Tomáš Barčík: Webová grafika – fotografie, barvy, textury

Nakladatelství Computer Press přišlo na trh s edicí „Webová grafika“. Její první kniha je zaměřena na fotografie, barvy a textury. Pokouší se čtenáři radit, kterak optimalizovat fotografie určené pro webové stránky, jaké existují barevné modely, jak se ve Photoshopu vytváří textury, tlačítka a různé textové efekty.

Autor píše, že textury se již moc nepoužívají a jsou nemoderní, ale věnuje jim neúměrně velké množství stránek. Větší část knihy je zaměřená na Adobe Photoshop. Je docela škoda, že autor nezmínil několik nástrojů na tvorbu webové grafiky (zejména na tlačítka), které jsou zdarma a jejichž obsluhu zvládne i naprostý laik. Také mě zarazilo, proč nenapsal ani řádku o programu Image Ready, který je součástí Adobe Photoshopu a je přímo určen na tvorbu grafiky pro web. A když už se zabýval tím Photoshopem, mohl trochu detailněji popsat možnosti a nastavení optimalizace právě v tomto nástroji. Stejně tak v části zabývající se barvami mohl uvést několik obecně používaných příkladů na míchání barev (barevná schémata) a také se zmínit o nástrojích, které to návrhářům ulehčují.

Plusem je určitě barevná příloha a závěr knihy, který obsahuje popis několika webů, se zaměřením na Adobe Photoshop (návody, tipy, tutoriály, učebnice).

Chcete-li se naučit pár nových efektů ve Photoshopu a dozvědět se něco málo o webové grafice, šáhněte po této knize, zajímáte-li se o webovou grafiku vážněji, poohlédněte se jinde.

Hodnocení: 6/10

Computer Press 2002, 88 stran, 99 Kč, 149 Sk, ISBN: 80–7226–701–9

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

2 Komentáře

  1. Petr Smetka
    13. 2. 2006

    Dobrý den mám problém. Potřebuji zhotovit textury, které by se dali začlenit do programu ARCHICAD 8.1. Jedná se o beton, pórobeton a polystyren. Potřebuji někoho kdo je schopen dané textury zhotovit, na ceně se určitě dohodnem. Velmi spěchá, Děkuji za nabídky Smetka.

    Odpovědět
  2. Petr Smetka
    13. 2. 2006

    Petr Smetka: tel.:732469013

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky