Bryan Peterson: Naučte se vidět kreativně

Existuje mnoho knih popisujících jak z průměrné fotky udělat výbornou – v počítači za vydatné pomoci grafického programu. Ovšem recenzovaný titul vás naučí dělat kvalitní snímky ještě ve vašem fotoaparátu a je jedno, zda používáte klasiku nebo digitál. Ano hádáte správně, naučí vás vidět kreativní záběry ve vašem všedním okolí.

K tomu vám dopomůže nejen povídání o základních prvcích každé fotografie (linie, tvar, forma, struktura, vzor a barva), kompozici, či světle, ale hlavně množství velkých (kniha je formátu A4) a názorných barevných ukázek, které zabírají více než polovinu knihy. Většina ukázek se skládá ze dvou fotek, první je běžný záběr, druhá je řádově lepší, protože při jejím pořízení se myslelo kreativněji – podle pravidel uváděných ve výkladu. U každé z nich je poutavé povídání o jejím vzniku. Místy je výklad doplněn o cvičení, které doporučuji provést – rozšíříte si tak své obzory.

Co si z knihy odnesete? Minimálně spoustu nových nápadů a inspirace, ale doufám, že se také poučíte a vaše další fotky budou mnohem nápaditější než klasické výcvaky, ke kterým dnešní digitální přístroje přímo svádí. Ovšem nečekejte zde nějaké konkrétnější postupy, či práci s technikou. Jde čistě jen a jen o fotky a jejich kreativní pořizování. A komu knihu doporučit? Každému, kdo vlastní fotoaparát a chce pořizovat kvalitní a nápadité snímky obsahující nějakou myšlenku, či pocity.

Petr Václavek Hodnocení: 10/10

Bryan Peterson: Naučte se vidět kreativně;Zoner­press 2004, 160 stran, 329 Kč, ISBN: 80–86815–08–0

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Vilém Málek
    11. 5. 2005

    Doporučuji vám také recenzi této publikace na serveru Interval.cz, viz http://interval­.cz/…ion-read.asp?… 😉

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky