Andrew B. King: Zrychlete své WWW stránky!

<txp:image id=„25“ />

Jedním z hlavních rysů úspěšné webové stránky (samozřejmě kromě kvalitního obsahu) je rychlost jejího načtení do prohlížeče návštěvníka. Tu můžete zvýšit buď nákladným upgradem hardwaru a připojení serveru k síti a nebo optimalizací stránek. Podrobnou příručku vydalo začínající nakladatelství Zoner Press jako jednu ze svých prvních knih. A nutno podotknout, že si do budoucna nasadilo laťku hodně vysoko, neboť tato kniha se opravdu povedla. Ačkoliv se jedná o překlad zahraničního autora, obsahuje velmi aktuální informace (originál vyšel v roce 2003). Navíc je zaměřena na méně publikovanou oblast tvorby webů, kterou by však měl nastudovat každý kodér stránek – optimalizace.

Úvod tvoří psychologické úvahy o rychlosti stránek a odvozování ideální velikosti stránky. Další části jsou již čistě praktické a popisují jak této velikosti dosáhnout – optimalizace html, css, javascriptů, grafiky, multimédií, klíčových slov (SEO) a optimalizace na straně serveru. Závěr tvoří bohatý dvacetistránkový rejstřík.

Výklad je výborně napsán a zaměřuje se hlavně na skutečnou praxi – o ukázky a různé (výborné) fígle rozhodně není nouze. A pokud vás zajímají další informace, případně chcete vědět, odkud autor čerpá, pak vězte, že je můžete snadno najít – text je totiž protkán odkazy na původní zdroje a další místa, kde se čtenář dozví více. A že probírané postupy fungují i v praxi, ukazuje autor na několika případových studiích provedených na skutečných a známých serverech jako je Yahoo.com, Apple.com či WebReference.com. V jejich závěrech je také zmíněna procentuální úspora oproti jejich původní verzi, takže čtenář vidí, jak úspěšné tyto techniky jsou. Abych jen nechválil – myslím, že uvedené postupy optimalizace grafiky by si zasloužily trochu více vysvětlení.

Připadá-li vám tato recenze jako oslavná óda, pak vězte, že si to uvedená kniha plně zaslouží, neboť jediným jejím záporem jsou občasné chyby v textu. Proto vězte, že ji doporučuji každému, kdo tvoří webové stránky, ba co víc, odvážím se tvrdit, že to je pro webové tvůrce povinná četba.

Hodnocení: 10/10, Titul měsíce

Zoner Press 2004, 446 stran, 390 Kč, ISBN: 80–86815–02–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Michal Till
    8. 8. 2006

    Nevím nevím, mě se to téma zdá velmi nafouklé. Devadesát procent rychlosti se dá nahnat na méně než deseti věcech (cache, zip, indexy v databázi…) a o tom skutečně není třeba kupovat knihu.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky