písmen. Místo zpracování jednotlivých souborů můžete zvolit celý adresář a volitelně zpracovat i všechny soubory v jeho podadresářích. Velmi užitečná je také volba pro přidání příkazů na převod do různých kódování v kontextovém menu textových souborů, což naleznete v sekci Nastavení.

CodeConv 2.7, freeware, http://www.ci­har.com/, 1.5 MB

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

4 Komentáře

  1. Elza
    13. 3. 2007

    A neznate nahodou program na „orezani“ ceskych znaku do podoby ASCII (bez hacku a carek)? Nekde jsem to videl a ted to zaboha nemuzu najit. Dik za pripadnou pomoc. M.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    13. 3. 2007

    To myslím umí i tento program. Zaručeně by to ale měl umět i můj vlastní program Češtin

    Odpovědět
  3. LamRis
    14. 9. 2007

    Dobry den, zmente si odkaz „Test konvertorů kódování češtiny“ na http://vorisek­d.wz.cz/test.htm

    Odpovědět
  4. Jiricek
    12. 9. 2013

    Použil jsem tento program na překodování html souboru do Corku (T1), u některých písmen chybí po konverzi háčky a maj tam být, ale pořád lepší než bez konverze japonskočínský čaj.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky