Cyklotrasy 1.54 Eaglesoft

Cyklotrasy 1.54 EaglesoftJestliže se jako já už teď těšíte na jaro a zejména pak na vyjížďky na kole za pěkného počasí, pak byste se měli začít pomalu připravovat na jarní sezónu. Nemyslím na rotopedu (i když to asi taky), ale spíše vymýšlením tras nad mapou – a klidně vám při tom může pomoci nějaký program – třeba zrovna ten, jehož recenzi právě čtete.

Po spuštení programu Cyklotrasy je třeba vybrat oblast, která vás zajímá (k dispozici jich jsou čtyři desítky), teprve v ní lze prohlížet nadefinované trasy a zajímavá místa. Každé významné místo obsahuje souřadnice své polohy a nadmořskou výšku, většina z nich disponuje i krátkou (rozhodně by mohly být delší a obsahovat nějaké zajímavosti) popiskou, a jen některé jsou vybaveny fotografií (záleží také na tom, jakou verzi programu jste si stáhli – s obrázky 19MB, bez obrázků 3MB). Body tras jsou tvořeny právě těmito místy.

Detail místa cyklotrasy

V každé oblasti je množství předdefinovaných tras. Vybírat si je můžete dle názvu, délky nebo náročnosti. Po výběru uvidíte výškový profil trasy se všemi definovanými body a s označením typů povrchů na jednotlivých úsecích. Můžete si zobrazit i statistiku, případně hodně jednoduchou mapu s vyznačenou trasou.

Výběr oblasti
Mapa cyklotrasy

Další možností je vedení deníku, do kterého si zapisujete, které trasy jste jeli, jak rychle a další údaje. Díky tomu si můžete zobrazit statistiky a grafy o tom, kolik jste toho v jednotlivých měsících najeli, jaký máte průměr a podobně.

Výškový profil trasy, který zároveň popisuje typ terénu a jednotlivé místa, kterými trasa vede

Ovšem ani zde možnosti programu nekončí – aby bylo dostatek tras, je možné si vytvářet nové – vlastní. Do systému můžete přidávat nové body a definovat trasy dvěma způsoby – buď „vyklikáním“ přímo na mapě a nebo vybíráním ze seznamu. Výhodou dohledávání trasy na mapě je možnost určit, jaké povrchy může trasa obsahovat (vyhnete se tak například rušným silnicím první třídy). Naproti tomu definování výběrem ze seznamu přímo zobrazuje jak výškový profil trasy, tak i nadmořskou výšku následujících míst.

Editace cyklotrasy

Aplikaci si můžete vyzkoušet zcela zdarma (včetně všech oblastí), stačí si ji stáhnout na webu výrobce. Ovšem, aby to nebylo tak jednoduché a úplně zadarmo, budete muset každé dvě minuty v otravném dialogu opisovat desetimístné číslo (tak dlouho, dokud si program a příslušnou oblast nekoupíte).

Programu by se dalo ledacos vytknout (amatérsky působící texturovaný styl, nemožnost zobrazit si pouze část trasy, což způsobuje překrývání názvů (a stejně tak na mapě), nezobrazování nápovědy nad tlačítky na mapě a další drobnosti. Ale myslím si, že za tu cenu by se to dalo překousnout a jen doufám, že autor bude na programu dále pracovat. Takže až se vás jaro zeptá, co jste dělali v zimě, budete aspoň připraveni a hlavně budete vědět, kam vyjet.

Hodnocení: 7/10

Cyklotrasy 1.54. Eaglesoft, 2004, 159 Kč za program, 59 Kč za každou oblast, minimální požadavky Procesor 486, 8MB paměti, 2 MB na pevném disku, Operační systém Windows NT / 95 / 98 / ME / 2000 / XP, http://eaglesof­tware.wz.cz/in­dex-trasy.htm

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. tark
    6. 9. 2005

    PLS, je tam okolí přerovska?

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    6. 9. 2005

    Dívám se dívám a nejblíže zmapovanou oblast co tam vidím jsou „Bílé karpaty“ a „Beskydy a Javorníky“. Ale mám starší neaktualizovanou verzi, takže ti raději doporučuji zeptat se autora tohoto programu.

    Odpovědět
  3. james11
    19. 12. 2005

    Podívej se na jejich web, tam to najdeš http://www.cy­klotrasy.info/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky