JavaScriptařův průvodce Internetem

Webové stránky na Internetu už má kdejaká firma, student, či jeho mazlíček. Chcete-li aby ta vaše mezi nimi trochu vynikla, je třeba ji mírně oživit, rozhýbat a na to se nejlépe hodí JavaScript.

První adresa, která vás určitě napadne je http://www.ja­vascript.cz, ale tam se toho moc nedozvíte, maximálně tak názor jednoho člověka na tento jazyk. A pokud s ním souhlasíte, tak opravdu nevím, proč tento článek vůbec čtete.

Nenechali-li jste se odradit, můžete zkusit web s velmi podobnou adresou, který se nachází u našich sousedů na Slovensku: http://www.ja­vascript.sk/. Určitě se vám zalíbí jeho příjemný design. Méně nadšení ovšem budete z data poslední aktuality – 30. září 1998. Ale to nevadí i tak zde najdete spoustu zajímavého materiálu. Například osmidílnou příručku, která opravdu stojí za shlédnutí, seznam skriptů s výběrem pětadvaceti nejlepších kousků a diskuse, která na rozdíl od aktualit ještě stále žije.

U našich slovenských kolegů zůstaneme, protože na adrese http://www.inet­mag.cz/javascrip­t/index.html, se nachází dvanáctidílný slovenský seriál, ve kterém se důkladně seznámíte s JavaScriptem, tentokrát pod názvem „Džavascript: osvětový seriál”. Obsahuje názorné obrázky, spustitelné ukázky a zdrojové texty s barevně vyznačenou syntaxí. Vřele tyto stránky doporučuji a to nejen začátečníkům, neboť v posledních dílech seriálu se probírají i pokrokovější témata.

Mezi nejznámější archív JavaScriptů u nás určitě patří ten od pana Tatouška (http://java.ta­tousek.cz/), který obsahuje kódy nejen v tomto jazyce, ale i v Javě, VBScriptu, ASP, DHTML, ActiveX, CSS, Flashi, CGI/Perlu… Můžete se také přihlásit do konference zaměřené na tvorbu stránek, využít diskusního fóra, či přidat vlastní skript do archívu.

Několik drobných tipů (receptů), které byste mohli využít při vytváření stránek naleznete také na našem webu v rubrice Vaříme s JavaScriptem (http://swnet­.cz/varime.php). Každý týden se tato kuchařka rozrůstá o nový kousek, máte tedy z čeho vybírat.

A nyní je načase abychom navštívili také opravdovou cizinu, kde se sice čeština moc nepoužívá, ale zato informací je podstatně více. JavaScript se interpretuje ve webových prohlížečích, proto je víceméně logické kouknout se na adresy dvou hlavních výrobců těchto prohlížečů – Netscape a Microsoft.

JavaScript Developer Central (http://develo­per.netscape.com/tech/ja­vascript/index­.html) tak se jmenuje programátorský web na stránkách firmy Netscape. Naleznete zde průvodce, referenční příručku a mnoho zajímavých příkladů. Nechybí ani rozcestník na další materiály týkající se JavaScriptu. Vrátíte-li se o úroveň výše (http://develo­per.netscape.com/tech/) naleznete spoustu informací i o dalších technologií, které můžete při tvorbě stránek použít (dynamické HTML, CSS, DOM, Java, bezpečnost…).

Dáváte-li přednost konkurenci, navštivte stránky Microsoftu, konkrétně sekci JScript (http://msdn.mi­crosoft.com/scrip­ting/default.htm?/scrip­ting/jscript/techin­fo/jsdocs.htm), která obsahuje téměř to samé: průvodce, referenční příručku, něco o regulárních výrazech, FAQ…
A to nejlepší nakonec – všechny tyto dokumenty si můžete přímo stáhnout (http://msdn.mi­crosoft.com/scrip­ting/jscript/dow­nload/jsdoc.e­xe) na svůj disk v podobě helpu ve formátu chm a používat i bez připojení na Internet.

Na vývojářském webu irtorg (Internet Related Technologies) – http://www.ir­t.org/index.htm je mnoho cenných informací nejen o JavaScriptu – články týkající se jednotlivých oblastí, hry, diskuze, spousta odkazů a hlavně velmi bohaté a přehledně (cca do 35 různých témat) roztříděné FAQ (často kladené otázky samozřejmě i se správnými odpověďmi).

Nechce-li se vám moc programovat a raději byste použili něco, co už někdo udělal (proč vynalézat znovu kolo, že?), zamiřte na stránky s jednoduchou adresou http://www.ja­vascripts.com, kde na vás čeká archív 7000 hotových JavaScriptových kódů.

Obdobný archív se vyskytuje také na http://www.ja­vascriptsource­.com. Tento bych doporučil i těm začínajícím, neboť je velmi přehledný a u každého zdrojového textu je napsáno, jak jej zabudovat do vlastních stránek (bohatě vám na to postačí myš).

Pokud JavaScript nepatří mezi vaše dorozumívací jazyky, ale rádi byste to napravili, může vás to naučit (nebo se o to alespoň pokusit) webový učitel- Webteacher na http://webteacher­.com/javascrip­t/, který se snaží přiblížit tento jazyk totálním neprogramátorům.

Jiný zajímavý web o JavaScriptu najdete na adrese http://wsabstrac­t.com/. Obsahuje opět velké množství hotových skriptů, vysvětlující texty, často kladené dotazy, tipy a triky,…
Co je ale podstatné – je úzce spjat s jiným webem, který se zabývá dynamickým HTML – Dynamic Drive (http://www.dy­namicdrive.com/).

Na závěr jsem si nechal adresu, která napadne každého jako první: http://www.ja­vascript.com/. Nejzajímavější rubrikou těchto stránek je "Tip of the day“ – ve které naleznete každý den nový tip. Zavítejte také na stránky dokotora JavaScripta (http://www.we­breference.com/js/), který ve svých článcích uceleně vysvětluje jednotlivá témata.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Lada
    10. 8. 2005

    Zdravím, ten názor na javascript.cz je už trochu zastaralý, chtěl by upgradovat 😉 Hezký den…

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky