Miroslav Žák: XML (začínáme programovat)

Nakladatelství GRADA vydala podrobného průvodce pro začínajícího uživatele (nebo spíše vývojáře) XML. Jeho náplní není naučit pouze základy jazyka XML, ale také DTD, HTML, kaskádových stylů a XSLT. Zejména posledně zmiňovanému tématu je věnována velká pozornost (a to je jedině dobře). Ač autor celou dobu píše, že XML schémata přesahují rámec knihy, dojde řada i na ně – v dodatku.

A co je pozitivní – k vyzkoušení probírané látky čtenáři postačí jednoduchý textový editor a Internet Explorer 6.0. Nemusí tedy shánět na Internetu žádný další software.

Text je psaný velmi srozumitelně, autor uvádí většinou celé zdrojové kódy, i když se z minulého příkladu změnila jen malá část. Na jednu stranu je to dobře, neboť uživatel nemusí zbytečně listovat, na stranu druhou tento způsob zabírá poměrně dosti místa a je méně přehledný (rozhodně by pomohlo zvýraznit změněné části například tučným fontem). Ke srozumitelnosti přispívá velké množství obrázků ukazující výsledky příkladů v prohlížeči, či občasné poznámky a upozornění.

Kniha je sice určena pro začátečníky, ale to neznamená, že je příliš povrchní. Autor jde poměrně do hloubky a vysvětluje i složité konstrukce XSLT. Pouze ty základnější (začátečnické) pasáže jsou hutně okomentované a polopaticky vysvětlené (zkušenější čtenář je snadno přeskočí).

Myslím, že je to velmi dobrá kniha pro začátečníky, kde si ale i ti znalejší přijdou na své. Chcete-li se seznámit s XML, neváhejte a pořiďte si ji.

Hodnocení: 10/10

Grada, 2003, 216 stran, 199 Kč, 323 Sk, ISB: 80–247–0565–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. zdatnejsi
    6. 5. 2005

    Zdatnejsi to vezmou do ruk? Omylem.

    Odpovědět
  2. zdatnejsi
    6. 5. 2005

    Jeste k tomu hodnoceni. To jsi se fakt urval. Samozřejmě že k vyzkouseni takrka libovolne knihy o XML ti staci ie (5.5)spise 6 a libovolny editor schopny kodovat v rozsahu UTF-8 az po W-1250. Jestli jsi tu knihu cetl, tak te musel do oci prastit podtitul zaciname programovat. To je blbost, protoze celou knihu se jen znackuje. Jeste mam pripominku k pruhu 3cm na kazde strane ktery nese super dulezitou informaci XML zaciname programovat, tedy nazev knihy. Jedinou vyhodu teto knihy spatruji v tom, ze nahrazuje a doplnuje zastaraleho Koska: XML pro kazdeho (2000). Podle me mel autor plne venovat pozornost XSD a kapitolu DTD proletet, protoze to je jiz 100x popsano jinde a jedna se o archeologickou tematiku (jiz v 2003). To same plati o CSS, protoze pokud pouziva IE nepopisuje nic jineho nez stare CSS a ne CSS2, coz uz je taky vsude davno popsane. Moje hodnoceni je 7/10, ale jen pro uplneho zacatecnika.

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    6. 5. 2005

    Bral jsem to od zacatku jako knihu pro zacatecniky (nakonec ma to i v nazvu) a posuzoval jsem to podle toho. A na svem hodnoceni trvam, pro zacatecniky je to hodne dobra kniha. Nebo mas nejaky jiny tip? Nevahej a napis jej zde.

    Co se tyce pruhu na kraji knihy, taky se mi tam nelibi a uz jsem to psal v jine recenzi (tento pruh ma cela edice).

    Jinak prehled dalsich knih o xml, ktere jsem recenzoval: http://petr.va­clavek.com/…bor­nych-knih#xml

    A osobne z tech odbornejsich a pokrocilejsich bych doporucil Michael J. Young: XML krok za krokem

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky